spot_img
spot_img
1.2 C
Vaslui
26-dec.-2024

Panicã la Pãltinis: 21 de cazuri de hepatitã viralã A!

- Advertisement -

Un sat de oameni necãjiti si o boalã gravã care bântuie localitatea

Directia de Sãnãtate Publicã a confirmat, ieri, printr-un comunicat de presã, situatia înregistratã în ultimele zile în satul Pãltinis, din comuna Bãcesti. Un posibil focar de hepatitã viralã tip A, cunoscutã si ca “boala mâinilor murdare”, din cauza modului de transmisie, a fost identificat în satul Pãltinis, chiar în zona vizatã de Chevron pentru a instala o viitoare sondã de explorare a zãcãmintelor de gaze de sist. Nu mai putin de 21 de persoane, uneori si câte 4 sau 6 pe zi, au solicitat internarea la SJU Vaslui acuzând simptome specifice acestei boli, respectiv greatã, vãrsãturi, diaree, dureri abdominale în partea dreaptã, sau icter. Dintre acestea, 11 persoane, copii si adulti tineri, sunt sub tratament, în timp ce medicii de la DSP Vaslui s-au deplasat în zonã, atât pentru a verifica situatia de fapt din zonã, cât si pentru a lua primele mãsuri pentru limitarea focarului de infectie. De asemenea, reprezentantii primãriei Bãcesti au luat probe de apã din trei fântâni din zona în care au fost raportate cele mai multe cazuri.

“Primul caz serologic s-a înregistrat la un pacient de sex masculin, de 25 de ani, izolat în Sectia de Boli Infectioase a Spitalului Judetean de Urgentã Vaslui. În data de 30.07.2014, alte 11 cazuri au fost internate în sectia Boli Infectioase a aceluiasi spital. Rezultatul probelor recoltate a fost hepatita viralã de tip A. În ziua de joi, 31 iulie a.c., au fost internate încã nouã persoane cu suspiciune de hepatitã viralã de tip A. Dintre acestea, sase persoane au serologie pozitivã pentru HAV, douã persoane îndeplinesc criteriile clinice si epidemiologice pentru HAV si o persoanã îndeplineste criteriul clinic si urmeazã a fi investigatã serologic. Situatia la data de 1 august 2014 se prezintã astfel:

• 18 cazuri confirmate serologic, din care un caz de copil de 2 ani, douã cazuri de copii de 4 ani, cinci cazuri la copii 5-9 ani, 7 cazuri la copii 10-14 ani, trei cazuri la bãrbati 20-34 ani;

• douã cazuri confirmate pe criterii clinice si epidemiologice (un caz copii 5-9 ani si un caz copii 10-14 ani)

• un caz cu simptomatologie clinicã (grupa de vârstã 10-14 ani), care urmeazã a fi investigat serologic. Continuãm actiunea de identificare si vaccinare a contactilor”, se aratã în comunicatul oficial.

Un sat cu 300 de locuitori, amãrâti si în conditii greu de imaginat

Mãsurile luate de DSP au urmãrit izolarea focarului de la Pãltinis. “Echipa Directiei de Sãnãtate Publicã s-a deplasat în zonã si au fost luate primele mãsuri. Astfel, au fost vaccinati 16 copii, cu vârste cuprinse între 2 si 15 ani, si cinci adulti, cu vârste cuprinse între 18 si 25 de ani. Se va continua imunizarea copiilor cu vaccin anti-hepatitã viralã tip A. Au fost recoltate si trei probe de apã din surse publice, care în aceste momente se aflã în lucru. S-a efectuat si dezinfectia latrinelor familiilor în care se înregistreazã cazurile de îmbolnãvire, fiind dezinfectate si curãtate si fântânile. Pentru familiile din sat, au fost puse la dispozitie solutie clorigenã pentru dezinfectia veselei. S-a mai efectuat si educatie sanitarã pentru locuitorii din sat”, se mai aratã în comunicatul oficial al DSP. Satul Pãltinis are o populatie de 300 de locuitori, majoritatea fiind persoane tinere si copii. Satul nu dispune nici de canalizare, nici de sistem centralizat de distribuire a apei potabile, aprovizionarea cu apã potabilã fãcându-se din fântâni. “Hepatita viralã acutã tip A este cunoscutã ca “boala mâinilor murdare”, fiind o boalã cu transmitere digestivã (fecal-oralã). Conditiile igienico-sanitare necorespunzãtoare sau precare duc la aparitia acestei boli. Cea mai bunã metodã de prevenire este vaccinarea, care ajutã la întãrirea imunitãtii împotriva virusului hepatitei A. De asemenea, sunt câteva reguli de igienã care trebuie respectate cu rigurozitate pentru a evita infectarea cu virusul hepatitic tip A. În primul rând, spãlatul mâinilor cu sãpun de fiecare datã când este utilizatã toaleta sau înainte de a prepara mâncarea ori atunci când se ia masa. În plus, este nevoie ca legumele si fructele sã fie spãlate înainte de a fi consumate, în timp ce mâncãrurile gãtite insuficient trebuie evitate”, a declarat Mihaela Vlada, directorul Directiei de Sãnãtate Publicã Vaslui.

Atentie la igiena personalã!

Hepatita A este o boalã contagioasã cauzatã de infectia ficatului cu virusul hepatitic A dar, desi ficatul devine inflamat si umflat, se vindecã complet fãrã a fi afectat pe termen lung. Odatã ce o persoanã a fost infectatã cu hepatita A, dezvoltã imunitate pe termen lung si nu mai poate contracta boala a doua oarã, dar din cauza modului de rãspândire, prin contact, hepatita A are tendinta de a apare sub formã de epidemii. Virusul hepatitei A se gãseste în materiile fecale ale persoanelor infectate si se transmite atunci când o persoanã ajunge în contact cu alimente sau apã contaminate, de obicei în conditii de igienã inadecvatã. Persoanele infectate pot începe sã transmitã infectia la 7 zile de la expunere, chiar dacã boala este asimptomaticã. Simptomele apar de obicei în sãptãmânile 2-6 dupã infectie si de regulã dispar de la sine, în timp. Cele mai frecvente sunt: greatã, vãrsãturi, diaree, mai ales la copii, febrã usoarã, pierderea poftei de mâncare, eruptii cutanate, obosealã, icter, colorarea în rosu a urinei, durere în partea dreaptã a abdomenului, sub coaste. Simptomele dureazã de obicei mai putin de 2 luni, dar pot ajunge si la 9 luni. O persoanã nu poate contracta hepatita A doar prin simplul fapt cã stã lângã o persoanã infectatã, la serviciu sau la scoalã. Regulile de prevenire constau într-o igienã personalã strictã si spãlatul mâinilor cu apã si sãpun dupã folosirea toaletei, dupã schimbarea scutecului la copii, precum si înainte de prepararea mâncãrii sau de luarea meselor. încãlzirea alimentelor si a apei la peste 85 grade Celsius determinã distrugerea virusului. Trebuie evitat consumul de peste sau fructe de mare în stare crudã sau insuficient preparate termic, iar fructele si legumele consumate în stare crudã trebuie spãlate cu apã din abundentã.

“Pânza de apã freaticã a fost contaminatã”

Primãria comunei deja a luat mãsuri pentru limitarea focarului, luând probe de apã din trei fântâni situate în zona posibilului focar de infectie, dar si prin distribuirea de afise prin care locuitorii sunt avertizati sã consume si sã foloseascã atât pentru igiena personalã, cât si pentru spãlarea fructelor si legumelor doar apã fiartã. “Încã de marti am fost la judet pentru a discuta atât cu conducerea Prefecturii, cât si a Consiliului Judetean cu privire la mãsurile pe care le vom întreprinde în perioada urmãtoare, dacã va fi confirmat focarul de hepatitã A, inclusiv sãparea a sase noi puturi pentru asigurarea cu apã a locuitorilor comunei. Au fost luate probe de apã din trei fântâni, mâine vom lua noi probe de apã si din alte surse. Probabil, de la ploile din ultima perioadã, pânza de apã freaticã a fost contaminatã cu fecale de la animale, si astfel au apãrut astfel de cazuri”, a declarat Horatiu Cãrãusu, primarul comunei Bãcesti.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.