spot_img
spot_img
1.2 C
Vaslui
26-dec.-2024

Un regal cultural la „Noaptea muzeelor” la Bârlad (foto)

- Advertisement -

DEOSEBIT Muzeul „Vasile Pârvan” din Bârlad a deschis sâmbãtã, pe 17 mai, seria de activitãti din cadrul „Zilelor Culturale ale Bârladului”, editia XXIX-a, cu activitatea „Noaptea muzeelor”, care s-a desfãsurat în acea zi în toatã România, în peste 100 de muzee. A fost vernisatã o expozitie de fotografii din Cuba, în prezenta ambasadoarei acestei tãri în România, a avut loc si o vernisare a unei expozitii unice în România, „Istoria Samovarului”, a colectionarului moldovean din Chisinãu, Petru Costin, a urmat un concert de muzicã clasicã extrem de gustat de public si observatii astronomice la Observatorul Astronomic din Bârlad. Au fost prezenti la aceste manifestãri autoritãtile locale, judetene, ambasadoarea Cubei, parlamentari vasluieni si multi iubitori de culturã din Bârlad.

Sâmbãtã, 17 mai, a fost pentru bârlãdeni o noapte de neuitat, pânã pe 17 mai anul viitor. A avut loc „Noaptea muzeelor”, o noapte în care Muzeul „Vasile Pârvan” din Bârlad a avut sute de oaspeti si a fost deschis pânã dupã miezul noptii. Manifestarea s-a deschis în prezenta Excelentei Sale, d-na Nieves Iliana Hernandez Portales, Ambasador Extraordinar si Plenipotential al Republicii Cuba în România. Domnia Sa a fost însotitã si de d-na Gipsy Rodriguez Garcia, Consul si Secretar II al Ambasadei Republicii Cuba, în România. Prezenta doamnei ambasador la Bârlad s-a datorat invitatiei fãcutã de cãtre senatorul PSD de Bârlad, Gabriela Cretu si a deputatului Adrian Solomon. Fotografiile expuse pe holul etajului I al muzeului bârlãdean au scos în evidentã refacerea Cubei, cu ajutorul unui proiect UNESCO care a inclus refacerea clãdirilor istorice din Havana, capitala Cubei. Mircea Mamaluacã, directorul muzeului bârlãdean, a precizat cã în acea searã s-au pus bazele unei colaborãri strânse între Cuba si Muzeul „Vasile Pârvan” din Bârlad, precum si cu Ambasada Cubei la Bucuresti, intentia sa fiind de a organiza expozitii atât la Bucuresti, la sediul Ambasadei Cuba cât si (de ce nu?) la Havana. Excelenta Sa, d-na Nieves Iliana Hernandez Portales, Ambasador Extraordinar si Plenipotential al Republicii Cuba în România, a avut un discurs interesant, în care a amintit despre vechea „ceartã” dintre Cuba si SUA, date fiind contextele politice ale tãrii sale si s-a arãtat extrem de încântatã de vizita la Bârlad precum si de oamenii calzi cu care s-a întâlnit.

Samovarul, traditia ruseascã a ceaiului

A doua expozitie a „Noptii muzeelor” a fost cea a colectionarului moldoveam, unicul Petru Costin, care a adus la Bârlad peste 73 de samovare. Cei de la muzeul bârlãdean au putut expune doar vreo 63. Interesant a fost cã Petru Costin este nãscut chiar pe 17 mai, astfel cã el si-a aniversat ziua cu invitatii de la muzeu, cãrora le-a oferit o expozitie unicã în România. Petru Costin este colonel al Serviciului Vamal al Republicii Moldova, are câteva colectii unicat în lume, este de trei ori detinãtor al unor recorduri Guinness World Records, are multe distinctii si titluri onorifice din Ungaria, Republica Moldova, România, peste 1700 de expozitii organizate în tãri europene, etc. Muzeul „Vasile Pârvan”, prin directorul Mircea Mamalaucã si autoritãtile locale si judetene, se va implica în activitatea domnului colonel Petru Costin, promovând alãturi de numele lui si pe cel al muzeului bârlãdean, pentru ca acesta sã poatã fi si mai cunoscut în lumea culturalã internationalã.

Muzeul a dat patru cetãteni de onoare Bârladului

Dupã vernisarea celor douã expozitii extrem de interesante, primarul municipiului Bârlad, Constantin Constantinescu, a oferit flori Excelentei Sale, d-na Nieves Iliana Hernandez Portales, Ambasador Extraordinar si Plenipotential al Republicii Cuba în România, senatorului Gabriela Cretu, sotiei directorului Mircea Mamalaucã, si a oferit, în prezenta numerosilor invitati, printre care s-au numãrat senatori, deputati, cadre didactice, autoritãti judetene, elevi si multi, multi iubitori ai culturii bârlãdene, diplomele de „Cetãtean de onoare al municipiului Bârlad” domnului Mircea Mamalaucã, doamnei Eugenia Pãpusoi si doamnei Lidia Damian, pentru întreaga lor contributie la muzeul bârlãdean, care acest an, pe 10 aprilie, a aniversat 100 de ani de existentã. Si fosta directoare a muzeului, doamna Nicoleta Arnãutu, decoratã si ea alãturi de ceilalti trei colegi din muzeu mai sus mentionati de presedintele României, este cetãtean de onoare al Bârladului din momentul iesirii sale la pensie, acum câtiva ani.

Concert cu doi mari artisti: Ionut Cibotariu si Alexandru Mihai

„Noaptea muzeelor” a continuat la Pavilionul „Marcel Guguianu” din Bârlad, unde a avut loc un concert extraordinar de muzicã clasicã sustinut de artistii Ionut Cibotariu (pian) si Alexandru Mihai (vioarã). Concertul a fost programat la orele 20.45 si a fost extrem de gustat de public, care i-a aplaudat pe cei doi artisti în picioare. Dintre ei s-a remarcat Ionut Cibotariu, care a cântat dumnezeieste la pian, fãrã partiturã, douã concerte extrem de grele, scrise de Johannes Brams. Dupã concert, adicã dupã orele 22.00, la Observatorul Astronomic al Muzeului „Vasile Pârvan”, s-au putut face observatii astronomice. Observatorul este amplasat pe acoperisul sediului muzeului bârlãdean din strada Republicii 235 (fosta Bancã Agricolã) si de invitatii care au vrut sã vadã planetele, luna si stelele cel mai importante de pe cer, s-a ocupat Ciprian Vântdevarã, muzeograf si presedinte al Astroclubului „Perseus” din Bârlad.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.