Urmând cererea unor cititori, ne-am interesat…Gradina Zoologica Buhusi a fost închisa în urma unei directive europene, la începutul lui 2007. Aici, nu puteau fi respectate standarde minimale U.E., nu se întrevedea un plan de relocare a animalelor, ele urmând a fi eutanasiate.
Atunci, a prins viata proiectul Lion’s Roar (,,Racnetul leului”) initiat de americanca Laura Simms, careia i s-au alaturat Jane Sanderson si Sue LeBoutillier, de la fundatia Born Free („Nascut liber”). Reprezentanta lor în Buhusi a fost Alina Ababei. Timp de cinci ani, au fost strânse fondurile necesare transportului, dar si asigurarii unor conditii decente pâna la transfer. A fost extins spatiul în care erau gazduiti leii, au fost construite platforme care sa-i ajute sa nu mai simta durerea din coloana vertebrala, s-au asigurat ca toate custile erau curatate mereu si încalzite. În primavara anului 2009, ultimele 45 animale au parasit Zoo Buhusi. Cu ajutorul prof. Mariana Sava, cel mai mare iubitor de animale pe care l-am cunoscut, am reusit sa aflam unde sunt cele mai multe dintre animalele admirate cândva de buhuseni.
Romany si Gypsy, leul si leoaica diagnosticata cu handicap la coloana vertebrala din cauza subnutritiei si a proastei ingrijiri, care nu erau doriti de nimeni, trebuiau sa fie eutanasiati. Din fericire, au fost transferati in rezervatia „Panther” din Olanda, pentru a-si trai povestea de dragoste în natura, dupa ce Jane Sanderson si Sue LeBoutillier s-au angajat sa plateasca în jur de 4 000 euro, anual, pentru întretinerea lor, bani pe care îi strâng cu foarte mare greutate, apelând la generozitatea donatorilor. Din pacate, masculul Romany a murit în toamna anului trecut, asa ca Gypsy a ramas singura (http://thelionsroarblog.wordpress.com).
Bella, leoaica aproape oarba (glaucom la un ochi care fost extirpat pentru a nu se extinde si la celalalt, care avea cataracta) a fost operata cu multe eforturi la Brasov, înaintea parasirii tarii). Acum, se afla în Malawi, Africa, într-o rezervatie, gratie fundatiei Born Free. Îi place la nebunie acest loc si înoata zilnic.
Jane Sanderson povesteste: ,,Când am cunoscut-o pe Bella, avea un partener minunat, un leu pe care îl chema Fuji, care a murit la câteva luni dupa moartea puiului lor de numai câteva zile (din cauza ignorantei îngrijitorilor care nu au tinut seama de sfaturile voluntarilor si l-au luat de lânga mama sa, punându-l pe cimentul rece).
Ti se rupea inima sa o vezi pe Bella jelind moartea puiutului. Obisnuiam sa stau ore întregi spate în spate cu Bella, despartite de gratiile custii, pentru a a-i oferi mângâiere, pâna când începea sa… toarca, simtindu-se în siguranta.” Acum, Bella are o relatie foarte speciala cu îngrijitorii africani si este îndragostita de vegetatia tropicala si de soare.
La Zoo Buhusi, nu calcasera niciodata pe iarba, nu cunoscuse decât betonul rece al custilor mult prea mici. Timp de cinci ani, Born Free s-a straduit sa-i aduca un partener si, recent, visul s-a împlinit. Simba, un leu chinuit într-un circ din Franta, este acum marea ei dragoste. Daca accesati http://www.bornfree.org.uk/campaigns/big-cats/big-cat-rescue/simba/, puteti simti fericirea pe care o împartasesc Bella si Simba.
Born Free a mai relocat doi lei în rezervatia Shamwari din Africa de Sud: Jools si Jerry, mama si fiu. Pozele îi arata stând la soare pe un versant de munte, jucându-se si mâncând carne (în cea mai mare parte a vietii lor au fost hraniti cu carne stricata de pui si au locuit într-o cusca mica cu beton în Zoo din Buhusi). Din pacate, tatal majoritatii leilor din Buhusi, Bette, a murit la zoo la vârsta de 25 de ani, neavând sansa de a simti vreodata iarba sub picioare. Câinii Dingo din Gradina Zoologica Buhusi sunt acum într-o rezervatie din Jirrahlinga, Australia. Caii au ajuns în Olanda. Ursii Ala, Benny, Baby, Ben si Ursula sunt la Zarnesti, Brasov, din 2007 (povestea lor: http://www.ampbears.ro/ro/adopta-un-urs). Câinii si pisicile au fost adoptate în UK si Olanda.
Lion’s Roar este o organizatie caritabila înfiintata de catre Laura Simms în Massacussets, USA. Formata din voluntari, echipa are ca parteneri organizatii din întreaga lume. Laura Simms, scriitoare americana, este implicata în multe proiecte umanitare. Doua au fost în România: ,,The Mother Project” ( 2003), care a constat din workshop-uri pe parcursul carora 21 de femei rrome din Bacau, cu vârste între 17 si 50 de ani, au învatat lucruri practice care sa le ajute sa se integreze mai bine în societatea româneasca si au creat povestiri care au fost publicate – si ,,The Lion’s Roar” – salvarea animalelor de la Gradina Zoologica din Buhusi. Din 2007, ma gândesc de ce n-au fost in stare buhusenii sa fie prietenii acestor animale decât in declaratii de dragoste ? Doar copiii au incercat sa le salveze, sa le pastreze lânga ei.
– See more at: http://www.desteptarea.ro/unde-sunt-animalele-din-gradina-zoologica-buhusi/#sthash.kRjmB1tM.dpuf