DIFICIL…2509 absolventi ai clasei a XII-a au sustinut ieri prima probã scrisã din cadrul examenului de Bacalaureat 2014. Dupã ce în ultimii 5 ani, poezia a fost cel mai întâlnit subiect la ultimul punct al foii de examen, elevii si-au concentrat atentia anul acesta pe prozã, cu gândul cã „nu are cum sã mai pice poezia”. Numai cã, surprizã, si ieri tot de versuri au avut parte, fiecare dupã profilul studiat! Pentru a rezolva subiectul al treilea, candidatii de la profilul real trebuiau sã aibã în vedere un text poetic scris de Mihai Eminescu, în timp ce, la profilul uman, elevilor li s-a dat posibilitatea sã aleagã dintre o poezie scrisã de Tudor Arghezi, Ion Barbu sau Nichita Stãnescu. „Abia asearã m-am pus sã mai citesc ceva din Luceafãrul, dar nu am dus toatã munca la capãt. Acum regret, pentru cã fix asta ne-a picat la examen. Sincer, nu mã asteptam sã ne cadã poezia. Cred cã am fãcut o lucrare între 7 si 8,5.” ne-a declarat Ionut, elev la „Stefan Procopiu”.
La profilul real, filiera tehnologicã, a fost extrasã varianta 4. La primul subiect, elevii au avut un text de Cezar Petrescu. Absolventii au avut ca cerinte numirea unor sinonime, sã explice rolul cratimei, sã precizeze douã motive literare din text, sã mentioneze tipul de perspectivã narativã, sã transcrie douã secvente din text care contureazã dimensiunea temporalã, sã prezinte rolul verbelor la timpul imperfect si sã ilustreze, cu douã exemple, trãsãturile genului epic. La al doilea subiect, elevilor li s-a cerut sã scrie un text de tip argumentativ, de 160 – 300 cuvinte, despre rolul campaniilor de promovare a unui stil de viatã sãnãtos. La al treilea subiect, elevii trebuiau sã redacteze un eseu de 600 – 900 pe baza unui text de Mihai Eminescu. Aici, elevii din Vaslui au întâmpinat cele mai multe probleme si asta deoarece cu totii se asteptau sã pice romanul. „Sincer sã fiu, m-a cam luat prin surprindere subiectul al treilea. Nu mã asteptam sã pice poezia. Mult mai usor pentru noi era romanul. Chiar si asa, cred cã un elev care a învãtat ceva în timpul anilor de liceu, azi se putea descurca lejer la examen.” a declarat Stefârcã Larisa Mihaela, elevã la profil tehnic la liceul „Stefan Procopiu”. La liceul „Ion Mincu” gradul de optimism era si mai ridicat în rândul candidatilor. „Subiectul I, ca sã-ti punã probleme înseamnã cã nu stãpânesti aproape deloc Limba românã. La subiectul II, cu putinã concentrare se puteau obtine cel putin douã puncte. Cât despre textul poetic al lui Eminescu, Luceafãrul, cred cã a fost cea mai des întâlnitã poezie care s-a dat la examene în ultimii ani. Fãrã sã vrei si tot trebuie sã stii ceva despre ea. Cred cã voi lua cel putin 8” a afirmat Manolache George Ionut.
Elevii de la profilul uman au primit un text la prima vedere. Este vorba despre un fragment din Donna Alba, de Gib Mihãescu, elevii trebuind sã rãspundã la nouã cerinte care vizau cunostinte de vocabular, teorie literarã, precum si capacitatea de întelegere si interpretare a unui text literar. La cel de-al doilea subiect absolventii au avut de redactat un text argumentativ despre activitatea de îndrumare a lecturii, iar la subiectul al treilea elevii au avut de redactat un eseu de 2 -3 pagini despre tema si viziunea despre lume dintr-un text poetic studiat de Ion Barbu, Tudor Arghezi sau Nichita Stãnescu. Si la acest profil, elevii au pãrut luati putin pe nepregãtite, mai ales cã în timpul pregãtirilor pentru BAC s-au axat mai mult pe prozã. „Subiectul III mi s-a pãrut cel mai dificil. La fel ca si colegii mei, n-am crezut cã ne va pica poezia, de asta nici nu sper la o notã asa mare. Cred cã voi lua undeva între 6 si 7.” a spus Ababei Eduard, elev la Mincu, la profil uman.
Un elev din Negresti, eliminat din sala de clasã
Din cei 2647 de elevi care s-au înscris pentru proba scrisã la Limba românã, 2509 au sustinut examenul de ieri, la nivel judetean constatându-se un numãr de 138 de candidati absenti. Cu toate cã stia cã nu are voie sã intre în sala de clasã cu lucrãri si manuale care ar fi putut fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, un elev din Negresti a încercat sã verifice vigilenta profesorilor supraveghetori. Din pãcate pentru el, a fost prins, eliminat din examen si interzis pentru celelalte douã probe din actuala sesiune de Bacalaureat.
Liceenii huseni dezamãgiti: „Eminescu si iar Eminescu…”
Dezamãgire profundã si în rândul liceenilor huseni, principala lor nemultumire fiind cel de-al treilea subiect care, de trei ani consecutiv, se referã doar la elaborarea unui eseu ce are la bazã o operã liricã. Având în vedere faptul cã majoritatea elevilor s-au axat pe studiul operelor epice, acestia sunt de pãrere cã notele pe care le vor obtine nu vor avea asteptãrile scontate. Surprinderea a fost mai mare în rândul liccenilor de la profilul real care, la partea a treia au avut de redactat un eseu cu privire la un text poetic, apartinând lui Mihai Eminescu, subiect ce a fost abordat la Bacalaureat nu mai putin de trei ori în ultimii cinci ani. „Subiectele au fost accesibile, cu exceptia celui de-al treilea, deoarece, la fel ca si colegii mei, m-am axat pe studierea operelor epice. Totusi, mi se pare absurd faptul cã ne este impus un numãr standard de cuvinte în redactarea eseului. Mã gândesc dacã într-adevãr profesorii corectori numãrã cuvintele fiecãrui eseu elaborat de elevi. Ni s-a spus clar cã dacã depãsim numãrul de cuvinte impus, acestea nu ne sunt luate în considerare, iar poate eu în acele cuvinte îmi conturez esenta eseului”, a spus Mihai Pivniceru, un elev din Husi de la profilul tehnologic. Se pare cã subiectul al treilea a fost o veritabilã punte a suspinelor pentru majoritatea liceenilor. „Probabilitatea sã cadã din nou poezie de Eminescu era foarte micã, cel putin din conceptia noastrã, a elevilor. Astfel, majoritatea colegilor de la profilul real si-au centrat studiul pe opera epicã, fiind convinsi cã asta ne va cãdea anul acesta. Din pãcate, presupunerile noastre nu s-au adeverit. Chiar si asa mã astept la o notã mare întrucât celelalte subiecte au fost abordabile”, a spus Bogdan Avram, elev la profilul real la Colegiul National „Cuza.