Primul proces privind regimul de executare a pedepsei, prin care fraţii Fenechiu cer regim deschis sau semideschis, a fost pierdut ieri. Ce a invocat Relu Fenechiu în cererea adresată instanţei.
Primele soluţii ale judecătorilor ieşeni în cazul inculpaţilor din dosarul „Transformatorul“, nemulţumiţi de regimurile de executare, au fost date ieri. Judecătoria Iaşi a respins solicitarea lui Lucian Fenechiu prin care acesta a contestat regimul de executare închis stabilit de judecătorul delegat. Fratele său, fostul ministru al Transporturilor şi fostul preşedinte al PNL, Relu Fenechiu, aşteaptă şi el o soluţie în acest sens, decizia de ieri a judecătorilor nefiind însă încurajatoare pentru el.
De ce vrea Fenechiu să nu stea după gratii
În ceea ce-i priveşte pe fraţii Fenechiu, condamnaţi fiecare la câte cinci ani de închisoare pentru complicitate la abuz în serviciu, regimul de executare a fost stabilit de la finele lunii februarie, luându-se în calcul cuantumul pedepsei primite.
În acţiunile depuse în instanţă, aceştia s-au considerat însă nedreptăţiţi. Relu Fenechiu a prezentat o serie de motive pentru care, din punctul său de vedere, ar trebui încadrat la regim de executare semideschis. Fostul ministru al Transporturilor consideră că a avut, în perioada de când a fost încarcerat, un comportament „exemplar“ şi că nu prezintă „niciun risc“ pentru celelalte persoane încarcerate în Penitenciarul de Maximă Siguranţă din Iaşi. De asemenea, Relu Fenechiu mai invocă vârsta şi starea de sănătate ca motive pentru schimbarea regimului, precizând şi că este o persoană cu „o carieră bine definită“. „În cazul meu, puteţi constata că se conturează un portret al unui om care, prin maniera de asumare a regulilor de detenţie începând chiar din prima lună de detenţie, prin nivelul de educaţie, calităţile intelectuale pe care le am, prezintă o capacitate, disponibilitate şi voinţă pentru reeducare şi reintegrare socială. În plus, datorită pregătirii mele profesionale şi a studiilor superioare pe care le-am absolvit, prezint abilităţi care mă recomandă pentru includerea în programe educaţionale, de asistenţă psihologică şi asistenţă socială care pot fi desfăşurate într-un regim semideschis“, spune Fenechiu în documentul citat. În acţiunea înaintată Judecătoriei, fostul liberal mai precizează că are „disponibilitate de a presta muncă“ sau de a participa la activităţi de asistenţă socială, moral-religioasă, instruire şcolară şi de formare profesională. Atât Relu Fenechiu, cât şi fratele său Lucian pot fi propuşi pentru eliberare condiţionată abia în 30 mai 2017.