spot_img
spot_img
1.2 C
Vaslui
26-dec.-2024

CINE UMFLÃ FACTURILE DE APÃ LA VASLUI?

- Advertisement -

INCREDIBIL… “Daca anul trecut factura de apa era în jur de 40-50 de lei, în aceasta luna am avut surpriza, la acelasi numar de metri cubi consumati, sa platesc 108 lei (vezi facsimil). Am un apartament cu doua camere, suntem trei membri, am toatã aparatura pe care o are orice familie – frigider, televizor, calculator, etc. – si am ajuns luna aceasta sa platesc factura la apa cu 7 lei mai mult decât la energie electrica. La E-ON platesc în jur de 200 de lei la doua luni si credeti-ma, nu fac economie în niciun fel. Nu înteleg de ce apa la Vaslui este mai scumpa decât energia electrica, de parca am fi în desertul Sahara”, spune un cetatean nemultumit de facturile uriase ale Aquavas.
.

Investitii europene pe spinarea vasluienilor

SCUMP … .Apa la Vaslui a ajuns un lux, de parcã am locui în Sahara. Un vasluian plãteste mai multi bani pe lunã pentru apã, canalizare si epurare, la un apartament cu trei sau patru membri, decât pentru energie electricã. Fatã de anul trecut, facturile emise de operatorul judetean, Aquavas s-au dublat. Metrul cub de apã, costã acum 4.29 lei la care se adaugã pierderile din retea de circa 35%. Dacã mai punem si costurile cu epurarea si cele de canalizare, se ajunge la un pret de, atentie, 6,66 lei/mc de apã folositã. Oare acest pret are vreo semnificatie diabolicã sau pur si simplu asa a iesit din calcule? Dumitru Buzatu are si o explicatie: “Nu sunt preturi pe care le-am pus de capul nostru. Suntem cuprinsi cu investitii în Planul Operational Sectorial si avem un grafic de evolutie a preturilor, care trebuie respectat“. Cert este cã marele program de reabilitare, cu care sefii Consiliului Judetean se mândresc, le-au bãgat la apã portofelele vasluienilor.

Mii de vasluieni au sesizat cã, în ultimele luni, facturile la apã au explodat, iar preturile au luat-o razna. Chiar dacã conducerea Aquavas SA se laudã cã dã vasluienilor apã la preturi rezonabile, 2,98 lei/mc (acest pret a fost la începutul anului, acum este 3,46 lei/mc), un pret despre care spune cã este cu mult sub cel practicat de alte societãti cu servicii similare din alte judete, abonatii sunt din ce în ce mai nemultumiti de facturile pe care le au lunar de plãtit pentru apa potabilã. Practic, au constatat unii abonati, jumãtate din valoarea facturii este apã consumatã, iar cealaltã jumãtate sunt pierderi imputate. Ceea ce îi supãrã de fapt pe consumatori este acel indice de corectie pe care societatea de apã îl aplicã abonatilor sãi pentru a-si acoperi pierderile de pe retea. Este vorba de diferenta dintre consumul înregistrat de apometrele de bloc si consumul raportat de abonati. Valoarea acesteia este calculatã si este repartizatã la platã consumatorilor în functie de numãrul lor, astfel la adresele unde sunt declarati mai multi consumatori se plãtesc valori mai mari ale acestui indice de corectie. “Stiu discutia legatã de acesti indici de corectie, însã totul este calculat, mãsurat, nu se face la întâmplare. În ceea ce priveste preturile la apã, sunt valorile aprobate de Comisia Europeanã, pe baza proiectelor de investitii pe care le avem. În ceea ce priveste facturile, acestea sunt tarife bine calculate, nu sunt inventate de noi”, spune Dumitru Buzatu, presedintele CJ Vaslui, cel care coordoneazã si activitatea operatorului Aquavas. Vestile proaste nu se opresc aici. Pânã la data de 31 decembrie 2014, pretul pe metrul cub de apã va exploda, fatã de valorile actuale plãtite de vasluieni, urmând sã ajungã la 3,75 lei/mc, la care se va adãuga indicele de inflatie ,TVA si atentie, canalizarea plus epurarea care mai înseamnã aproape 2 le/mc.

Practica Aquavas îi nemultumeste pe vasluienii care nu înteleg de ce trebuie sã plãteascã pierderi dacã ele nu se înregistreazã în apartamentele lor, dând vina pe un sistem de distributie vechi si neperformant. Vasluienii s-au sãturat sã plãteascã facturi pentru consumul de apã cu valori de douã ori mai mari fatã de consumul pe care îl înregistreazã apometrele din apartamentele lor. Banii pe care vasluienii îi scot în plus din buzunare trebuie sã acopere valoarea pierderilor înregistrate lunar de Aquavas SA, societatea care se ocupã cu alimentarea cu apã potabilã si canalizare în municipiile Vaslui, Bârlad, Husi si în orasul Negresti. Se pare cã cetãtenii sunt din ce în ce mai nemultumiti de acestã situatie, reclamând-o din ce în ce mai tare si la primãrii, dar si la Consiliul Judetean, cel care patroneazã în mare parte societatea care se ocupã de apa din oras. Conducerea Aquavas a recunoscut în mai multe rânduri cã la fiecare douã-trei zile cel putin un vasluian se plânge de facturi si indicii de corectie, însã sustine cã locatarii plãtesc pierderile de apã din bloc, nu din tot orasul. “Acest indice de corectie se plãteste din cauza pierderilor, care se înregistreazã în subsolurile blocului, acolo Aquavas nu are voie sã intervinã, el nu poate intra pe proprietatea omului. Reparatiile instalatiilor din blocuri sunt responsabilitatea abonatilor, ei sunt proprietarii”, spun oficialii Aquavas. De cealaltã parte, sefii de la Consiliul Judetean stiu de problemele celor de la Aquavas si de nemultumirile abonatilor, însã spun cã preturile actuale sunt aprobate de Comisia Europeanã, pe baza programelor de investitii care urmeazã a fi implementate în judetul Vaslui. “Nu sunt preturi pe care le-am pus de capul nostru. Suntem cuprinsi cu investitii în Planul Operational Sectorial si avem un grafic de evolutie a preturilor, care trebuie respectat. Tarifele sunt într-o dinamicã de crestere, pânã la data de 31 decembrie 2014, când vom trece la tariful unic pe judet, fie cã esti din Vaslui, Bârlad sau Husi, toti locuitorii vor avea aceleasi tarife”, explicã Dumitru Buzatu, presedintele Consiliului Judetean Vaslui.

Iatã ce preturi se plãtesc în Vaslui, Bârlad sau Husi!

“Eu plãteam câte 50 de lei la apã, cam cu douã luni în urmã. Din aprilie, mi s-a dublat factura, plãtesc în jur de 100 de lei, plus cã-mi bagã si indicii de corectie, de nu mai înteleg nimic”, spune unul dintre abonatii din Vaslui ai Aquavas. De exemplu, în municipiul Vaslui, locatarii au primit facturi în iunie pe care scrie cã metrul cub de apã este 3,46 lei, fãrã TVA, adicã în jur de 4 lei/mc. Oficial, la finele lunii martie, documentele Aquavas arãtau cã metrul cub de apã în orasul Vaslui era 2,98 lei, deci cresterea a fost una extraordinar de mare, cu aproape un leu la mc. Începând cu 1 aprilie a.c. s-au introdus noi tarife la apã în tot judetul. Vasluienii plãtesc 3,46 lei/mc, fãrã TVA sau indice de inflatie, bârlãdenii – 3,90 lei/mc (tarif foarte mare, iar explicatia o oferã cei de la Aquavas, prin aceea cã, pentru a pompa apã în oras, sunt cheltuieli duble sau chiar triple la energia electricã, n.r.), husenii – 3,82 lei/mc, în timp ce negrestenii sunt campioni, cu 4,02 lei/mc. La toate aceste tarife, reamintim, se adaugã TVA si rata inflatiei, deci sumele sunt astronomice. Nici nu este de mirare cã multi vasluieni s-au trezit cu sume colosale la facturile de apã. Plus cã, în Vaslui, de exemplu, sunt indici de corectie de 1,35-1,60, ceea ce dubleazã facturile si consumurile reale. Se vor face investitii în modernizarea sistemelor de apã si canalizare, care îsi vor dovedi eficienta în câtiva ani, când este de asteptat sã scadã si pierderile tehnologice, care sunt estimate acum la 20%. “Având în vedere cã Vasluiul este un judet sãrac, iar unitãtile administrativ- teritoriale care sunt incluse în programul de modernizare a retelei de apã-canal nu au bani, vom asigura noi cofinantarea, în sumã de peste 7,5 milioane euro, la care se vor adãuga sumele de cofinantare ale celor trei municipii si orasul Negresti”, explicã Dumitru Buzatu, presedintele CJ Vaslui. Buzatu mai spune cã, într-un clasament neoficial, judetul Vaslui are tarife undeva la mijlocul judetelor din tarã. “Sunt elemente clare pentru care s-a ajuns la acest pret. Nu l-am fãcut noi, a reiesit din calculele obiective ale tuturor indicatorilor care au compus aceste preturi”, a spus presedintele Consiliului Judetean. De aceeasi pãrere este si Neculai Barbu, directorul general al Aquavas. “Preturile noastre sunt aprobate de Comisia Europeanã. Cât priveste indicele de corectie, trebuie spus cã la calcularea pretului am luat în analizã toate elementele, inclusiv aceste pierderi”, spune Barbu. Cu sau fãrã Comisia Europeanã, un lucru e cert: la Vaslui, apa este scumpã si facturile au devenit insuportabile. Este nevoie, în aceste conditii, de implicarea celor de la Aquavas si Consiliul Judetean, pentru a potoli valul de nemultumire al abonatilor operatorului judetean de apã-canal.

Strategia de trecere la pretul unic, gradual

“În strategia de trecere la preturi unice s-a tinut cont de urmãtoarele principii:

– Trecerea la preturi/tarife justificate din punct de vedere economic pentru serviciile prestate de apã si canalizare cel putin egale cu pretul de cost realizat care sã acopere în totalitate costurile justificate economic si tehnic în toate localitãtile (centre de cost) din aria de operare.

– Preluarea activitãtii din localitãtile rurale si orase mici în mod esalonat, deoarece, de regulã, rezultatul economic al activitãtii acestora este negativ (pierdere), necesitând un timp pentru stabilizarea economicã.

– Impactul cursului valutar asupra împrumuturilor în valutã.

– Cresterea costurilor operationale ca urmare a modificãrii de legislatie sau îmbunãtãtirea tehnologiei si operãrii sistemelor de apã si canal epurare.

– Cresterile salariale anuale în limita inflatiei cu respectarea conditiilor impuse de reglementãrile legale privind cheltuielile de personal (…)

Sucursalele cu un pret mai mare vor prelua localitãtile rurale cu acelasi tarif, chiar dacã cel calculat sau existent în localitatea respectivã este mai mic”.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.