spot_img
19.8 C
Vaslui
27-iun.-2024
spot_img

Familie care riscã sã fie aruncatã în stradã la Bârlad (video)

- Advertisement -

BÃTUTI DE SOARTÃ Familia Florin si Constanta Munteanu, din Bârlad, trece printr-o perioadã grea, ei fiind amenintati cu evacuarea dintr-o locuintã a RAGCL Bârlad care stã sã se prãbuseascã. Constanta si Florin au doi copii minori, femeia este tetraplegicã si imobilizatã la pat, sotul este însotitor si o îngrijeste, iar venitul lor este de aproape 900 de lei. RAGCL Bârlad a cerut oficial la Judecãtoria Bârlad evacuarea prin ordonantã presedintialã, le-a oferit câteva posibilitãti de a se muta, însã familia Munteanu este pur si simplu prea sãracã si strigã dupã ajutor. RAGCL se spalã pe mâini si spune cã le-a asigurat legal o altã locuintã prin Primãria Bârlad, dar acestia au refuzat-o, li s-a dat lot pentru casã, dar nu si-au construit nimic. Capul familiei Munteanu strigã disperat dupã ajutor, spunând cã dacã ar avea materialele de constructie necesare, ar ridica o cãsutã cu mâna lui, dar bani nu are de unde sã cumpere.

Florin si Constanta Munteanu, de 44 si 39 de ani, trec în aceste zile printr-o mare cumpãnã. Ei locuiesc cu chirie la Blocul de la Fabrica de Cãrãmidã, pe strada Trestiana nr. 2, un bloc foarte vechi, care este într-o avansatã stare de degradare. Proprietarul acestui imobil ce stã sã se prãbuseascã este Primãria Bârlad, care îl administreazã prin RAGCL Bârlad. În urma unei expertize dipusã de Primãrie, s-a constatat cã blocul este practic o ruinã, nu prezintã nicio garantie, iar în caz de un cutremur se va prãbusi. De altfel, în expertiza depusã la Judecãtoria Bârlad, de cãtre RAGCL, este precizat cã imobilul se poate prãbusi chiar si de la sine, structura de rezistentã fiind grav afectatã. Florin si Constanta Munteanu au doi copii minori, doi bãieti de 17 si respectiv, sase ani jumãtate. Constanta este de cinci ani imobilizatã la pat, cu handicap gradul I, având sclerozã multiplã în plãci, tetraplegie si foarte multe complicatii din cauza imobilizãrii. Sotul ei, Florin, este plãtit de Primãrie ca însotitor al acesteia, asa cã singura sursã de venit este pensia de handicap a Constantei – aproape 300 de lei, plata pentru însotitor- aproape 600 de lei si alocatia celor doi copii. Ca si cum nu-i bãtuse Dumnezeu destul, cei doi soti Munteanu s-au trezit cã sunt evacuati din locuinta lor, formatã dintr-o cãmãrutã si un balcon unde au improvizat o bucãtãrie, prin Ordonantã Presedintialã.

Evacuarea bate la usã

Florin Munteanu a cerut disperat ajutor, pentru cã, efectiv, nu au cu ce sã-si ridice o cãsutã. Li s-a dat loc pentru casã, la licitatie, unde a plãtit 60 de lei pentru 250 mp, dar pentru cã nu au bani sã ridice nici mãcar o magazie, dupã un an de zile, le-a fost luat lotul. Li s-a oferit un apartament într-un bloc lângã fostul ghetou (G1), de unde au plecat câtiva rromi evacuati. Însã apartamentul este la etajul IV, devastat, fãrã geamuri… Renovarea lui echivaleazã cu costul ridicãrii unei cãsute, lucru imposibil pentru familia Munteanu. „Aici, la blocul unde stãm, avem hotãrâre de evacuare, precum cã nu mai este sigur, ceea ce este adevãrat. Dar eu, având sotia imobilizatã la pat, cu hadicap gradul I, cu însotitor, nu am cum sã mã mut. Noi stãm aici toatã familia, mama, fratii mei, cumnatii si, pentru cã se dãrâmã clãdirea asta, ni s-au dat loturi pentru case. Am licitat, dar nu am mai avut bani, cã venitul nostru este de 293 lei- pensia ei, 590 lei- salariul meu de însotitor, plus alocatia copiilor. Eu la muncã nu pot sã mã duc, cã m-as duce; dar, nu are cine sã îngrijeascã pe sotie, cine sã facã mâncare la copii. La Primãrie mi s-a spus cã nu mai pot licita alt lot de casã, trebuie sã plãtesc alti bani pentru alt lot. Când am spus cã am plãtit o datã, domnul Volintiru mi-a spus << Ce-a mâncat lupul e bun mâncat>>, iar când am cerut ajutor la domnul primar, acesta m-a întrebat dacã sunt membru PSD(!!??), ceea ce eu nu cred cã mai conteazã acum. Nu mai stiu unde sã mã duc, dar sã fie clar, eu mor aici sub dãrâmãturi dacã nu se rezolvã cumva”, a spus disperat Florin Munteanu. Acesta a mentionat cã nu are nicio datorie, este cu chiria la zi. Este totusi consternat cã pe rromi Primãria i-a ajutat mereu, le-a dat tot ce au vrut, case pe care acum le distrug, iar o familie de români, aflatã într-o situatie disperatã, nu este ajutatã absolut deloc. „Toti tiganii au dreptul, le-a dat si locuri de casã si materiale, iar nouã nimic. Sã-mi dea si mie, cã-mi fac cu mâna mea. Nu-mi trebuie bani, doar materiale de constructie, cã ridic eu singur o camerã acolo si ce mai trebuie, dar domnul primar a zis cã nu mai sunt legile care erau”, a mai spus Florin Munteanu.

RAGCL Bârlad nu-si asumã riscul ca locatarii sã moarã sub dãrâmãturi

Eduard Anghelutã, directorul RAGCL Bârlad si consilier judetean PSD, ne-a precizat cã acest caz social este cunoscut, s-a fãcut tot posibilul ca sã fie ajutatã familia, dar din punctul sãu de vedere, nu au vrut ei ca sã miste ceva. „Eu nu am ce sã le fac. Blocul este în starea care este, este expertizã tehnicã fãcutã si care aratã cã blocul nu mai prezintã sigurantã, eu ce sã le fac? Ei au refuzat sã se mute, cã li s-a dat la un bloc la etajul patru, undeva lângã fostul ghetou, la blocul C1, dar ei au spus cã nu au cum sã se mute, cã apartamentul este devastat, au stat acolo niste rromi, nu avea geamuri… El nici nu este titular, mama lui este titularã, Primãria le-a dat teren, de ce nu si-a fãcut casã acolo? De ce nu munceste? Eu i-am dat pe cei evacuati la Primãrie si de acolo li se poate repartiza ceva. Clar, acolo nu mai rãmân, cã blocul poate cãdea peste ei dintr-un moment în altul si cine rãspunde dacã se dãrâmã? Anghelutã rãspunde, nu? Este hotãrâre judecãtoreascã, nu au ce face”, a spus Eduard Anghelutã.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.