PLOAIE Husenii au avut ieri emotii, când au vãzut, dupã-amiazã, cum o ploaie torentialã se abate asupra orasului. Suvoaiele care, în doar câteva minute, au umplut strãzile pe unde sistemul de canalizare este adesea depãsit, i-au fãcut sã creadã cã s-ar putea repeta situatia din 15 mai, când zona de la poalele dealului Motoc, a fost inundatã.
Desi intensã, ploaia a durat doar câteva minute, suficient însã pentru a inunda strãzile pe care se aflã asa numita „Varianta” de ocolire a centrului municipiului Husi. Fiind o zonã cu risc în privinta inundatiilor, politistii de la „Rutierã” au actionat prompt, blocând pentru scurtã vreme accesul vehiculelor pe acest segment, în vederea prevenirii eventualelor blocaje. Apa mare, în zona Bisericii Sfântul Gheorghe, aproape cã a trecut de nivelul trotuarelor, iar pe strada „Cãpitan Carp” acolo unde, pe 6 mai, s-a evitat în ultimul moment o tragedie (doi bãtrâni aflati într-o locuintã de lângã pod, riscau sã fie înecati, dacã nu interveneau trei tineri curajosi, sã îi salveze), a fost din nou cuprinsã de ape.
Guvernul, solicitat sã îi ajute pe husenii rãmasi fãrã case, dupã inundatii!
De reamintit cã pe 15 mai 2014, în urma inundatiilor de la Husi, 29 de gospodãrii au fost afectate, iar 8 imobile au fost grav avariate, pagubele fiind evaluate de o comisie a Primãriei Husi, la 120.400 de lei. La acestea se mai adaugã si strãzi afectate si douã poduri avariate. Pentru husenii ale cãror locuinte au fost afectate de inundatii, senatorul PNL, dr. Nelu Tãtaru, l-a interpelat pe primul-ministru, cerându-I un ajutor de urgentã. „În data de 15.05.2014, ca urmare a unei ploi torentiale ce a avut loc pe raza municipiului Husi, s-au produs pagube materiale însemnate, case inundate (distruse în mare parte sau chiar în totalitate), drumuri afectate, poduri rupte de viiturã, dar si grãdini de legume compromise. În total, a evaluat comisia localã, pagubele produse la cele 29 de gospodãrii afectate sunt de 120.400 lei. În cazul a 8 gospodãrii, apartinând unor persoane sãrace, lucrurile sunt mai grave: locuintele acestora au fost, în mare parte, deteriorate, iar una dintre ele, evaluatã la 50.000 de lei de cãtre comisia de evaluare a pgubelor, este distrusã complet, iar familia respectivã (Romîneanu Grigore – Husi, strada Amurgului, nr. 18) nu mai are unde locui. Prin urmare, vã adresez, domnule prim-ministru Victor Ponta, urmãtoarea întrebare, în mãsura în care bugetul local nu poate suporta un ajutor pentru aceste persoane (mai mare decât 1.000 de lei, aprobat deja pentru 8 dintre familiile afectate, drept ajutor de urgentã): Se poate acorda, printr-o Hotãrâre de Guvern, un ajutor financiar din Fondul de Interventie la dispozitia Guvernului, pentru înlãturarea efectelor inundatiilor produse la nivelul municipiului Husi, în urma cãrora au fost afectate 29 de gospodãrii, fiind distruse, în parte sau în totalitate, 8 case?”, i s-a adresat prim-ministrului Ponta, senatorul de Husi, Nelu Tãtaru. Pânã acum, primul-ministru nu a formulat un rãspuns la aceastã solicitare.