spot_img
spot_img
0.8 C
Vaslui
14-ian.-2025

Elevi alãturi de politisti

- Advertisement -

Pe tot parcursul sãptãmânii trecute, dedicatã sub denumirea „Scoala altfel – Sã stii mai multe, sã fii mai bun”, activitãtilor educative extracurriculare si extrascolare pentru elevi, politistii vasluieni au fost îndrumãtori pentru tinerii scolari. Dacã pentru elevi a fost o bunã ocazie de a vedea în ce constau activitãtile desfãsurate de oamenii legii, politistii au avut prilejul de a le adresa sfaturi si recomandãri astfel încât elevii sã adopte comportamente care sã îi fereascã de pericole sau de eventuale probleme cu justitia. În ultima zi a sãptãmânii „Scoala altfel”, politistii au fost gazda elevilor Scolii Gimnaziale „Constantin Motas” si Scolii Gimnaziale „Vasile Alecsandri” din Vaslui.

Sãptãmâna 7-11 aprilie a fost dedicatã activitãtilor educative extracurriculare si extrascolare pentru elevi, în cadrul programului national numit „Scoala altfel – Sã stii mai multe, sã fii mai bun”, program aflat deja în al treilea an de desfãsurare. Au fost desfãsurate activitãti atât în mediul rural, cât si în mediul urban, în majoritatea scolilor generale si a liceelor. Printre cei care au fost gazde elevilor, pe parcursul întregii sãptãmâni, au fost si politistii vasluieni, tematica abordatã în aceste întâlniri vizând prevenirea delincventei juvenile si a victimizãrii minorilor, prevenirea consumului de substante etnobotanice si alcool, prevenirea infractiunilor comise cu violentã, a furturilor din locuinte, dar si a circulatiei în sigurantã pe drumurile publice, încercând sã-i facã pe elevi sã înteleagã cã, oriunde în spatiul public, pentru a fi în sigurantã, este necesarã respectarea unor reguli. Ultima zi a „Scolii altfel” a fost încheiatã cu o nouã vizitã la Inspectoratul de Politie al Judetului Vaslui a elevilor din cadrul Scolii Gimnaziale „Constantin Motas” si Scolii Gimnaziale „Vasile Alecsandri”. Motivul vizitei a fost o întâlnire cu reprezentanti ai Compartimentului de Analizã si Prevenire a Criminalitãtii si Centrului de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog pentru o dezbatere pe tema efectelor consumului de alcool de cãtre minori. Elevii au vizionat si un film pe aceastã temã si au lucrat în echipe la elaborarea unui portret al unui consumator de alcool, portret care sã evidentieze atât efectele consumului asupra organismului, dar si posibilitãtile de a scãpa de acest flagel.

Educatia rutierã, tema preferatã de elevi

Politistii Serviciului Rutier Vaslui s-au întâlnit în sãptãmâna „Scoala altfel” cu elevi de la 37 unitãti de învãtãmânt din întreg judetul, desfãsurând activitãti de educatie rutierã, inclusiv prin constituirea de patrule scolare. Politistii au participat pe tot parcursul acestei sãptãmâni la întâlniri cu peste 2000 de elevi din grãdinite, scoli gimnaziale si liceale din municipiile si orasele judetului. Copiii au vizionat diverse spoturi cu tematicã rutierã, atât în clase, cât si la sediul politiei, unde au putut sã vadã cum functioneazã aparatele radar si alte dotãri tehnice ale echipajelor de politie, dar si în zone deschise publicului unde copiii au participat la concursuri de biciclete si role. Ca sã înteleagã mai bine importanta respectãrii regulilor de circulatie de cãtre toti participantii la trafic, elevii au fost antrenati în discutii care le-au stârnit interesul, politistii explicându-le si ce semnificatie au semnalele acustice si luminoase ale masinilor de politie rutierã, salvare sau pompieri si cum trebuie sã le respecte. Pentru a pune în practicã aceste cunostinte, politistii si elevii au format patrule scolare si au dirijat participantii la trafic, pentru a asimila cât mai bine regulile de circulatie, în special, cele de traversare a arterelor rutiere. Au fost organizate chiar si concursuri de biciclete, politistii urmãrind pregãtirea copiilor în folosirea drumului public începând cu vârsta de 14 ani în ceea ce priveste îndemânarea în conducerea bicicletei, dar mai ales cunoasterea legislatiei rutiere. Pentru elevii de liceu a fost abordatã tema privind cauzele accidentelor rutiere mortale în care au fost implicati tinerii soferi, viteza fiind cauza cea mai frecvent întâlnitã în ultima perioadã în judetul Vaslui, adeseori asociatã cu alte comportamente de risc: utilizarea telefonului mobil, oboseala, consumul de alcool. Dat fiind temele abordate în cursul acestor întâlniri ale elevilor cu politistii, se poate spune cã scopul acestui program national „Scoala altfel – Sã stii mai multe, sã fii mai bun”, de prevenire a accidentelor si de educare a copiilor si tinerilor, a fost atins.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.