spot_img
spot_img
-1.2 C
Vaslui
13-ian.-2025

Spitalizarea de zi, marea provocare a spitalelor din judetul Vaslui

- Advertisement -

La medierea spitalelor din judetul Vaslui cu Casa Nationalã de Asigurãrilor de Sãnãtate, de sãptãmâna trecutã, conducerile celor trei spitale – Spitalul Judetean de Urgentã, Spitalul Municipal Bârlad, Spitalul Municipal Husi – au sustinut oferta pe care o prezentaserã si la Vaslui, la CJAS, când s-a purtat negocierea pe noile contracte de finantare. Casa Judeteanã de Asigurãri de Sãnãtate Vaslui a fost reprezentatã de cãtre Simona Polak, presedinte-director general, si Mihaela Chitariu, director relatii contractuale. „Este adevãrat, spitalele au avut aceleasi oferte prezentate si la Vaslui, însã au înteles cã marea lor provocare va fi sã creascã numãrul spitalizãrilor de zi, pentru cã, astfel, vor fi mai multi pacienti tratati si efortul bugetar va fi si el mult redus”, a spus Simona Polak, presedintele-director general al CJAS Vaslui.

Conform sefului CJAS, „discutiile de la Casa Nationalã de Sãnãtate au vizat strict oferta de servicii pe care au prezentat-o spitalele si fiecare ofertã a fost analizatã si <<disecatã>>, fiind corelatã cu indicatorii si cu structura fiecãrei unitãti. Spitalul Judetean de Urgentã Vaslui are o structurã care favorizeazã o finantare superioarã Spitalului Municipal din Bârlad, având în vedere cã si numãrul de paturi este mai mare. Formula de calcul pentru spitalizarea continuã este, din punct de vedere matematic, o formulã care nu se negociazã. Ea se aplicã la fel pentru toate spitalele din tarã. Singurul lucru care poate fi variabil este suma obtinutã pentru spitalizarea de zi, acest sistem de calcul revolutionând în acest an contractarea în cadrul serviciilor oferite de cãtre spitale”.

Este nevoie de un efort al conducerilor spitalelor, crede sefa CJAS

„Având în vedere cã pânã în acest an spitalizarea de zi nu era o practicã uzualã – procentul fiind foarte mic, doar 1.5% -este putin probabil cã acest procent ar putea creste de 10-15 ori în urmãtoarele luni. Totusi, s-a luat în calcul o crestere de douã-trei ori a spitalizãrii de zi fatã de realizãrile precedente. Asta înseamnã cã va fi un efort mult mai mare în spitale, iar personalul medical va trebui sã facã o echipã care sã sprijine managerii si directorii medicali în asa fel încât sã reuseascã împreunã sã facã aceastã trecere cãtre o altã abordare a cazurilor. De asemenea, pacientii vor trebui sã constientizeze cã degeaba stau în spital cinci zile dacã nu primesc nici tratament si nici investigatii pe mãsurã. În aceste conditii, pacientii ar trebui sã realizeze cã e de preferat sã fie internati pe regimul de spitalizare de zi, fireste dacã diagnosticul permite. Eu, personal, sunt foarte multumitã cã a existat aceastã mediere pentru cã permanent existã suspiciuni, cum cã nu existã interes pentru finantarea spitalelor din judetul Vaslui. Pot sã spun cã am gãsit întelegere pentru alocarea unei sume pentru Spitalul Judetean Vaslui, dar nu o suplimentare efectivã, ci o alocare din trimestrul patru, având în vedere cã oricum bugetul spitalelor acoperã doar luna octombrie. Asa cã, putem spune cã lucrurile vor intra pe un fãgas normal si cã, cel putin la Spitalul Judetean de Urgentã, pacientii vor beneficia de medicamente si de materiale sanitare, dar lucrurile sunt la fel de bune si la celelalte douã spitale. În privinta Spitalului Municipal Bârlad, acesta nu a putut obtine nicio suplimentare deoarece formula, precum si procentul foarte mic al spitalizãrii de zi realizate, nu le-a permis acest lucru”, a mai spus Simona Polak.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.