Pe 7 aprilie, de Ziua Mondială a Sănătăţii, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) atrage atenţia asupra bolilor care se transmit prin vectori, vietăţi care pot „transfera“ boli de la o persoană afectată la alta sănătoasă sau dintr-un loc în altul. Din categoria acestora fac parte căpuşele, ţânţarii sau muştele, care pot transmite diferite afecţiuni de la o persoană la alta.
Căpuşele sunt „vinovate“ pentru transmiterea Bolii Lyme, a unei forme de encefalite, a ehrlichiozei la om, a tularemiei şi a Febrei hemoragice Crimeea-Congo (nedepistată încă în Europa), în timp ce ţânţarii pot „transporta“ cel puţin şapte boli: Febra Chikunguya/Dengue, malaria, Virusul West Nile, tularemia, febra galbenă, virusul sindbis şi virusul Tahnya. Alte insecte mai pot provoca Leishmanioza, virusul chandipura, virusul Sicilian, tularemia sau Virusul Toscana. „Afecţiunile acestea se transmit prin ţânţari şi musculiţe. Calea de transmitere este prin sânge. Deci pot fi preluate şi prin unele manevre medicale sângerânde de origine medicală, cum ar fi manevrele stomatologice, sau non-medicale, de exemplu manichiura sau pedichiura. Unele se pot transmite şi de la mamă la făt, iar cu cât sunt mai devreme diagnosticate, cu atât mai bine. Multe dintre afecţiunile acestea sunt de origine virală şi nu au tratament antiviral şi nici vaccin“, a precizat prof.dr. Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva“ din Iaşi.
Medicul a mai precizat că, odată cu începerea sezonului cald, riscul de infectare cu aceste virusuri creşte, întrucât o parte din populaţie se îndreaptă în concedii în zone exotice. Astfel, medicina turistului sau a călătorului vizează acele persoane care în perioada următoare sunt interesate de vacanţe în zone tropicale sau subtropicale. Oamenilor interesaţi de astfel de călătorii le este indicat să se adreseze mai întâi Direcţiei de Sănătate Publică, care îi poate informa dacă trebuie sau nu să facă un anumit vaccin. „În Iaşi, am depistat anul trecut un caz Leishmanioză, care este o boală somatică, severă, care se manifestă prin interesarea organelor. Pacientul respectiv avea afectate mai multe organe interne, ficatul, plămânii şi inima. El a fost diagnosticat în spitalul nostru şi apoi a fost transferat pentru tratament la Institutul «Matei Balş» deoarece la Iaşi nu exista tratamentul necesar. Tot anul trecut am avut 51 de pacienţi diagnosticaţi cu Boală Lyme şi un singur bolnav infectat cu malarie de pe Coasta de Fildeş”, a conchis specialistul.