spot_img
spot_img
1.2 C
Vaslui
26-dec.-2024

Aveti grijã cu Chevronul!

- Advertisement -

Pânã si americanii atrag atentia asupra pericolului fracturãrii hidraulice

CONFERINTÃ Pe 10 iunie va avea loc la Parlamentul României o conferintã pe tema fracturãrii hidraulice în explorarea si exploatarea gazelor de sist sustinutã de Dr. Sandra Steingraber, doctor în biologie, specialist în sãnãtate publicã. Dupã actiunea de la Parlamentul României, începând de pe 11 iunie pânã vineri, 13 iunie, dr. Sandra Steingraber va fi prezentã la Silistea, Pungesti si Vaslui. Joi, 12 iunie, va avea loc la Vaslui o masã rotundã cu toti factorii decizionali, pe aceeasi temã a conferintei sustinutã mâine cu politicienii din Parlament si Guvern. Demn de mentionat este faptul cã o altã vedetã din SUA, actrita Debra Winger a atras atentia românilor asupra pericolului reprezentat de fracturarea hidraulicã. Si dacã doi cetãteni din SUA cu renume atrag atentia asupra pericolului Chevron este clar cã avem o problemã!

Mâine, la conferinta sustinutã la Parlamentul României, dr. Sandra Steingraber va prezenta efectele nocive ale fracturãrii asupra sãnãtãtii si mediului observate în SUA, o prezentare importantã pe fondul lipsei de experientã a autoritãtilor, a specialistilor si a politicienilor în abordarea acestui fenomen complex. La conferintã sunt asteptati: presedintele Academiei Române, parlamentari, ministrul Mediului, seful Agentiei pentru Protectia Mediului, seful Gãrzii de Mediu, medici si oficiali din institutiile cu atributii în domeniu, dar si ziaristi si reprezentanti ai unor ONG-uri. Campania „România Fãrã Fracturare” invitã mâine, 10 iunie, orele 12.00, la Palatul Parlamentului, la conferinta: „Dovezi ale impactului fracturãrii hidraulice de mare volum asupra sãnãtãtii publice” sustinutã de Dr. Sandra Steingraber, doctor in biologie, autor recunoscut, expert în domeniul protectiei mediului si al sãnãtãtii publice, pe toti cei interesati de acest subiect. Evenimentul se va desfãsura la Camera Deputatilor, etaj M1, sala grupului parlamentar PP-DD si este organizat de Fundatia „Eco-Civica” si „Asociatia România Fãrã Ei”. Dupã ce a sustinut o conferintã similarã în Bruxelles, Dr. Sandra Steingraber va vorbi la Bucuresti despre impactul fracturãrii hidraulice asupra sãnãtãtii publice în SUA, cu recomandãri în ce priveste contextul european, în conditiile derulãrii negocierilor Tratatului Transatlantic de Comert si Investitii. Profesor invitat la Harvard, Yale, Cornell si Columbia, în prezent profesor la Colegiul din Ithaca, din statul New York, Dr. Sandra Steingraber este co-fondator al „Concerned Health Professionals” si consilier stiintific al asociatiei „New Yorkers Against Fracking”. Conferinta va aborda problema controversatã a fracturãrii hidraulice de mare volum dintr-o perspectivã ce uneste abordarea stiintificã cu cea a protectiei mediului si sãnãtãtii publice, cu exemple din experienta Statelor Unite ale Americii. „Sperãm sã onoreze invitatia noastrã toti cei invitati, în special având în vedere natura controversatã a subiectului fracturãrii hidraulice în societatea noastrã. Confuzia stârnitã de lipsa expertilor pe acest subiect si de polarizarea opiniei publice, precum si comunicarea lacunarã si lipsa de transparentã a autoritãtilor, au contribuit la cresterea temerilor si neîncrederii în rândul populatiei. Aceastã discutie se doreste a fi un pas înainte spre o dezbatere echilibratã si argumentatã în ce priveste subiectul fracturãrii hidraulice în exploatarea gazelor de sist”, a precizat cercetãtor dr. George Epurescu, presedintele Asociatiei „România Fãrã Ei”.

Dr. Sandra Steingraber vine si la Pungesti

Dupã ce va sustine conferinta la Parlament, începând de miercuri, 11 iunie, pânã vineri, 13 iunie, dr. Sandra Steingraber va fi prezentã la Pungesti, acolo unde Chevron deja a început forajul si explorarea gazelor de sist, prin metoda fracturãrii hidraulice. De asemenea, va fi organizatã joi, 12 iunie, la Vaslui, o masã rotundã cu toate oficialitãtile locale, unde dr. Sandra Steingraber va prezenta conferinta: „Dovezi ale impactului fracturãrii hidraulice de mare volum asupra sãnãtãtii publice”, urmatã de discutii pe marginea acestui subiect.

Actritã americanã: „România are o mare problemã- gazele de sist”

Actrita americanã Debra Winger, aflatã la Cluj, la Festivalul International de Film Transilvania (TIFF), a declarat cã România are o problemã serioasã cu exploatarea gazelor de sist. Debra Winger, cãreia i-a fost înmânat la TIFF Premiul pentru întreaga carierã, a sustinut o conferintã de presã în care i-a fost cerutã pãrerea si despre problema gazelor de sist. „Aveti o problemã serioasã aici, în România, cu gazele de sist. Singura (tarã) care a interzis exploatarea în aceastã zonã este Bulgaria. Trebuie sã ne amintim faptul cã gazul natural este o sintagmã foarte bunã pentru vânzare, pentru brand, dar de fapt este combustibil fosil”, a declarat actrita americanã. Debra Winger a mentionat cã: „nu ne mai putem juca cu combustibilii fosili”, care au un rol important în aparitia schimbãrilor climatice.

„În anii ’50- ’60 aceste straturi se aflau foarte sus sub scoarta pãmânteascã, iar acum este sub straturi stâncoase si acestea sunt strãpunse si se folosesc chimicale sã aducã gazul. Nu cred cã trebuie sã va spun cât de usor se pot otrãvi apele prin acest procedeu”, a afirmat Debra Winger. Actrita americanã a fost consultant pentru documentarul „Gasland”, axat pe activitatea firmelor care au participat la extragerea gazelor naturale de pe teritoriul a 34 de state americane. Reprezentantii acestor firme sustineau cã gazele de pe teritoriul SUA sunt mult mai ieftine comparativ cu cele din import si au început extragerea masivã de pe proprietãtile oamenilor. Chimicalele folosite au poluat apele din aceste zone.

Debra Winger, nãscutã în 1955 într-o familie de evrei din Cleveland, Ohio, a avut patru nominalizãri la Premiile Golden Globe, a câstigat douã premii BAFTA, un premiu Emmy si premiul Societãtii Nationale a Criticilor de Film pentru Cea mai bunã actritã în pelicula „Terms of Endearment”. Debra Winger a câstigat si premiul pentru Cea mai bunã actritã cu filmul „A Dangerous Woman”, în cadrul Festivalului International de Film de la Tokio. A avut si o nominalizare la Premiile Oscar cu documentarul „Gasland”.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.