Ciorile care şi-au făcut cuib în copacii de pe spaţiile verzi din Suceava, în special în parcuri, au început să fie alungate, prin doborârea cuiburilor pe care le-au făcut, pentru depunerea ouălor.
Campania de alungare a lor a început săptămâna aceasta din zona Spitalului Judeţean „Sf. Ioan cel Nou” Suceava, de unde s-a continuat cu parcurile din municipiu, acţiunile fiind iniţiate de Direcţia Domeniului Public, din cadrul Primăriei Suceava.
„Acum este cea mai potrivită perioadă de stopare a înmulţirii ciorilor, pentru că au depus ouăle şi încep să iasă puii. Zilnic am avut acţiuni de alungare a lor, în special din parcuri şi din copacii de pe spaţiile verzi, unde au făcut cuiburi”, a precizat Marian Andronache, şeful Direcţiei Domeniului Public.
Operaţiunea merge pe un principiu simplu – distrugerea cuiburilor de ciori.
„Cu ajutorul unui utilaj cu braţ de lucru la înălţime, tăiem crengile pe care au făcut cuib şi strângem tot, pentru a nu-l reface. Astfel, ele pleacă de acolo şi nici nu se mai înmulţesc”, a explicat Dragoş Buhai, şef de echipă în cadrul Direcţiei Domeniului Public.
Anterior, au fost încercate fel de fel de alte metode de alungare a ciorilor de prin parcuri şi din oraş, fără rezultate notabile.
Într-o perioadă, în parcurile municipiului au fost organizate vânători de ciori, care s-au dovedit a fi destul de costisitoare, fără a avea eficienţa dorită, pentru că doar câteva zeci de exemplare erau doborâte, în vreme ce restul „croncănitoarelor”, speriate de împuşcături, reveneau după câteva ore.
O altă încercare, soldată tot cu un eşec, a fost cea de îndepărtare a ciorilor cu ajutorul unui aparat cu ultrasunete, montat în Parcul Central, care mai mult îi deranja pe cei care veneau acolo să se relaxeze decât pe păsări. În cele din urmă, aparatul a fost scos din uz, fiind căutate alte soluţii mai eficiente.
O altă variantă, care nu a fost aplicată însă, era de folosire a alpiniştilor pentru doborârea cuiburilor de ciori, numai că propunerea acestora a fost considerată prea scumpă, numai pentru un singur cuib doborât, aceştia solicitând 9 euro, la care se mai adauga şi TVA-ul.
Citeşte mai mult pe Monitorul de Suceava: http://www.monitorulsv.ro/Local/2014-04-19/Campanie-de-distrugere-a-cuiburilor-de-ciori-din-parcurile-Sucevei#ixzz2zapRYf7y