S-au împlinit, în acest an, în ziua de 2 iulie, 510 ani de când marele domnitor Stefan cel Mare trecea în nefiintã. Au trecut cinci secole, dar memoria marelui domnitor este vie în sufletele celor care locuiesc în acest spatiu de istorie, care este Moldova. Ieri, la Cãntãlãresti, peste 1.200 de pelerini au venit la praznicul domnitorului, fiind asteptati de sute de gospodine care au pregãtit un ospãt pe cinste, cu sarmale din belsug. Si, cum se întâmplã an de an, domnitorul Moldovei a ajuns în mijlocul oamenilor veniti la praznic, pentru a transmite un mesaj de unitate si credintã în Dumnezeu. Praznicul de ieri a coincis cu ziua primarului de la Stefan cel Mare, asa cã s-a mâncat, s-a bãut si s-a dansat pânã seara târziu.
„Dacã dusmanul nu ne lasã… Tara e obositã de atâtea rãzboaie. A rãmas Moldova fãrã suflete. Tinerii nostri sunt tot mai putini… 47 de ani am dus tara cu noroc”. A fost una din replicile marelui voievod, interpretat magistral de un actor al Teatrului „Victor Ion Popa” din Bârlad. În cei 47 de ani de domnie, Stefan cel Mare a purtat 36 de rãzboaie, în douã suferind înfrângeri usturãtoare, în rest numai victorii. Primarul comunei Stefan cel Mare, Mihai Moraru, care a fost ieri în dubla sa calitate, de gazdã si sãrbãtorit, împlinind o frumoasã vârstã, a multumit tuturor celor care s-au ostenit sã vinã în satul Cãntãlãresti, acolo unde troneazã o statuie a voievodului. „Am ales acest loc, pentru cã eu cred cã Stefan cel Mare a luptat pe aceste meleaguri. Se spune cã bãtãlia a fost la Podul Înalt. Ori, noi nu avem acel pod înalt? Ba da, toatã lumea stie, la fel cum se stie cã numele satului Cãntãlãresti vine de la cancelaria lui Stefan cel Mare. Dincolo de toate aceste gânduri, trebuie sã spunem cã în urmã cu 7 ani ne-am întâlnit pentru prima datã aici. Stiti cã tot timpul când vine ziua ta, încerci sã nu te dai de gol, ca sã nu dai de bãut la ceilalti. Iatã cã astãzi e ziua mea. Îmi doresc ca dupã 7 ani tot pe aici sã ne întâlnim, sãnãtosi si voiosi. As multumi totodatã si gospodinelor care au trudit si au fiert zeci de oale de sarmale, care au muncit din greu în aceste zile”, a spus primarul comunei, Mihai Moraru. Nu mai putin de 60.000 de sarmale, majoritatea în frunzã de vie, au fost pregãtite pentru praznicul lui Stefan cel Mare. La Cãntãlãresti a ajuns, ieri, si presedintele Consiliului Judetean Vaslui, Dumitru Buzatu. „Stefan cel Mare a avut o domnie lungã si, în timpul sãu, Moldova a cunoscut o înflorire fãrã precedent. Sã fim mândri cã trãim în Moldova, cã trãim într-o tarã independentã, sã-l comemorãm si sã-i cinstim memoria”, a spus Buzatu.
„Noi suntem urmasii lui Stefan cel Mare, nu ai lui Traian”
Vasile Mihalachi, vicepresedintele CJ Vaslui, a amintit de memoria marelui voievod, spunând cã „lui nu i-a fost fricã decât de Dumnezeu, asta trebuie sã învãtãm si noi, sã fim mai buni, sã nu uitãm niciodatã cã nãdejdea este la Dumnezeu”. „Noi suntem urmasii lui Stefan cel Mare, nu ai lui Traian, cum spun altii. Dumnezeu sã vã aibã în grijã”, a spus Mihalachi. Primarul Vasluiului, Vasile Pavãl, a promis cã, în curând vor fi finalizate lucrãrile la Curtile Domnesti si la frumoasa ctitorie a lui Stefan cel Mare, biserica Sf. Ioan, renovate acum cu fonduri europene. „Vã doresc sã mergeti cu fruntea sus, ne vom zbate si vom face tot ce este mai bun pentru comunitãtile noastre. Vã invit la Vaslui, sã vizitati Curtile Domnesti sau biserica Sf. Ioan, pe locurile prin care a trecut marele domnitor si veti avea ocazia sã vedeti lucruri extraordinare pe care Stefan cel Mare le-a fãcut în timpul cât a stat la Vaslui”, a mai spus primarul Pavãl. Pe scenã au urcat, pânã seara târziu, trupe cunoscute, interpreti ca Raoul, Irina si Anatol Bivol, Aurel Moldoveanu, Sofia Vicoveanca, Maria Selaru si micii interpreti de la scoala din Bârzesti. Zecile de mii de sarmale au fost apreciate de pelerinii care au venit la Cãntãlãresti si au promis cã vor reveni si anul viitor.