spot_img
spot_img
1.2 C
Vaslui
26-dec.-2024

ALERTÃ MAXIMÃ!

- Advertisement -

Cazurile de îmbolnãvire nosocomialã la spitalul bârlãdean s-au dublat!

CU REPEZICIUNE La spitalul bârlãdean creste vãzând cu ochii numãrul pacientilor îmbolnãviti în timpul spitalizãrii cu o bacterie letalã în multe cazuri. Numãrul cazurilor de îmbolnãvire cu bacteria Clostridium Difficile a ajuns la 17, desi în urmã cu douã sãptãmâni erau doar opt. Majoritatea bolnavilor au contactat infectia nosocomialã cu bacteria respectivã în sectia Boli interne, unde s-a constatat cã s-a contaminat si o asistentã medicalã. Bacteria atacã în special persoanele în vârstã, ultimele douã cazuri fiind o femeie de 52 ani si un bãrbat de 84 de ani. „În afarã de mãsurile de preventie luate imediat dupã primul caz de infectie nosocomialã, de azi, am demarat o campanie de informare organizatã în colaborare cu Directia de Sãnãtate Publicã (DSP) Vaslui”, a declarat medicul epidemiolog Gabriela Danis, directorul medical al spitalului. DSP Vaslui monitorizeazã permanent situatia din spitalul bârlãdean, unicã în judet, prin inspectorii sãi de la compartimentul de specialitate.

În cotidianul nostru am semnalat pe 30 aprilie cã în spitalul bârlãdean sunt opt cazuri de infectie nosocomialã cu bacteria Clostridium Difficile. Dintre cazurile semnalate erau contaminati în spital patru bolnavi, la doi era o recãdere (bolnavi tratati de Clostridium Difficile la care boala a recidivat) si doi bolnavi îmbolnãviti acasã. Ieri, a fost prezentatã situatia la zi care este una foarte gravã: 17 infectii nosocomiale cu Clostridium Difficile, patru recãderi si douã cazuri comunitare. „Pacientii cu infectie nosocomialã recent diagnosticati fac parte din intervalul asteptat. Ieri si azi au venit doi pacienti noi, unul a fost pacientul sectiei Boli infectioase, celãlalt a fost internat la Medicalã. În afarã de mãsurile de preventie luate imediat dupã primul caz de infectie nosocomialã, de azi, am demarat o campanie de informare organizatã în colaborare cu Directia de Sãnãtate Publicã (DSP) Vaslui”, a declarat medicul specialist epidemiolog Gabriela Danis, directorul medical al spitalului. Campania se denumeste „Salveazã vieti – igiena mâinilor” si se adreseazã, în special, cadrelor medico-sanitare.

Vizite restrictionate în spital

Mãsurile luate de conducerea spitalului bârlãdean pentru a reduce cazurile de îmbolnãviri sunt: bolnavii au fos izolati în saloane cu grup sanitar propriu, s-a dat cu dezinfectant puternic în toate sectiile si în special în sectiile afectate (Boli Infectioase, Neurologie, Pneumologie, Medicalã) si s-a impus restrictionarea programului de vizitã. Rudele pacientilor, indiferent de sectia unde sunt internati, pot face vizite numai în intervalul orar 12.00-14.00 si 18.00-20.00. Cele mai multe cazuri au fost raportate la sectia Medicinã internã (opt cazuri), la Neurologie (trei cazuri) si la Pneumologie (douã cazuri). În rest au fost cazuri izolate. „Noi am impus un plan de mãsuri stricte, care sunt respectate de cei din spital, am verificat prin inspectorii nostri si am constatat cã mãsurile sunt aplicate strict. Cazurile sunt urmãrite de conducerea spitalului si de DSP Vaslui, prin departamentul nostru de specialitate si monitorizate permanent. Avem situatia sub control”, a precizat Mihaela Vlada, directorul DSP Vaslui. Vã reaminitim cã primul pacient a fost internat la spitalul din Bârlad pe 10 aprilie si la câteva zile au apãrut si urmãtoarele îmbolnãviri. Niciunul dintre pacienti nu a reusit sã scape de microb pânã acum, în ciuda tratamentului intensiv la care au fost supusi. Potrivit statisticilor internationale, 22% dintre cazuri se soldeazã cu deces.

Ce este Clostridium Difficile?

Bacteria Clostridium Difficile a fost descoperitã cu circa doi ani în urmã în spitalele românesti, deoarece pânã atunci nu existau teste de identificare a acesteia, si a devenit atât de rãspânditã încât medicii estimeazã cã, în fiecare an, peste 14.000 pacienti se infecteazã în spitale cu acest germen. Infectiile cu Clostridium Difficile provoacã probleme digestive grave, greu tratabile, care pun în pericol viata pacientilor. Potrivit specialistilor în microbiologie, decesul apare la peste 10 pacienti infectati dintr-o sutã. Bacteriile de tipul Clostridium – un bacil Gram pozitiv anaerob – pot determina infectii digestive, infectii ale structurilor tisulare profunde, infectii ale pielii si tesuturilor moi, dar si bacteriemie. Complicatiile care pot apãrea sunt megacolonul toxic, perforatia de colon si peritonita. Pentru a putea trata un pacient cu aceastã infectie, medicii chirurgi sunt nevoiti sã scoatã colonul. Legãtura dintre o infectie cu aceastã bacterie si internarea în spital este uneori greu de stabilit deoarece în multe cazuri primele simptome apar dupã douã, trei luni. Majoritatea pacientilor fac diaree dupã începerea tratamentului antibiotic. Totusi, la circa 25-40% simptomele apar si dupã zece sãptãmâni de la încheierea terapiei. În general, cele mai frecvente simptome sunt: diaree usoarã sau moderatã, rar sanguinolentã, dureri abdominale, anorexie si febrã. Specialistii spun cã aparitia si cresterea rezistentei microbului care infecteazã mii de români a fost favorizatã de utilizarea în exces a antibioticelor. Persoanele contaminate scad în greutate foarte mult chiar din primele zile ale aparitiei bolii.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.