Ieri, dusmani, astãzi prieteni la cataramã
NASTERE De sâmbãtã, în judetul Vaslui a apãrut un mare partid de dreapta, care se numeste PNL. Un partid cu 33 de primari, sute de consilieri locali, un vicepresedinte de Consiliu Judetean si un viceprimar de resedintã de judet. Conventia Nationalã de sâmbãtã, de la Bucuresti, a stabilit cã în urma fuzionãrii Partidului National Liberal cu Partidul Democrat Liberal va rezulta un singur partid, Partidul National Liberal (PNL). Asta înseamnã cã Dan Marian si gasca sa din PDL revine în partidul pe care l-a trãdat, în timp ce liberalii vasluieni sunt pusi sã înghitã în sec si se vor aseza la masã cu noii lor colegi. Deja, sustin unele surse, dupã conventia de la Bucuresti, au apãrut voci în PNL Vaslui care i-au îndemnat pe oamenii lui Marian la o atitudine mai rezervatã, dupã ce fostii pedelisti au anuntat cã vor cât mai repede o întâlnire în noua formulã. “Cei din PNL Vaslui au spus cã ar trebui sã mai asteptãm decizia de la Tribunal, sã nu ne grãbim cu deciziile în noua structurã, însã dacã tot s-a luat decizia în Conventia Nationalã nu vãd de ce nu am trece la treabã ca un singur partid si tot asteptãm alte hârtii”, a spus o sursã din fostul PDL. Cum, la nivel de judet, conducerea noii formatiuni va fi asiguratã de doi copresedinti, unele persoane din PDL au lansat ideea cã în locul deputatului Florin Ciurariu, presedintele organizatiei judetene liberale, la conducere, alãturi de Dan Marian, se va afla vicepresedintele CJ Vaslui, liberalul Corneliu Bichinet. “Nici vorbã de asa ceva! Florin are unele probleme de sãnãtate, eu mã rog la Dumnezeu sã se facã bine, nu se pune problema sã fiu copresedinte. Eu am structurã de presedinte”, a spus, ieri, Bichinet.
Sâmbãtã, la Bucuresti s-a stabilit cã PNL este continuatorul Partidului Democrat Liberal si al Partidul National Liberal, iar culorile sale sunt alb, albastru si galben, potrivit proiectului de statut al noului partid. Statutul prevede cã, “în actiunea sa politicã, PNL, ca partid de centru-dreapta, membru al Partidului Popular European, urmãreste respectarea valorilor universale ale libertãtii si demnitãtii umane si a valorilor traditionale ale poporului român, precum si reprezentarea ideilor si valorilor dreptei democratice românesti”. Deviza PNL este “Prin noi însine în Europa”, iar noul partid de dreapta va avea mai multe structuri de conducere în plan central, iar în plan local conducerea va fi asiguratã de Biroul Permanent Judetean (BPJ). În judete, inclusiv la Vaslui, BPJ va fi compus, conform deciziei luate sâmbãtã, dintr-un numãr egal de membri proveniti din cele douã partide care fuzioneazã. Proiectul de statut al noului partid mai prevede cã modalitatea de functionare si modul de reprezentare la nivelul structurilor judetene si locale pentru perioada 1 ianuarie 2015-1 ianuarie 2017 se va stabili prin hotãrârea Consiliului National în prima ședintã de dupã alegerile prezidentiale din 2014, conform unor criterii care sã tinã cont de ponderea celor douã partide la nivel judetean si local.
La Vaslui, doi copresedinti, respectiv sefii de la PNL si PDL. Cei din PDL au lansat deja o diversiune!
Conform deciziei luate la Conventia Nationalã, în judetul Vaslui deciziile în noul Partid National Liberal se vor lua de cãtre cei doi copresedinti, unul de la fostul PDL si celãlalt de la fostul PNL. De drept, cei doi copresedinti ar urma sã fie liderii celor douã structuri judetene, deputatul Florin Ciurariu si senatorul Dan Marian. Or, dupã sedinta de sâmbãtã, prin PDL au început sã circule zvonuri, cum cã în locul lui Ciurariu ar urma sã intre copresedinte Corneliu Bichinet, vicepresedintele CJ Vaslui. “Noi asa am auzit, cã dl. Ciurariu ar avea probleme de sãnãtate si cã l-ar fi desemnat pe dl. Bichinet. Este doar un zvon, trebuie verificat”, spune o sursã din fostul PDL. Oamenii lui Marian au lansat acest zvon atunci când au vãzut cã, la Conventia Nationalã, în locul lui Ciurariu, ca un fel de lider al delegatiei PNL din judetul Vaslui, s-a prezentat Corneliu Bichinet. Or, liderul judetean al PNL are unele probleme de sãnãtate si nu a putut fi prezent la Bucuresti, dupã cum a recunoscut si Bichinet, contactat de reporterii VRN. “De ce sã fiu eu copresedinte? Florin se va îndrepta, se va face bine si eu mã rog la Dumnezeu sã se facã bine. În aceastã perioadã canicularã, pe mine nu mã intereseazã functiile, mai ales când lumea are atât de multã treabã la strânsul recoltei sau pe câmpuri. Eu nu am structurã de copresedinte, asa cum stie toatã lumea, eu am structurã de presedinte”, a spus, glumind, Bichinet. Sunt multe lucruri care vor trebui puse la punct, în timp foarte scurt, recunosc atât cei din fostul PNL, cât si cei din fostul PDL, majoritatea fugari din Partidul National Liberal, cu ani de zile în urmã. Sunt orgolii care vor trebui sã-si gãseascã o cale de comunicare. Conform unor surse, în aceastã sãptãmânã ar urma sã se reuneascã si noul Birou Permanent Judetean. Fiecare din cele douã partide care au fuzionat oficial va avea, în BPJ, un numãr egal de membri. Cei de la fostul PDL vor trebui sã asigure, pe baza întelegerilor fãcute, si un loc de conducere pentru un reprezentant al Fortei Civice din judetul Vaslui.
Corneliu Bichinet: “Dupã prezidentiale, ori e bine, ori vine prãpãdul”
“În plan local, treptat-treptat, se vor armoniza relatiile dintre cele douã organizatii, pentru cã efortul va fi conjugat în vederea apropiatelor alegeri prezidentiale. Dupã prezidentiale, ori e bine, ori vine prãpãdul pentru cei care nu s-au implicat. Copresedintii vor sta la masa negocierilor si vor decide cum este mai bine de fãcut”, mai spune Corneliu Bichinet. Alegerile pentru sefia PNL Vaslui se vor organiza la începutul anului viitor, timp în care vor iesi la ivealã orgolii mai vechi. Dupã cum este cunoscut, senatorul Dan Marian va încerca sã-l înlãture pe deputatul Ciurariu de la conducerea noului PNL si sã-si impunã propriul stil de conducere, pentru a câstiga alegerile în 2015. Nici deputatul Ciurariu nu va sta cu mâna în sân, având o puternicã sustinere din partea organizatiei judetene pe care o conduce de ani de zile, cu rezultate foarte bune. Delicatã va fi situatia în care se va afla vicepresedintele CJ Vaslui, liberalul Corneliu Bichinet, pe care unii îl vãd deja un fel de lider al Opozitiei, în coasta lui Mihalachi si a lui Buzatu. În Consiliul Judetean, situatia consilierilor noului partid de dreapta este si ea destul de interesantã. PNL a avut, în cadrul Uniunii Social-Liberale, mai multi consilieri judeteni, însã prin plecarea unora dintre consilierii liberali pe locurile lor au intrat consilieri de la PSD sau PC, astfel cã acum mai sunt doar trei posturi de consilieri PNL si opt de la fostul PDL. În total, 11 posturi de consilieri judeteni pentru Opozitie, la care s-ar putea adãuga, din când în când, si cele 4 de la Partidul Poporului Dan Diaconescu. PSD îsi asigurã fãrã probleme majoritatea, însã va avea unele probleme la proiectele de hotãrâre care vor necesita douã treimi din voturi.
Care va fi sediul noului PNL?, aceasta-i întrebarea…
Cu sigurantã, o problemã organizatoricã internã, care va stârni multe discutii, este legatã de sediul noului PNL. Unde va fi acesta? În actualul sediu al Partidului National Liberal din zona gãrii sau la fostul PDL, în clãdirea în care a functionat Registrul Comertului. Si aici vor fi orgolii mari. Unii democrat-liberali anuntã deja cã “sediul PNL este cam mic, vom avea nevoie de un spatiu mai mare”, ceea ce înseamnã cã ar dori ca PNL sã functioneze în spatiul închiriat deja de Dan Marian. La Bârlad, atât fostul PNL, cât si fostul PDL au sedii, însã la PNL spatiul este proprietate privatã si nu se plãteste nimic, în timp ce la PDL se plãteste chirie. Nu se stie clar nici cum vor functiona aliantele în plan local, între consilierii celor douã partide care au fuzionat sâmbãtã. “Noi nu am luat nicio decizie, dar de sâmbãtã suntem PNL, asa cã e normal ca toti consilierii care vin de la partidele ce au fuzionat sã actioneze unitar, sã voteze împreunã. Vom vedea decizia care se va lua în primul Birou Permanent Judetean, dar cred cã asa se va decide”, a explicat unul dintre liderii PDL Vaslui. În Consiliul Local Vaslui, de multe ori, consilierii PNL au votat alãturi de PSD, ceea ce a stârnit mai nou nemultumirea senatorului Marian, care se considerã trãdat de colegii din noul partid. Cu sigurantã, se vor cere mãsuri drastice împotriva celor care nu vor dori sã voteze în noua structurã de dreapta, iar aceste mãsuri ar putea conduce la demisii spectaculoase în unele Consilii Locale. În acest caz, s-ar putea ca adevãratul câstigãtor al scandalurilor din noul partid de Opozitie sã fie PSD, pentru cã acolo unde vor fi consilieri locali demisionari sau exclusi locul lor sã fie luat de consilieri PSD, de pe lista defunctei Uniuni Social-Liberale.