spot_img
spot_img
1.2 C
Vaslui
26-dec.-2024

De ce nu a semnat Spitalul din Bârlad cu CJAS Vaslui?

- Advertisement -

DECISI… Conducerea spitalului din Bârlad, formatã din managerii Stefan Constantinciu, director, si Gabriela Danis, director medical, a trimis ieri la CJAS Vaslui motivatia refuzului lor de a semna contractarea serviciilor medicale pentru intervalul iulie – decembrie 2014 în conditiiile CJAS Vaslui. “Nu putem accepta, pentru indicatorii pe care îi avem de realizat, oferta lor, care este aceeasi cu cea de anul trecut”, a spus medicul Gabriela Danis, directorul medical. “Nu pot sã-mi asum un buget care va duce sigur la concedieri”, a spus si managerul Stefan Constantinciu. Ca urmare, CJAS Vaslui va lua legãtura cu Casa Nationalã de Asigurãri de Sãnãtate, pentru a merge cu membrii din conducerea spitalului bârlãdean la Bucuresti, la mediere.

Sãptãmâna trecutã, a avut loc la spitalul din Bârlad întâlnirea dintre reprezentantii CJAS Vaslui si Comitetul Director al spitalului bârlãdean pentru a fi semnat contractul pentru furnizarea de servicii cu CJAS Vaslui. Întâlnirea s-a soldat cu un esec, managerul Stefan Constantinciu si directorul medical Gabriela Danis refuzând sã accepte conditiile impuse de CJAS Vaslui si semnând doar un nou act aditional aferent lunii iunie, la nivelul bugetului primit în 2013. Din luna iulie spitalul nu mai are contract cu CJAS Vaslui iar motivatia datã de sefii institutiei sanitare bârlãdene este una pertinentã. “Bugetul actual este de 3,6 milioane lei/lunã, în conditiile în care, numai pentru salariile angajatilor, este nevoie de aproape 3 milioane de lei/lunã. Diferenta ar trebui sã ajungã pentru plata furnizorilor, facturi la întretinere, achizitii de medicamente si materiale sanitare etc. Eu, ca manager, nu semnez contractul cu Casa. Ar însemna sã fiu de acord sã intru în incapacitate de platã a furnizorilor, sã refuz pacienti, sã disponibilizez”, a declarat încã de sãptãmâna trecutã, managerul Stefan Constantinciu. Spitalul bârlãdean ar avea nevoie de un buget de aproximativ 5,3 milioane lei/lunã, sumã care ar permite si plata arieratelor. Analizele fãcute si reducerea drasticã a unor cheltuieli a stabilit cã suma minimã ce poate fi acceptatã pentru ca unitatea sã reziste ar fi de 4,7 milioane lunar. Spitalul bârlãdean are datorii care se ridicã la aproximativ douã milioane de euro (10 milioane lei noi) contul unitãtii fiind de trei ori blocat pentru neplata arieratelor, de cãtre DGAPF Vaslui, în zece luni de când a ajuns manager Stefan Constantinciu. Mai mult, spitalul bârlãdean este în proces cu Sindicatul “Sanitas” din Vaslui deoarece de câteva luni, mai precis din luna martie, nu au mai fost acordate tichetele de masã salariatilor, din cauza suspendãrii lor de cãtre comitetul director, pe motiv cã nu sunt bani si cã nu-si mai permit blocarea conturilor unitãtii.

La mediere!

“Motivatia refuzului nostru de a semna contractul cu CJAS Vaslui a fost trimisã în termenul cerut, adicã pânã luni, 23 iunie, ora 15.00. Am precizat cã indicatorii pe care îi avem de realizat nu pot fi atinsi acceptând oferta CJAS Vaslui, pentru spitalizarea continuã. Valoarea prevãzutã de ei nu satisface nevoile noastre. În luna iulie de exemplu avem prevãzute prin oferta lor doar 1872 cazuri pe spitalizarea continuã, ori noi nu putem contracta sub nicio formã mai putin de 2100-2200 de asemenea cazuri, nu avem cum. Viziunea lor este sã creascã spitalizãrile de zi însã acest concept nou trebuie implementat în timp, nu asa în grabã. Am avut termen de depunere a obiectiunilor din cauza cãrora nu am semnat contractul, luni 23 iunie, ora 15.00. Ne asteptãm sã fim anuntati de CJAS Vaslui pentru a merge la mediere la CNAS”, a spus si medicul Gabriela Danis, directorul medical al spitalului bârlãdean. Cei de la CJAS Vaslui sunt însã cât se poate de fermi. Bugetul alocat de la CNAS pentru toate spitalele din judet este la fel ca cel de anul trecut, respectiv, de 94 -95 miliarde lei vechi/lunã pentru toate spitalele. În aceste conditii, ei nu pot suplimenta bugetul, oricât s-ar opune semnãrii managerii spitalului bârlãdean, pentru cã ar însemna sã reducã din sumele alocate celorlalte spitale din judet. “Managerii si-au exprimat nemultumirea si sunt fondate cererile lor. Vom merge la mediere la Casa Nationalã pentru Asigurãri de Sãnãtate. Acum se merge pe cresterea serviciilor pe paraclinic si ambulatoriu, mai precis spitalizarea de zi. Existã politica impusã de Ministerul Sãnãtãtii si CNAS de a tãia spitalizarea continuã”, a mentionat Simona Polak, directorul CJAS Vaslui.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.