spot_img
spot_img
0.9 C
Vaslui
27-dec.-2024

Campanie de igienizare, cu 150 de liceeni (foto)

- Advertisement -

Primãria Vaslui a semnat în luna decembrie a anului trecut, împreunã cu partenerii de la Cahul, un proiect cu finantare din fonduri europene transfrontaliere cu tema “Cresterea capacitãtii de management al deseurilor pentru un mediu mai curat în orasele Vaslui si Cahul”. Ieri a avut loc prima actiune din cadrul acestui proiect, actiune la care au participat 150 de elevi de la liceele din Valsui care au igienizat mai multe zone de la marginea municipiului Vaslui. în continuare, în cadrul proiectului, vor mai avea loc alte trei astfel de actiuni de igienizare desfãsurate cu aportul elevilor de liceu, actiuni care au si rolul de constientizare a populatiei, si, în luna septembrie, primãriile Vaslui si Cahul urmeazã sã primeascã utilaje de curãtenie si containere de gunoi.

O primã actiune din cadrul proiectului “Cresterea capacitãtii de management al deseurilor pentru un mediu mai curat în orasele Vaslui si Cahul”, proiect semnat în luna decembrie a anului trecut, a avut ieri în municipiul Vaslui. Concret, 150 de elevi de la cele 6 licee vasluiene au participat la o actiune de igienizare a mai multor zone din oras, ulterior, la sediul primãriei Vaslui fiind convocatã o conferintã de presã. La conferinta de presã au participat, în afara echipei proiectului, formatã din managerul ing. Bogdan Ciobotaru, Mãdãlina Petculescu, Diana Moldoveanu, Florentina Scutaru, Mona Andrei, Geanina Tofan si primarul municipiului Vaslui, Vasile Pavãl, împreunã cu vicele Daniel Neacsu, prefectul judetului Vaslui, Andrei Puicã, însotit de seful sãu de cancelarie, Eduard Popica, Carmen Chitic, comisarul sef al Gãrzii de Mediu Vaslui, dar si directorii Goscom si Aquavas Vaslui, alãturi de seful politiei locale.

Proiect pentru curãtenia Vasluiului

Ideea acestui proiect transfrontalier este mai veche, încã din 2011, atunci când reprezentantii municipalitãtii vasluiene au analizat, împreunã cu omologii din Cahul, Republica Moldova, diversele nevoi ale comunitãtilor din cele douã orase. Ulterior, au apãrut oportunitãtile de finantare din fonduri europene destinate proiectelor transfrontaliere astfel cã în decembrie 2013 a fost semnat contractul de finantare al proiectului “Cresterea capacitãtii de management al deseurilor pentru un mediu mai curat în orasele Vaslui si Cahul”, în valoare de peste 1,5 milioane euro. Prin acest proiect, municipiul Vaslui va beneficia de o finantare de peste 1 milion euro din fonduri europene pentru achizitionarea unui compactor de deseuri, mãturãtori si aspiratoare stradale, dar si containere pentru deseuri, inclusiv, asa cum prevãd normele europene, de o instalatie de spãlare a containerelor, care vor intra în folosinta societãtii de salubrizare SC Goscom Vaslui. Orasul Cahul, prin acelasi proiect, va putea achizitiona un compactor de deseuri, un mãturãtor stradal, un buldoexcavator, si containere si pubele pentru deseuri. Contributia financiarã la acest proiect din bugetul primãriei Vaslui este de doar 100.000 euro, din care 8% vor fi primiti de la guvern.

Prima activitate, derulatã de liceeni

Un alt obiectiv al proiectului transfrontalier derulat de municipalitãtile celor douã orase, Vaslui si Cahul, constã în constientizarea populatiei cu privire la nevoia unui mediu mai curat si mai sãnãtos. în acest sens, ieri s-a derulat o primã actiune, în care au fost implicati 150 de elevi de liceu, câte 25 de la fiecare liceu din municipiul Vaslui. Acestia au ecologizat zone de la marginea municipiului, strângând diversele deseuri aruncate pe marginea drumurilor sau pe terenurile virane, deseuri care ulterior au fost ridicate de utilajele Goscom SA Vaslui. “A fost un eveniment de succes, elevii care s-au implicat si-au manifestat dorinta de a trãi într-un oras mai curat. Sperãm ca, prin acest gen de actiuni, sã putem constientiza generatia tânãrã, care ulterior poate actiona ca si formatori de opinie, pentru ca toti locuitorii municipiului sã constientizeze faptul cã, indiferent cu cât de multe utilaje si a efortului cu care se intervine pentru curãtenia în oras, un factor predominant îl au cetãtenii, care trebuie sã pãstreze aceastã curãtenie”, a declarat ing. Bogdan Ciubotaru, managerul acestui proiect. în continuare, vor mai fi derulate trei astfel de actiuni împreunã cu liceenii vasluieni, la una dintre ele fiind programat si un schimb de experientã cu elevi din Cahul. în plus, în cadrul aceluiasi proiect, în municipiul Vaslui vor fi amplasate mai multe panouri publicitare care vor avea drept rol constientizarea populatiei cu privire la importanta colectãrii selective a deseurilor.

Curãtenia – un obiectiv pentru Vaslui si România

Prezent la conferinta de presã, primarul municipiului Vaslui a dorit sã multumeascã elevilor de liceu care au participat la actiunea de ecologizare de ieri, subliniind faptul cã “Aceastã actiune este doar un început, la care sper sã participe toti locuitorii municipiului. Am primit felicitãri pentru felul în care aratã acum municipiul nostru, dar ceea ce facem, cu eforturi foarte mari, trebuie sã se pãstreze la fel de curat! Cu totii, si municipalitate, dar mai ales cetãteni, avem o responsabilitate de a pãstra ceea ce am reusit sã realizãm împreunã, de a trãi într-un mediu curat si sãnãtos! Trebuie sã luãm cu totii atitudine dacã vedem pe stradã pe unii care nu pãstreazã curãtenia, pentru cã, indiferent cât ne strãduim noi, nu putem face nimic dacã locuitorii municipiului, indiferent de vârstã, nu constientizeazã importanta pãstrãrii unui mediu curat. Repet, tot ceea ce facem, facem tot pentru noi, cei care locuim în acest oras! Cel mai important lucru, dacã acest proiect îsi atinge scopul, dincolo de utilajele pe care le vom primi, va fi atunci când vom vedea cã încet-încet vom intra într-o normalitate din punt de vedere a protectiei si prezervãrii mediului”. La rândul sãu, prefectul Andrei Puicã a dorit sã sublinieze un fapt: “Problema deseurilor aruncate ici-colo este o problemã gravã, pentru care România riscã activarea clauzei de infringement, clauzã care ar aduce penalitãti de 200.000 euro pe zi, bani pe care românii ar putea sã-i foloseascã în scopuri mai bune. Mai important e faptul cã, prin aceste proiecte transfrontaliere, se atrag fonduri pentru dotarea primãrilor cu utilajele necesare curãteniei în localitãtile respective, cum este cazul municipiului Vaslui, dar, mai mult, mã bucurã faptul cã vãd prezenti atât de multi tineri care constientizeazã importanta pãstrãrii unui mediu curat. Sper sã avem cât mai multe parteneriate între unitãtile administrativ- teritoriale din judetul Vaslui si cele din Republica Moldova, parteneriate prin care se pot atrage fonduri nerambursabile europene în cele mai diverse probleme”. “Vin acum de la o vizitã de lucru de la Husi, pentru a vedea efectul inundatiilor de ieri din acea zonã, si pot spune un lucru, pe toatã valea, de la Husi pânã la Crasna, sunt zone inundate din cauza depunerilor necontrolate de deseuri, în special PET-uri de plastic, acumulate în albia râurilor. Acest fapt reitereazã nevoia de actiuni de constientizare a populatiei cu privire la pãstrarea curãteniei si predarea resturilor menajere în locurile special amenajate”.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.