Tehnica evoluata a comunicatiilor a intrat si in stânile de oi ale fermierilor bacauani. Astfel, copiind parca modelul ciobanului Ghita, devenit celebru pe TV, si confratii moldoveni isi promoveaza din ce in ce mai mult produsele direct pe internet. Mai intâi, pentru ca este lipsit de costuri, retelele de comert online netaxând anunturile postate. Apoi, pentru ca mediul virtual este din ce in ce mai prezent in vietile tuturor românilor.
Nu in ultimul rând, si pentru ca fermierii din judet incearca sa evite oarecum concurenta din pietele de animale, dar si mâna tot mai lunga a Fiscului. Asa ca, printre cartile vechi, hainele de tot felul si maruntisurile de prisos adunate de prin casele oamenilor, acum gasesti si mieii scosi la vânzare pentru masa de Paste.
10-15 lei, mielul viu, 22-25, in carcasa
Oferta de pe internet pleaca de la pretul de 10-15 lei pe kilogram in viu, ajungând la 22-25 de lei in carcasa, la exemplare de peste 10 kilograme bucata. Daca mielul este sub aceasta limita, pretul mai creste cu 2-3 lei la kilogram.
Ciobanii isi lauda marfa, anuntându-si clientii ca mieii provind de la oi crescute in gospodarie, cu furaje ecologice si iarba de pe imas. Nicolae Rauta este un tânar de 32 de ani din Bratila, de lânga Onesti, care “s-a nascut lânga animale” cum ii place sa zica. Are scoala destula, profesionala si trei ani de liceu, la seral, dar diplomele sunt simple hârtii. Initial, ar fi vrut sa se faca sofer, dar vremurile i-au dictat altceva. Are vreo 500 de oi si miei, din rasele Turcana si Tigaie, mostenite de la tatal sau, raposat acum trei ani, in urma uni infarct. Isi creste animalele singur, ajutat doar de doi ciobani angajati. Spune ca este destul de greu sa creasca animale, mai ales când nimeni, nici macar statul, nu il ajuta.
“Iti da cu o mâna si iti ia cu doua. Nu stiu ce-om face, sincer, nu stiu daca voi mai rezista mult. Deja am probleme cu spatele, de la sortat, de la balotat fânul, strânsura. E foarte mult de munca. In plus, nici nu mai gasesti oameni buni la animale, oameni seriosi, curati, care sa faca treaba buna la oi”, spune Nicu Rauta. De anul trecut, Nicu isi vinde mieii direct de pe internet. Admite ca varianta aceasta este mult mai facila si mai ieftina decât comertul in pietele de la oras, unde, pe lânga taxa pe taraba, ar fi fost nevoit sa plateasca abatorizarea si medicul veterinar.
– See more at: http://www.desteptarea.ro/mielul-vasilica-direct-de-pe-internet-pe-mesele-gospodinelor/#sthash.YwnVfHOI.dpuf