spot_img
spot_img
-1.3 C
Vaslui
13-ian.-2025

Noua generatie de liceeni

- Advertisement -

S-a fãcut repartizarea la licee

REPARTIZARE Ministerul Educatiei a fãcut ieri repartizarea computerizatã a absolventilor de gimnaziu. La marea parte a liceelor de renume, cel puțin la profilele real sau uman, s-au ocupat toate locurile prevãzute în planul de școlarizare pentru 2014. Au mai rãmas locuri pentru aceste profile la Liceul “Ion Mincu” Vaslui (uman – 11 locuri, real – 19 locuri), Liceul “Stefan Procopiu” Vaslui ( uman – 27 de locuri), Liceul “Stefan Cel Mare” Codãesti (uman – 21 de locuri) Colegiul “Alexandru Ioan Cuza” Bârlad (real -7 locuri), Liceul “Nicolae Iorga” Negresti (12 locuri – real) si Liceul “Mihai Eminescu” Bârlad (1 loc- real). În schimb, sunt 506 locuri disponibile pentru celelalte profile, tehnic, servicii sau protecția mediului. Mediile de admitere au fost mai mici ca anul trecut, poate si din cauza notelor de la Evaluarea Nationalã.

Dupã ce ieri s-au afișat pe Internet listele cu repartitia la licee a absolventilor de gimnaziu, în aceastã dimineatã vor fi afisate si la scoli. Trebuie mentionat cã, în Vaslui, au venit si elevi din alte judete (Galati, Brasov, Bacãu, Hunedoara, Giurgiu sau Iasi) în numãr destul de mare, 97, atrasi probabil de renumele unor unitãti liceale sau poate cã acestea le erau mai accesibile. Din cei 4103 elevi care au sustinut Evaluarea Nationalã, 3114 au completat fisele de înscriere la liceu, 3080 si-au gãsit locuri, conform optiunilor exprimate iar 34 au rãmas nerepartizati. Acestia din urmã trebuie sã-si depunã iar optiunile pentru locurile rãmase neocupate, urmãtoarea repartizare computerizatã fãcându-se în perioada 16- 21 iulie. În general, notele minime necesare au fost mai mici decât anul trecut pentru aceleasi licee, la acelasi profil sau specialitate. La mai multe unitãti de învãtãmânt au fost ocupate absolut toate locurile disponibile, si asta nu doar la liceele de traditie sau cu rezultate foarte bune obtinute la examenul de Bacalaureat din aceastã varã. La Bârlad au mai rãmas locuri neocupate la Colegiul Tehnic “Alexandru Ioan Cuza”, în numãr de 28, dintre care 7 la specializarea Matematicã – Informaticã, 5 la Electronicã si Automatizãri si 16 la Comert, la Liceul “Mihai Eminescu” un loc la mate-info si la Liceul “Petru Rares“, 12 locuri la profil tehnic . La Husi, Colegiul Agricol “Dimitrie Cantemir” a rãmas cu cele mai multe locuri libere, 70, toate la profilul Resurse naturale si protectia mediului, urmat de Liceul Tehnologic “Ioan Corivan” cu 65 locuri libere, 9 la specializarea Comert, 20 la Industrie textile si pielãrie si 36 la Mecanicã. Într-o situatie ceva mai dificilã se regãsesc cei care se vor înscrie în urmãtoarele douã sesiuni pentru repartizarea la liceele din municipiul Vaslui. Doar douã astfel de unitãti scolare mai au locuri libere rãmase. Astfel, la Liceul “Stefan Procopiu”, la profilul uman, numai la specializarea Filologie mai sunt locuri libere în numãr de 27, la profilul tehnic, 46 de locuri iar la profilul servicii, 9 locuri. La Liceul “Ion Mincu”, 19 locuri vor fi “pãstrate” pentru a doua sesiune de repartizare la profilul real, 11 la uman, 70 la tehnic, 50 la servicii si 42 la resurse naturale si protectia mediului. La Negresti, liceul “Nicolae Iorga” mai are disponibile 12 locuri la real, 19 la tehnic, 16 la servicii, si 16 la Stiinte naturale si protectia mediului. Si în mediul rural au mai rãmas locuri libere, Colegiul “Marcel Guguianu” din Zorleni fiind una dintre unitãtile scolare care îsi asteaptã elevii din urmãtoarele sesiune de repartizare cu 66 de locuri disponibile la profilele tehnic, servicii si Stiinte ale naturii si protectia mediului. Liceul din Puiesti a rãmas dupã prima repartizare cu 37 de locuri disponibile la profilul tehnic si 3 la resurse umane si protectia mediului.

Medii minime pentru admitere, mai mici ca anul trecut

Surprinde în acest an faptul cã, în general, la cele mai multe specializãri, ultima medie de admitere a fost mai micã decât în 2013, diferentele fiind uneori destul de mari, mai ales la specializãrile cele mai cãutate. Astfel, la Liceul “Mihai Eminescu” din Bârlad, la specializarea Stiinte ale naturii, dacã anul trecut ultima medie de admitere a fost 7.22, anul acesta s-a putut intra si cu media 5.39. Un exemplu de neînteles se regãseste la liceul “Nicolae Iorga” din Negresti, unde la specializarea Stiinte ale naturii au intrat elevi cu media la admitere 9,17 dar si elevi cu 3.57. Au fost si licee în care media de admitere nu prea a contat, cum ar fi Liceul Tehnologic “Petru Rares“ din Bârlad. Aici, la clasa cu specializarea Industrie textile si pielãrie, mediile au variat între 2.94, cea mai micã si 4.8, cea mai mare. Ca si preferinte ale elevilor, cele mai cãutate au fost clasele de Matematicã-Informaticã, Stiinte sociale, sau Stiinte ale naturii, dar si unele discipline din profilul tehnic, cum ar fi Turismul sau Economic. De departe, cele mai mari note necesare pentru admiterea la liceu au fost cele de la Liceul “Mihail Kogãlniceanu” Vaslui, minimum 9.36 la Mate-Info, si 8,36 la Filologie si Colegiul “Gheorghe Rosca Codreanu” Bârlad, cu media cea mai micã 8.26 la Mate-Info si 7.71 la Filologie. La “Cuza Vodã” Husi, un alt liceu de top din judet, candidatii aveau nevoie de minimum 8,85 pentru a intra la Mate-Info si de 7,59 pentru a intra la Filologie.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.