spot_img
spot_img
0.8 C
Vaslui
14-ian.-2025

Un nou pericol în spitale: “Este foarte riscant să externezi pacientul operat după doar 12 ore de la internare”

- Advertisement -

* arată prof. dr. Eugen Târcoveanu, medic primar la Spitalul “Sfântul Spiridon”

Peste 100 de operaţii se vor face în regim de internare de zi. “Cred că România nu este încă pregătită pentru o astfel de schimbare”, arată şi conf. dr. Gabriel Dimofte, director medical al Institutului Regional de Oncologie. Chirurgul Costică Mitrofan, director medical la Pneumoftiziologie, spune că dacă el ar fi operat nu ar vrea să meargă acasă în aceeaşi zi. Prof. dr. Ion Poeată de la Spitalul de Neurochirurgie consideră că lucrurile se vor rezolva din mers în binele pacientului.

Pacienţii din România nu sunt încă pregătiţi pentru pentru trecerea unor intervenţii chirurgicale de la internare continuă la internare de zi. Aceste schimbări au fost realizate de Ministerul Sănătăţii (MS) începând cu 1 iunie. Potrivit ministerului, peste 100 de operaţii pot fi realizate în regim de internare de zi, ceea ce înseamnă că pacientul va sta în spital doar 12 ore, după care trebuie externat.

Medicii ieşeni spun la unison că externarea pacientului într-un asemenea interval, chiar şi după o intervenţie considerată de o dificultate scăzută, este riscantă atât pentru bolnavul în sine, cât şi pentru chirurgul care i-a decizia.“Este foarte riscant să externezi pacientul operat după doar 12 ore de la internarea lui. Astfel de decizii se pot lua acolo unde ai o reţea de medici de familie care supraveghează şi monitorizează fiecare pacient şi care la orice oră poate fi chemat la domiciliu. Atunci, da, te poţi baza că dacă laşi pacientul acasă aceasta o să primească îngrijirile corespunzătoare”, spune prof. dr. Eugen Târcoveanu, medic primar, Secţia Clinică Chirurgie Generală I de la Spitalul “Sfântul Spiridon”.

“Pacienţii nu o să mai fie deschişi atunci când noi le vom spune că trebuie să fie operaţi”

Chirurgul este de părere că bolnavul român, care are o educaţie sanitară precară, nu ştie să interpreteze semnele postoperatorii şi nu îşi poate da seama la timp dacă intervine vreo complicaţie medicală. Pacienţii care ajung în spitalele noastre au peste 60% vârsta trecută de 65 de ani, iar atunci când se adresează medicului sunt diagnosticaţi cu afecţiuni multiple, boli asociate, iar în cazul lor orice intervenţie chirurgicală poate determina şi complicaţii.

“Orice operaţie, oricât de mică ar fi ea atunci când este realizată laparoscopic, trebuie supravegheată pentru că pot apărea complicaţii. Hernia inghinală, de exemplu, nu este deloc o intervenţie simplă. Este imposibil să-i faci pacientului doar internare de zi pentru o astfel de intervenţie. În altă ţară, această măsură s-ar putea să funcţioneze, la noi însă nu cred. Din nefericire, suntem obligaţi să respectăm legea şi cred că măsura o să determine populaţia să facă un pas înapoi în relaţia cu medicii chirurgi şi nu o să mai fie deschişi atunci când noi le vom spune că trebuie să fie operaţi”, a mai explicat medicul.

Modelul vine din Occident

Totuşi, măsura pe care MS a impus-o de la începutul lunii acesteia este una care se practică deja în clinicile din spaţiul european şi în Statele Unite ale Americii. Intervenţiile chirurgicale realizate pe internare de zi asigură un flux continuu de pacienţi care sunt trataţi în condiţii decente, fără ca spitalul să se aglomereze. “Internarea de zi pentru unele intervenţii chirurgicale înseamnă participarea la nişte standarde internaţionale care există şi se practică deja în multe state. Totuşi, cred că România nu este încă pregătită pentru o astfel de schimbare. O intervenţie pe care noi o facem în internare continuă, de exemplu, bronhomediastinoscopia, acum este trecută la internare de zi. Nu cred că suntem pregătiţi pentru o asemenea schimbare”, a spus conf. dr. Gabriel Dimofte, director medical al Institutului Regional de Oncologie.

Dacă în clinicile din străinătate pacienţii internaţi şi operaţi în regim de spitalizare de zi rămân la hotel şi revin pentru examene, bolnavul român nu şi-ar putea permite un asemenea lux. După cum spun medicii, el de multe ori nu are nici bani să se întoarcă acasă şi atunci trebuie ţinut în spital până când chirurgii au siguranţa că evoluţia postoperatorie este favorabilă. “Noi nu suntem în stadiul în care să putem face o intervenţie chirurgicală şi în aceeaşi zi pacientul să fie externat, mai ales că ne adresăm în mare parte pacienţilor veniţi de la distanţă, din sate îndepărtate. Bolnavul trebuie urmărit măcar 24 de ore, mai ales atunci când a trecut printr-o anestezie generală şi pot interveni neplăceri. Eu, dacă aş fi operat undeva, nu aş fi de acord să merg acasă imediat după intervenţie”, a subliniat dr. Costică Mitrofan, director medical al Spitalului de Pneumoftiziologie.

Cu toate acestea, medicii trebuie să respecte legislaţia în vigoare şi trebuie să se adapteze cerinţelor impuse de MS. Însă deocamdată Normele Metodologice ale Contractului Cadru 2014-2015 au creat nelinişte în rândul chirurgilor care trebuie să se adapteze acestora din mers. “Suntem încă confuzi, probabil situaţia o să se rezolve din mers. Încă nu ştim ce facem cu pacienţii trataţi după vechiul protocol, dacă trebuie să schimbăm diagnosticele sau dacă o să ne afecteze chiar în relaţia cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate. Ordinul a venit deodată. Imaginează-ţi că eşti în maşină, mergi tot înainte şi la un moment dat primeşti un telefon şi cineva te anunţă că trebuie să faci la dreapta. Tu trebuie din mers să schimbi traseul. Totuşi, nu cred că este riscant pentru pacienţi, pentru că noi punem pacientul pe primul loc, încercăm să-l ajutăm astfel încât să-i fie bine şi pe urmă ne adaptăm la legislaţie”, a explicat şi prof. dr. Ion Poeată, medic primar neurochirurg în cadrul Spitalului de Neurochirurgie.

http://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/un-nou-pericol-in-spitale-a-este-foarte-riscant-sa-externezi-pacientul-operat-dupa-doar-12-ore-de-la-internarea–45106.html

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.