spot_img
spot_img
0.9 C
Vaslui
27-dec.-2024

S-a schimbat metoda de lucru: Taximetrişti, complici fără voie în escrocheriile „Accidentul”

- Advertisement -

Taximetriştii de la firma For You au dus la poliţie 7.000 lei în zece zile

Pentru a doua oară în zece zile, un taximetrist de la firma For You din Focşani a fost implicat într-o escrocherie prin metoda “Accidentul” şi a anunţat Poliţia u taximetristul a mers la Panciu, de unde a ridicat un plic cu bani, toate economiile unei familii de oameni în varstă u un alt taximetrist a luat 5.000 de lei de la o bătrană din Năneşti, înşelată prin telefon u metoda este din ce în ce mai răspandită la nivel naţional, aşa că avertizaţi-vă rudele în varstă să nu dea sume de bani, pe încredere, necunoscuţilor

Înşelarea bătranilor prin metoda accidentul s-a reinventat. Acum se iau banii cu taxiul de la oamenii păcăliţi şi sunt trimişi apoi printr-un serviciu electronic de transfer bani. Cei înşelaţi sunt, în principal, oameni în vârstă, care nu pot verifica în timp util implicarea rudelor apropiate în pretinsele incidente rutiere grave. Poliţiştii din Vrancea investighează, deja, două astfel de cazuri de înşelăciune. Noua metodă a escrocilor de a face rost de bani este să apeleaze la taximetrişti pentru a intra în posesia banilor. Metoda este simplă. Escrocul sună la dispeceratul unei firme de taxi şi solicită o maşină pentru un comision în afara oraşului. Ajuns la faţa locului, taximetristul ia plicul cu bani şi se întoarce în oraş. Pe drum, însă, cel care a comandat comisionul îl sună pe taximetrist pentru a schimba locul de destinaţie. Îi cere fie să meargă la Bucureşti, fie să-i trimită printr-un serviciu electronic. Oamenii legii din Focşani au demarat cercetări pentru elucidarea a două asemnea cazuri de înşelătorie. Una dintre familii le-a dat excrocilor, cu o uşurinţă de neînţeles, banii stranşi pentru zilele negre. „O bătrână de 82 de ani din Fitioneşti a fost contactată de o persoană necunoscută şi i s-a solicitat să trimită suma de 2.000 de lei, la domiciliu urmând să ajungă un taxi. Taximetristul ne-a predat banii, el riscând să fie cercetat pentru complicitate la infracţiunea de înşelăciune. În ultima perioadă au fost înregistrate două astfel de cazuri. Noi recomandăm victimelor să nu dea curs telefoanelor venite de la necunoscuţi. Taximetriştii care sunt solicitaţi să facă comisioane să manifeste prudenţă de fiecare dată când fac acest lucru”, ne-a declarat  Bogdan Toader, purtătorul de cuvant al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Vrancea.

Taximetrişti cu frică de Dumnezeu

O taximetristă de la firma For You din Focşani s-a prezentat marţi seara la poliţia vranceană, cu suma de 2.000 de lei. Banii proveneau de la un bărbat din comuna Fitioneşti, care urma să fie înşelat de la distanţă prin metoda “Accidentul”. Acesta a fost salvat de taximetrista care şi-a dat seama că este pe cale să facă jocurile unor escroci. “Am preluat o comandă prin dispecerat la Fitioneşti şi pe drum clientul m-a sunat de mai multe ori  să vadă de ce durează atât. Trebuia să mă întâlnesc cu cineva la şcoala din Panciu, dar între timp m-a sunat altcineva, care s-a recomandat a fi nepotul, şi mi-a spus ca nu mai vine bunica pentru că se simte rău şi că vine bunicul  cu un plic. Am ajuns la şcoală, iar acolo a venit un bătrân care nu prea auzea, căruia i-am spus că trebuie să îmi dea un plic. Bătrânul avea banii, dar a zis că se duce acasă să ia un plic. L-am aşteptat şi a venit cu plicul cu bani, în care spunea că are 2.000 de lei. Clientul misterios mi-a spus că ne vedem în Focşani, m-a sunat continuu pe drum, inisista, i-am spus că sunt la volan şi nu pot vorbi. Apoi m-a sunat să îmi spună că nu ne mai puteam vedea în Focşani, că trebuie să merg la Bucureşti cu banii. Mă sună apoi să îmi zică să trimit banii prin serviciul electronic de transfer bani, că este mai simplu, şi să îmi iau din sumă banii pentru cursă. Cum am ajuns în Focşani am predat banii la poliţie, întrucăt mi-am dat seama că am de-a face cu un escroc”,  ne-a relatat taximetrista.

Falsul avocat şi cei 5.000 de lei

Taximetriştilor care efectuau comisioanele li s-au părut dubioase apelurile repetate ale solicitanţilor. Le-a fost chiar teamă pentru viaţa lor şi s-au dus la poliţie pentru a povesti prin ce au trecut. Un alt taximetrist ne-a povestit cum i s-a cerut să facă „un comision” la Năneşti. “Am ajuns la Năneşti, unde unde iniţial am crezut că trebuie să iau client. A ieşit o bătrânică necăjită cu un plic cu bani, 5.000 de lei. Noi mai facem comisioane, dar nu cu bani. Pe drum m-a sunat clientul să îmi spună că este avocat şi că trebuie să ajungă la un proces şi mi-a cerut să merg la Bucureşti pentru a-i preda banii. Mi-am dat seama că este ceva în neregulă. Am ajuns în Focşani şi am luat legătura cu Baroul Vrancea, de unde am cerut informaţii despre avocat. Cum nu era adevărată povestea clientului, am mers la poliţie, unde am predat banii şi am explicat ce s-a întamplat”, spune un alt taximetrist care a fost apelat de escroci. Cei care practică taximetria recunosc faptul că sunt expuşi mai multor riscuri şi de multe ori nu pun prea multe întrebări cu privire la serviciul care li se cere. „Noi facem comisioane, dar nu ştim provenienţa bunurilor, ce, unde se duc, cine ridică banii”, spune un alt taximetrist. Cei care trăiesc din taximetrie nu au dorit să nu îşi facă publice numele, de teama răufăcătorilor, acceptand să povestească aceste situaţii sub protecţia anonimatului. Totuşi, oamenii legii spun că aceştia ar trebui să fie mai atenţi la astfel de situaţii, întrucat pot fi cercetaţi la randul lor pentru complicitate la infracţiunea de înşelăciune.

Avertizaţi-vă bătranii

În 2013, infracţiunile de înşelăciune prin modul de operare „telefonie mobilă – accidentul” au căpătat amploare, tinzând să devină un fenomen la nivel naţional. Victimele infractorilor sunt în general oameni în varstă care nu au capacitatea de a verifica rapid informaţiile pe care le comunică aceştia. Cum metoda clasică a devenit obişnuită, escrocii au găsit acum o alternativă. Apelează la taximetrişti, ca intermediari, pentru a intra în posesia banilor. Oamenii legii le recomandă vrancenilor să le povestească rudelor în varstă despre această metodă, aşa încat să nu mai pice atat de uşor în plasa escrocilor care fac bani cu mult tupeu şi cateva apeluri telefonice din cine ştie de penitenciar. (A. IVAN, D. CHIRIAC)

Cititi: http://www.ziaruldevrancea.ro/actualitatea/1588802961-video-s-a-schimbat-metoda-de-lucru-taximetristi-complici-fara-voie-in-escrocheriile-accidentul.html

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.