Aproximativ 60.000 de suceveni racordaţi la sistemul centralizat de termoficare al oraşului nu mai au căldură şi apă caldă, începând din noaptea de luni spre marţi, când noua centrală termică, a Bioenergy, a fost oprită.
Măsura a fost luată atât din motive tehnice, cât şi economice.
„Avem de efectuat o intervenţie tehnică la centrală, care necesită oprirea acesteia pentru aproximativ 10 ore. Numai că repornirea acesteia depinde de ce decizii se vor lua marţi, la nivelul asociaţiilor de proprietari, pentru că fără a fi plătiţi nu putem produce energie termică”, a declarat ieri directorul Bioenergy Suceava, Constantin Plăcintă.
Pentru că nu a primit decât o mică parte din banii cuveniţi pentru energia termică furnizată sucevenilor în această iarnă, Bioenergy nu a avut cum plăti furnizorii de masă lemnoasă, fiind la un pas de un blocaj economic total.
„Mai avem biomasă doar pentru o zi-două. Dacă nu ne vin alţi bani, ca încasări, nu avem cu ce cumpăra masă lemnoasă”, a explicat directorul noii centrale termice a municipiului Suceava, una din cele mai moderne din România, care funcţionează pe biomasă.
Numai că investiția de aproximativ 90 de milioane de euro, pentru realizarea acestei centrale, nu a produs până acum decât o gaură imensă în bugetul investitorului, care are de recuperat 12,9 milioane de lei (129 de miliarde de lei vechi), datorii restante de la Termica, la care se vor adăuga, la finele acestei luni, alte 3,3 milioane de lei (33 de miliarde de lei vechi), de la factura emisă la finele lunii martie.
„Din păcate nu s-au găsit soluţii pentru eşalonarea plăţilor restante. Sperăm ca asociaţiile de proprietari să înţeleagă că dacă nu vor fi făcute plăţi consistente, apa caldă şi căldura nu vor reveni. Furnizorul de energie termică nu are cu ce plăti propriii furnizori de materie primă. Mă îndoiesc că operatorul privat care deţine această centrală va da apă caldă, fără a fi plătit, doar pentru că se apropie Paştele”, a menţionat directorul Termica, Ovidiu Dumitrescu, care speră ca la şedinţa de astăzi cu asociaţiile de proprietari, de la sediul Primăriei Suceava, să se ia o decizie care să permită repornirea furnizării căldurii şi apei calde în municipiul reşedinţă de judeţ.
„Nu mai ţine de noi să asigurăm căldura şi apa caldă, câtă vreme nu mai primim energie termică de la noua centrală. Noi am încercat să evităm această situaţie neplăcută, prin debranşarea scărilor de bloc rău-platnice, dar măsura nu a dat rezultatele aşteptate. Încasările din acea zonă abia de s-au cunoscut”, a explicat directorul societăţii care asigură serviciile de transport şi distribuţie a energiei termice, Termica.
Rămâne de văzut dacă noua centrală îşi va relua curând activitatea de producere a energiei termice sau intervenţia tehnică de astăzi se va transforma într-o oprire pe termen lung, care ar lăsa 22.000 de familii fără căldură şi apă caldă.
Citeşte mai mult pe Monitorul de Suceava: http://www.monitorulsv.ro/Local/2014-04-08/Suceava-a-ramas-fara-caldura-si-apa-calda#ixzz2yMwXIZGq