ETANOL Tot mai multi betivi ajung la spitalul Husi, în stare de sevraj! Fie cã nu mai au bani de alcool sau, pur sI simplu, încearcã sã se lepede, pe cont propriu, de viciu, acestia dau serios de lucru medicilor huseni. Numai ieri, la camera de “Primiri Urgente”, au ajuns la spital trei astfel de cazuri.
Tratarea unui betiv nu este deloc ieftinã! În medie, între 200 si 900 de lei se alocã din bugetul spitalului, pentru fiecare persoanã, diagnosticatã cu intoxicatie cu alcool. Ajung însã pe mâna medicilor si cei care, dupã un consum cronic de bãuturi alcoolice, renuntã, din diferite motive, la viciu. AflatI în stare de sevraj, acestia dau serios de lucru cadrelor medicale. Numai ieri, la spitalul municipal “Dimitrie Castroian” au fost aduse trei astfel de persoane: un bãrbat din Stãnilesti, de 36 de ani, unul din Duda, de 54 de ani s o altã persoanã, din Pogãnesti, în vârstã de 43 de ani. “Starea lor era aceea de sevraj. Nu au mai consumat alcool, iar organismal a reactionat. Ei pot fi tinuti 12 ore, însã, dupã ce li se fac toate analizele necesare, dacã prezintã complicatii grave, pot fi trecuti si pe internare continuã”, a spus medicul Gabriela Ababei, de la Compartimentul de Primiri-Urgente, al spitalului municipal Husi. Tot ieri a fost adus la spital si un vârstnic de 80 de ani, din satul Pogãnesti, care a cãzut din cãrutã, ca urmare a unui accident rutier. “Victima a prezentat un traumatism cranio-cerebral si plãgi la nivelul scalpului, dar era constient. S-a decis trimiterea lui la Vaslui, pentru a i se realiza un computer tomograf”, a mai spus medical Gabriela Ababei.
“Într-un an, România cheltuie 25 de milioane de euro, pe tratarea betivilor”!
“Asociatia Românã pentru Promovarea Sãnãtãtii a lansat rezultatele primului „Studiu privind impactul economic al consumului dãunãtor de alcool asupra sistemului de sãnãtate din România”. Acesta este primul studiu de acest tip realizat în România, strict necesar, care a vizat impactul economic asupra sistemului de sãnãtate si care a analizat costurile privitoare la consumul dãunãtor de alcool si efectele nefaste ale acestuia. Imaginati-vã cã suma totalã rambursatã de CNAS în 2013, de exemplu, pentru cazurile internate datoritã problemelor de sãnãtate cauzate de consumul dãunãtor de alcool, a fost aproximativ 25 milioane euro. Studiul a început în luna mai 2012 si s-a încheiat în luna octombrie 2013. Iar, pentru sistemul de sãnãtate, care are un buget atât de limitat în raport cu nevoile sale, 25 de milioane de euro, ca sã îi dai doar pe tratarea victimelor alcoolului, înseamnã enorm”, au spus medicii.