Poliția politică a făcut scut în jurul fostului partener de afaceri, „Felix”. Anchetele privind delapidarea a milioane de dolari prin firma Crescent nu au dus la niciun rezultat. Celebrul raport secret „R”, realizat în 1990 de experţi canadieni, privind deturnarea a zeci de milioane de dolari din conturile ICE Dunărea, către firma cipriotă Crescent, a fost anulat prin declarațiile date de trei ofițeri români și o verificare sumară. Detalii inedite apar în arhivele CNSAS, în dosarele privind „materiale rezultate din anchete ordonate pe linia ICE Dunărea”, consultate de „Evenimentul zilei”.
Pe scurt, experţii canadieni au lansat ipoteza, potrivit căreia, compania cipriotă Crescent, reprezentată la Bucureşti de Dan Voiculescu, ar fi fost, de fapt, proprietate românească, controlată de ofiţeri ICE Dunărea. Veniturile firmei pe primele opt luni ale lui 1989 erau estimate la 97 milioane de dolari. După Revoluţia din 1989, actualul guvernator al BNR, Mugur Isărescu, a ocupat funcția de președinte al Comisiei guvernamentale pentru identificarea fondurilor deturnate din patrimoniul statului.
Pe 6 iunie 1991, Isărescu a trimis o solicitare către Centrul de Informații Externe, în care cerea date despre activitatea societății Crescent. „Din verificările efectuate până în prezent, în România cât și în străinătate, rezultă că firma și reprezentanța acesteia ar fi avut o poziție privilegiată în anii 1984-1989 și a realizat importante beneficii din activitatea comercială cu firme românești și în special cu ICE Dunărea, existând indicii privind utilizarea conturilor acestei societăți pentru deturnarea unor fonduri valutare. Răspunsul dumneavoastră, împreună cu documentele referitoare la această problemă, rugăm a fi trimis comisiei până la data de 1 iulie 1991”, solicita Isărescu.
Pe data de 1 iulie 1991, comandatul UM 02448 a trimis un răspuns în care arăta că, din verificările efectuate în arhivele fostei unități 0544, nu a rezultat existența unor materiale privind înființarea sau activitatea Crescent, inclusiv a reprezentanței sale la București.
„Nu deținem acte”
„Referitor la beneficiile realizate de firma Crescent în perioada 1984-1989 și la activitatea acesteia după 1 ianuarie 1990, nu deținem niciun fel de acte. Din documentele existente rezultă că fosta ICE Dunărea nu a utilizat conturile firmei Crescent sau ale altei firme”, se arată în documentul serviciului secret.
Controalele la ICE Dunărea, făcute de diverse instituţii ale statului, au arătat că din conturile societăţii deschise la Banca Română de Comerţ Exterior au fost viraţi bani doar pentru plata datoriei externe a României. În perioada 1 ianuarie- 31 martie 1990, ICE Dunărea a finalizat livrări din contractele de export în curs de derulare, în valoare de 561 de milioane de dolari.
Sursa: evz.ro