spot_img
19.7 C
Vaslui
27-iun.-2024
spot_img

Blestemul pogorât asupra unor copii. Păreau a fi răciţi, dar au aflat la Iaşi că au cancer

- Advertisement -

Un copil diagnosticat cu neuroblastom suprarenal în stadiul al IV-lea la Spitalul de Pediatrie „Sf. Maria“ din Iaşi a murit acum o săptămână în timp ce se afla la tratament în Spitalul Universitar Aachen din Germania. Ştefan Bertalan, în vârstă de un an şi nouă luni, nu a mai rezistat să lupte în faţa bolii şi cancerul l-a răpus în mai puţin de cinci luni de la diagnosticare. În acest moment, tot în Germania, la Spitalul din Freiburg, este îngrijită o fetiţă diagnosticată tot la Iaşi cu neuroblastom şi care a trecut cu bine peste procedurile aplicate de medici, deşi la ultimele analize încă s-au mai găsit urme ale tumorii. Alexia Aruxandei în vârstă de trei ani urmează să fie supusă unor noi şedinţe de radioterapie.

Familia Bertalan, din oraşul Dăr­măneşti, judeţul Bacău, a ajuns la Spitalul de Pediatrie „Sf. Maria“ în ianuarie, după ce băieţelul lor căzuse şi se lovise la cap. Însă, plecând să exa­mineze un traumatism uşor, pă­rinţii aveau să fie informaţi că micuţul lor suferă de o formă de cancer în stadiu avansat. „Nimeni nu se gândea că situaţia este foarte gravă. Noi bănuiam că este vorba despre o ră­ceală, nicidecum de ceva atât de grav. Am fost disperaţi când am aflat diagnosticul, dar apoi ne-am mobilizat şi am căutat soluţii. Atunci a făcut citostatice, a fost o perioadă grea în care îi era foarte rău, dar peste care a trecut“, a spus Claudia, mama copilului. Soţii Bertalan s-au adresat pentru tratament, rezecţie tumorală şi transplant de măduvă Spitalului Aachen şi în scurt timp au plecat în Germania la tratament însă toate eforturile au fost în zadar şi pe 22 mai băieţelul a decedat. „Co­pilaşul a avut neuroblastom agresiv, de risc înalt, stadiul al IV-lea încă de la primul diagnostic. Foarte posibil ca debutul tumorii să fi fost în uter sau imediat după naştere. Pe plan mondial nu s-au făcut progrese în terapia acestei tumori, stadiul IV cu metastaze osoase. În plus, deşi băieţelul iniţial a răspuns la primele faze ale terapiei, ulterior sub terapie, tumorile creşteau exponenţial în fiecare săptămână. Protocolul de terapie european este unitar şi e aplicat şi la noi, dar supravieţuirea la cinci ani de boală este foarte mică, sub 20% din pacienţi. Şi alţi pacienţi cu acest stadiu s-au pierdut în centre oncologice din Italia sau Germania. În plus, în astfel de situaţii nici grefa de celule stem nu ajută“, a spus conf.dr. Ingrid Miron, şefa Clinicii de Oncologie de la Spitalul „Sf. Maria“, medicul curant al lui Ştefan.

Cazul dramatic al Alexiei

În cazul Alexiei, boala a debutat în august 2013 ca o simplă anemie. Fetiţa din Botoşani a urmat tratamentul indicat însă în loc să-şi revină ea se simţea tot mai rău, nu mai putea să meargă şi nici nu mai mânca. Atunci, părinţii au venit la Spitalul de Pediatrie „Sf. Maria“ din Iaşi pentru mai multe investigaţii în urma cărora copila a fost diagnosticată cu neuro­blastom nediferenţiat. „O simplă ecografie a arătat că fetiţa are cancer în stadiu avansat şi dezvoltat în zona glandei suprarenale. Alexia avea deja metastaze la rinichi şi atunci s-a început tratamentul cu opt şedinţe de citostatice pe care fetiţa le-a suportat greu“, a spus Ana Hurmuz, mătuşa pacientei. După o primă cură de citostatice, Alexia a început să meargă, iar după alte două tumora dădea semne de retragere. În ianuarie, familia Alexiei a solicitat sprijinul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate din Botoşani şi prin intermediul formularului E112 a plecat în Germania la transplant. Investigaţiile de la Spitalul din Freiburg au arătat că tumora s-a retras şi nu activa şi în alte zone motiv pentru care s-a intervenit laparoscopic pentru rezecţia ei. „20% din tumoră nu a putut fi extirpată, fiind vorba despre rinichi, o zonă puternic vascularizată. S-a făcut grefa de celule stem cu greutate şi apoi a început şedinţele de chimio­terapie, care practic distruge ţintit celulele canceroase, fără să le atace şi pe cele sănătoase“, a mai spus mătuşa fetiţei. Acum, la ultimele ana­lize, s-a descoperit că tumora încă activează în zona respectivă, motiv pentru care Alexia trebuie să înceapă iar şedinţele de radioterapie. Neuro­blastomul este un tip de cancer care se întâlneşte la copiii mai mici de cinci ani şi care se dezvoltă în celulele nervoase din mai multe zone ale corpului.

Cititi: http://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/blestemul-pogorat-asupra-unor-copii-pareau-a-fi-raciti-dar-au-aflat-la-iasi-ca-au-cancer–51388.html

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.