Căpuşele au făcut şapte victime în judeţ, în cea de-a doua zi de Paşte. Vremea frumoasă şi prielnică grătarelor i-a scos pe oamenii din judeţ la iarbă verde. Însă voia bună s-a terminat în Unitatea de Primire Urgenţe (UPU) a Spitalului „Sfântul Spiridon“ acolo unde medicii le-au scos ieşenilor căpuşele.
„Cei şapte pacienţi s-au prezentat în UPU, le-a fost extrasă insecta şi apoi trimişi la Spitalul de Boli Infecţioase pentru a fi luaţi în evidenţă, după care au fost îndrumaţi spre domiciliu“, a precizat prof. dr. Diana Cimpoeşu, medic şef UPU-SMURD.
Potrivit reprezentanţilor spitalului, de când temperaturile au crescut şi vremea s-a îmbunătăţit, zilnic ajung în UPU câte doi sau trei pacienţi înţepaţi de căpuşe, cărora medicii le extrag insectele. Căpuşele pot provoca apariţia bolii Lyme, a unei forme de encefalită, a ehrlichiozei la om, a tularemiei şi a Febrei hemoragice Crimeea-Congo, boală încă nedepistată în Europa.
Anul trecut, la Spitalul de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva“ au fost diagnosticaţi cu boala Lyme 51 de pacienţi. Afecţiunea debutează cu simptome de tip gripal, dar mai târziu poate determina apariţia meningitei, encefalitei, sau chiar a demenţei. De aceea, specialiştii menţionează faptul că insecta trebuie îndepărtată cât mai repede de pe corp, iar persoana înţepată de căpuşă trebuie să se prezinte imediat la medic. În plus, pentru siguranţa populaţiei, aceştia recomandă folosirea hainelor de culoare deschisă, astfel încât să se poată observa cu uşurinţă insectele. Recordul de înţepături de căpuşă a fost stabilit la Iaşi de un bărbat în vârstă de 47 de ani, care în 2012 a ajuns în UPU la Spitalul „Sfântul Ioan“ după ce a fost înţepat de 12 insecte.