spot_img
19.8 C
Vaslui
27-iun.-2024
spot_img

Un secol de viatã! (foto)

- Advertisement -

Veteran de rãzboi din Coroiesti, aniversat la împlinirea venerabilei vârste de 100 de ani!

CENTENAR Ioan Frangolea, din comuna vasluianã Coroiesti, sat Mireni, a împlinit astãzi, 26 mai, 100 de ani. Aproape toatã familia, formatã din peste 100 de copii, nepoti, strãnepoti si strã-strãnepoti, au venit din tarã si strãinãtate sã-l aniverseze pe „bunicul” Frangolea, la el acasã, în satul Mireni, ieri, 25 mai, în ziua alegerilor europarlamentare. Tot ieri, 25 mai, comandantul Centrului Militar Județean (CMJ) Vaslui, col. Ioan-Teofil Costin, împreunã cu primarul comunei Coroiesti, Cristian Lungu, si reprezentanți ai Filialei judetene Vaslui „Penes Curcanul” a Asociatiei Nationale a Veteranilor de Rãzboi, au fost alãturi de cel mai longeviv locuitor al comunei Coroiesti, veteranul de rãzboi Ioan Frangolea, si de familia acestuia, la aniversarea zilei de nastere la împlinirea venerabilei vârste de 100 de ani. Mos Frangolea a primit patru diplome din partea CMJ Vaslui, a MApN, a CJ Vaslui si a ANVR, plus o plachetã din partea presedintelui CJ Baslui, prof. Dumitru Buzatu. Primãria comunei Coroiesti i-a fãcut cadou celui mai bãtrân locuitor al comunei, un tort aniversar, o sampanie si, prin primarul Cristian Lungu, un premiu de longevitate, constând în suma de 1000 de lei. Curtea casei „bunicului” Frangolea s-a umplut ieri, peste 40 de membrii ai familiei fiind prezenti. Ioan Frangolea are 9 copii, a crescut si doi nepoti, din partea unei surori care a decedat, are 22 de nepoti directi si peste 60 de strãnepoti si strã-strãnepoti. Practic, ieri la bunicul Ion Frangolea au fost prezente sase generatii din familia sa.

Conform unui comunicat trimis de CMJ Vaslui, Ioan Frangolea s-a nãscut la 26 mai 1914, în satul Mireni, comuna Coroiesti, ca fiu al lui Neculai si Anica. Anii tineretii si i-a petrecut în satul natal. A urmat patru clase primare si s-a ocupat de agriculturã. A fost cãsãtorit si a avut nouã copii. Este vãduv de la vârsta de 70 de ani, fãcând fatã cu brio greutãtilor vietii si fiind un cetãtean respectat în comunitate.

VÂNÃTOR DE MUNTE

Contactul cu viata cazonã l-a avut prima datã în luna aprilie 1936, lunã în care a fost încorporat pentru a efectua serviciul militar obligatoriu în cadrul Regimentului 12 Infanterie din Piatra Neamt. Îndeplinindu-si obligatia fatã de tarã, a fost lãsat la vatrã, cu stagiul militar îndeplinit, în luna octombrie 1937. Dar norii negri ai rãzboiului s-au abãtut asupra Europei, iar tara a avut nevoie si de ajutorul lui Ioan Frangolea. A fost chemat sub arme începând cu luna ianuarie 1941, fiind încadrat ca puscas în Batalionul 20 Vânãtori de munte. Cum România a intrat în cel de-Al Doilea Rãzboi Mondial, unitatea în care activa vasluianul a primit misiuni de luptã si a participat în rãzboi pe frontul de est, ajungând cu linia frontului pânã în Caucaz. Crâncenele lupte la care a participat ca puscas, cu arma în mânã, au lãsat urme pe trupul luptãtorului din Coroiesti. A fost rãnit si, în urma rãnilor a fost necesarã spitalizarea, timp de aproximativ sase luni. Zilele lungi si nenumãrate petrecute pe patul de spital au fost deosebit de grele si dureroase, temându-se, la un moment dat, cã nu mai scapã cu viatã. Dar cum norocul este de partea celor puternici, veteranul a rãzbit peste acest necaz, fiind însã lãsat la vatrã în luna octombrie 1942, din cauza problemelor medicale avute în urma rãnilor. Întors în satul natal, Ioan Frangolea si-a închinat întreaga energie educatiei celor nouã copii, fiind recunoscut de consãtenii sãi ca un om de nãdejde. Pentru meritele sale în timpul rãzboiului, a fost decorat, dupã 1990, cu medalia „Crucea Comemorativã a celui de-Al Doilea Rãzboi Mondial” si a fost înaintat în grad, fiind trecut în rândul corpului subofiterilor. „În cadrul actiunii de aniversare, au fost înmânate daruri simbolice, diplome si plachete aniversare din partea participantilor, a administratiei judetene, precum si un mesaj de felicitare din partea Ministerului Apãrãrii Nationale. Acum, la zi aniversarã, militarii vasluieni, alãturi de membrii întregii comunitãti, îl salutã cu deosebit respect si apreciere pe veteranul de rãzboi Ioan Frangolea si îi ureazã, cu totii, multã sãnãtate!”, a precizat col. Ioan-Teofil Costin.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.