Veteran de rãzboi aniversat la 101 ani la Bârlad
PLIN DE VIATÃ LA 101 ANI! Veteranul de rãzboi Nicolae Batog, din Bârlad, a fost ieri aniversat la Cercul Militar din localitate, de cãtre oficiali militari, locali si judeteni. A avut alãturi pe fiica sa Crizantema si pe fiul sãu Silviu, nepoti si rude, precum si doi colegi veterani. Nicolae Batog a uimit invitatii prin vivacitatea sa, a citit fãrã ochelari diplomele oferite, a recitat si a dat o lectie de patriotism, asa cum de mult cei prezenti nu au mai vãzut. El a promis cã va fi aniversat si la anul, strigând „Trãiascã România Mare” si precizând cã longevitatea sa se datoreazã cumpãtãrii în tot ce înseamnã viatã: bãuturã, mâncare si, mai ales, o viatã fãrã medicamente! Într-un final, Nicolae Batog a fãcut si un mic skandenberg cu primarul Constantin Constantinescu.
Ieri, începând cu orele 10.30, a avut loc la Cercul Militar din Bârlad, în prezenta subprefectului judetului Vaslui, Mircea Gologan, a reprezentantului Consiliului Judetean Vaslui, Caragatã Valeriu, a primarului municipiului Bârlad, Constantin Constantinescu, a comandantului Centrului Militar Judetean Vaslui, col. Ioan Teofil Costin, a comandantului Garnizoanei Bârlad, col. Valentin Bordei si reprezentanti ai subfilialei Bârlad a Filialei Judetene Vaslui „Penes Curcanu” a A.N.V.R., omagierea împlinirii celor 101 ani a veteranului de rãzboi serg.maj.(rtg.) Nicolae Batog. În cadrul acestei actiuni, serg.maj.(rtg.) Nicolae Batog i-a fost prezentat de cãtre comandantul Centrului Militar Judetean Vaslui, colonel Costin Ioan Teofil, mesajul de felicitare din partea conducerii Ministerului Apãrãrii Nationale la împlinirea venerabilei vârste de 101 ani. Participantii din partea institutiilor amintite au luat cuvântul si i-au înmânat aniversatului diplome aniversare si plachete. Primarul municipiului Bârlad, Constantin Constantinescu, i-a oferit si o micã atentie în valoare de 500 de lei, din partea CLM Bârlad. Cu totii i-au adresat urãri de bine si multã sãnãtate. Bucuria veteranului de rãzboi a fost cu atât mai mare cu cât la aceastã sãrbãtoare i-a avut alãturi si pe cei dragi, fiul Silviu, fiica Crizantema si un nepot, Cornel Balaban. Veteranul a depãnat amintiri din cel de-al Doilea Rãzboi Mondial, de pe timpul când lupta alãturi de camarazii sãi din cadrul Escadrilei 17 Observatori, el fiind servant avion. Desi a trecut prin ororile unui rãzboi, acesta are spiritul patriotic si dragostea de tarã încã vii, recitând o poezie dedicatã tãrii. Impresionant a fost cã, la aceastã înaintatã vârstã, starea de sãnãtate îi este bunã si chiar si-a citit mesajele de felicitare din diplomele primite cu bucurie si fãrã ajutorul ochelarilor. La zi aniversarã, cei prezenti au închinat câte un pahar de sampanie în cinstea veteranului sãrbãtorit si cu totii, cu deosebit respect si apreciere, i-au urat multã sãnãtate si i-au cântat La multi ani! „Multumesc celor care au luat parte la aniversarea unui veteran de rãzboi la înaintata vârstã de 101 ani si douã zile si vã doresc la toti, familiilor dumneavoastrã, multã sãnãtate si sã ajungeti anii pe care i-am petrecut pânã acum. Secretul meu este acela cã am fost cumpãtat, n-am fumat niciodatã, n-am fãcut betii, în viata mea, doar câte putinã tuicã cu miere de albine, n-am exagerat. Medicamente, nu! N-am ce cãuta cu ele. Am fata cu mine, Crizantema, care mã ajutã si îmi lungeste viata. Sã îi dea Dumnezeu sãnãtate, la fel si dumneavoastrã! Trãiascã România!”, a spus Nicolae Batog.
Remember Nicolae Batog, cel mai longeviv bârlãdean
Locuitor al urbei bârlãdene, serg.maj.(rtg.) Nicolae Batog, despre care noi am relatat si anul trecut la împlinirea vârstei de 100 de ani, s-a nãscut la data de 2 iunie 1913 în satul Slivna, com. Beresti-Meria din judetul Galati, ca fiu al lui Andrei si Catinca. Un prim contact cu mediul militar la avut în anul 1935, an în care la data de 15 aprilie a fost încorporat de cãtre Centrul Militar Raion Galati si repartizat pentru instruire în arma Infanterie, specialitatea militarã „puscasi” si calificare de functie „ajutor comandant grupã”. Dupã perioada de instructie, a fost încadrat servant în cadrul Flotilei 3 Aviatie. A fost lãsat la vatrã în luna aprilie 1938. A participat în cel de-al Doilea Rãzboi Mondial, fiind concentrat în perioada ianuarie 1941- noiembrie 1945. Pe timpul rãzboiului a fost repartizat în cadrul Escadrilei 17 Observatori, în functia de servant avion. Dupã rãzboi, veteranul de rãzboi si-a schimbat uniforma militarã cu cea de muncitor, pentru a-si întretine familia. A fost încadrat pe diferite functii, în diferite societãti bârlãdene, de la Întreprinderea de colectare metale- 22 de ani, la cea de casier al Consiliului Local- 3 ani. A avut un rol important în comunitate si a fost implicat în diferite proiecte locale. Nicolae Batog este vãduv de acum sapte ani, dupã o convietuire de 62 de ani alãturi de sotia lui Elena. Are doi copii înfiati, Silviu si Crizantema, care i-au fost si ieri alãturi.