Arestarea unui fost polițist judiciar din DNA dezvăluie că acesta a blocat mai multe flagranturi ale procurorilor anticorupție. Unul din cazuri privește o șpagă de 350.000 de euro dată unui fost șef în Ministerul de Finanțe, în prezent senator PSD, pentru a bloca un control.
Comisarul-șef Dan- Emil Manolachi (49 de ani), fost ofițer în cadrul DNA, primea diverse bunuri și recompense în schimbul infomațiilor strict-secrete din anchetele procurorilor anticorupție. Polițistul a fost arestat,ieri, de judecători. În schimbul in formațiilor, comisarului i s-a promis din partea unor politicieni că va fi numit adjunct al șefului IPJ Constanța.
DNA mai arată că Manolachi a mai primit 40.000 de lei, un teren pentru fiul său, carne, un bax de vin și o sticlă de whisky. Manolachi este cercetat de foștii săi colegi de la DNA în două dosare. În prima anchetă, el este acuzat că i-a dat documente clasificate, emise de SRI, fostului secretar de stat, Valentin-Răducu Preda (PSD), și pentru că a blocat un flagrant la un demnitar.
Șpagă la minister
Cel de-al doilea dosar este despre un alt flagrant eșuat în care era vizat Cătălin Cristescu, comisar la Garda Financiară , iar șpaga era de 350.000 de euro. Cea mai mare parte din bani au ajuns la senatorul Ovidiu Marius Isăilă (PSD), care era șef serviciu în Ministerul Finanțelor, și la consilierul parlamentar Ștefan –Cristian Ene.
Totul începe în februarie 2012, când Cristescu a primit, în mai multe tranșe, o șpagă de 200.000 de euro de la omul de afaceri Lucian Timofanovici. În schimbul mitei, urma să intervină la șefii săi din Gardă și Finanțe ca să mușamalizeze un control la firma Dave Research& Development. Potrivit DNA, 180.000 de euro au ajuns la Isăilă și la Ene. Deoarece controlul continua, Cristescu le-a transmis că Timofanovici este nemulțumit. Cei doi au explicat că este vorba de un alt control și au cerut alți 150.000 de euro.
Mai multe întâlniri și discuții telefonice, Cristescu- Timofanovici, au fost înregistrate de DNA. În momentul în care trebuia să încaseze prima tranșă din șpagă, în iulie 2012, colegii săi din Garda Financiară i-au atras atenția că este monitorizat de DNA și a rupt orice relații cu mituitorul.
Lanțul slăbiciunilor
Ancheta procurorilor DNA dezvăluie că informația despre operațiunea strict-secretă a fost devoalată de Manolachi. Polițistul era delegat în anchetă, a avut acces la datele din dosar, la discuțiile ambientale, la mandatele emise de judecători și la aspectele de ordin tactic privind ancheta și realizarea momentelor operative.
CELE MAI COMENTATE:
+SITUAȚIE CIUDATĂ. Ponta a anunțat că renunță la politică, apoi s-a răzgândit: ”N-ați înțeles!”
+SONDAJ AVANGARDE. 72% dintre români nu au încredere în Guvern
Procurorii au refăcut traseul informațiilor secrete de la Manolachi la Cristescu. Potrivit datelor din dosar, fostul polițist DNA l-a contactat pe Mihail Fronea, comisar în cadrul Gărzii Financiare- Constanța. Acesta a transmis informația la fostul Comisar General adjunct al Gărzii Financiare, Sorin Florea, care le-a împărtășit-o colegilor săi: Eduard Tomescu și Mădălina Buduleanu.
Ancheta DNA arată că, pe 6 iulie 2012, Manolachi a mers la Constanța. În acest oraș are domiciliul stabil, a lucrat în structuri locale de poliție, inclusiv în domeniul economico- financiar. Pe 7 și 8 iulie 2012, Manolachi a avut trei discuții telefonice cu Fronea și o întâlnire. Atunci i-a spus despre flagrantul DNA. La rândul său, Fronea este bun prieten cu Florea, ambii fiind originari din Constanța.
PERSONAJELE
Lucian Timofanovici- afacerist
Mituitorul
Cătălin Cristescu- comisar
Intermediarul șpăgii
Marius-Ovidiu Isăilă- senator PSD
Omul la care ajungea mita
Dan-Emil Manolachi
Ofițer de poliție judiciară (Cârtița)
Procurorul DNA care a ratat flagrantul
„Valerică”
„Evenimentul zilei” a dezvăluit, pe 23 iunie 2013, cum Manolachi a blocat un flagrant la un secretar de stat, pentru o posibilă mită de 50.000 de euro: banii erau pentru acordarea unui contract public în valoare de 35.960.605 de lei. Pe 18 februarie 2013, Manolachi a fost filmat când fotografia acte din fișetul securizat din DNA, în care se aflau documente SRI. Aparatul de fotografiat i l-a dat în aceeași zi lui Valentin- Răducu Preda, fost secretar de stat la Ministerul Transporturilor. Imediat cum a ajuns în posesia camerei, Preda a sunat o persoană la un telefon înregistrat pe numele Ministerului Dezvoltării Regionale, cu care a stabilit să se întâlnească în ziua de 19 februarie. El a fost prins în flagrant când voia să dea mai departe camera foto. În aceeași zi, Preda a fost demis din Guvernul Victor Ponta. El fusese promovat în executiv de PSD-Constanța. Radu Mazăre spunea despre Preda că „Valerică este un băiat performant și care este apreciat de la prim-ministru și până la ultimul parlamentar”.
Monitorizat de DNA
Procurorii DNA au continuat monitorizarea lui Cristescu, pentru a vedea de unde avea informațiile care l–au făcut scăpat. Acesta a fost interceptat atunci când discuta cu colegii săi, Tomescu și Buduleanu, care i-au spus de unde știau informațiile, indicându-l ca sursă pe fostul lor șef, Florea.
La începutul acestui an, pe 17 ianuarie 2014, Florea s-a întâlnit cu Cristescu, într-o benzinărie din zona Cernica. El i-a spus că a aflat informațiile „de la un coleg din Constanța”, care intrase în posesia lor „de pe undeva de pe la servicii”, fără a da alte detalii și fără a-l deconspira pe amicul său de la Constanța, Fronea.
Totuși, atunci când a fost chemat la audieri la DNA, Fronea a recunoscut tot și a povestit că s-a întâlnit cu Manolachi. El a spus că polițistul i-a solicitat să-i dea mai multe produse: carne, un bax de vin și o sticlă de whisky pentru a le da medicilor care au grijă de tatăl său. Fronea s-a deplasat la Medgidia, unde Manolachi avea un imobil și i-a dat produsele. Cu această ocazie, polițistul i-a spus că situația lui Cristescu este „gravă, delicată”, „îl avem bine de tot, a luat o sumă mare de bani”, „treaba este clară”. Tot atunci, el s-a lăudat că a primit promisiuni că va fi promovat inspector șef adjunct la IPJ Constanța.
Filmul flagrantului ratat
Marți. 3 iulie 2012. Timofanovici discută telefonic cu Cristescu sau prin SMS-uri, despre prima tranșă de 30.000 de euro din șpaga de 150.000 de euro.
Miercuri. 4 iulie 2012. Cristescu s-a dus la biroul lui Timofanovici și îi explică că va mușamaliza lucrarea, prin mutarea acesteia de la structura centrală a ANAF la una teritorială, iar în final se va da doar o amendă mică.
Joi. 5 iulie 2012. Cristescu s-a dus acasă la Timofanovici, împreună cu un prieten, și i-a spus că avansul de 30.000 de euro nu este negociabil: „Tu dai douăzeci acum, mai adu zece… Și restul… În două săptămâni”.
Vineri. 6 iulie 2012. Procurorii au continuat monitorizarea lui Cristescu, care i-a transmis lui Timofanovici că-l va contacta. Echipa DNA stabilește ca flagrantul cu cei 30.000 de euro să fie săptâmâna care urma.
Luni. 9 iulie 2012. Fost Comisar General adjunct al Gărzii Financiare, Sorin Florea, și comisarul Eduard Tomescu îl caută în birou pe Cristescu pentru a-l anunța că este monitorizat de DNA. Comisarii i-au transmis colegei de birou, Mădălina Buduleanu, să-i spună lui Cristescu să fie prudent. Marți. 10 iulie 2012 Buduleanu i-a transmis lui Cristescu că este monitorizat de DNA. Comisarul a întrerupt orice legătură cu Timofanovici și nu l-a mai contactat.
Miercuri. 11 iulie 2012. Cristescu ia legătura cu Tomescu, care îi confirmă că i se pregătește un flagrant, și a arătat sursa care l-a avertizat de la „SRI Constanța”.
Cititi: http://www.evz.ro/reteaua-spionilor-din-republica-lui-mazare-a-scapat-un-senator-psd-recompensele-cartitei-care-turna-din-dna-sef-in-politie-bani-carne-vin-si-whisky-.html