VAL DE CUTREMURE Un cutremur a avut loc in aceasta seara, la ora 21.18, in zona Vrancea. Seismul a fost resimtit in Capitala si alte orase din tara, printre care Iasi, Bacau, Buzau, Barlad, Ploiesti, Galati, Vaslui, Braila, dar si peste Prut, la Chisinau. In cursul zilei de astazi, au avut loc nu mai putin de cinci cutremure, cel mai mare fiind cel de la orele 21.18. Nu s-au inregistrat pagube.
In aceasta seara s-a inregistrat cel mai puternic cutremur din anul 2014, avand o magnitudine de 4,9 grade pe scara Richter, potrivit Institutului National pentru Fizica Pamantului, care initial l-a evaluat la 5 grade. Epicentrul a fost localizat la 36 de km de Covasna, la 51 de km de Targu Secuiesc, 54 de km de Ramnicu Sarat, 54 de km de Valenii de Munte si 57 de km de Sacele. Hipocentrul seismului a fost localizat la o adancime de 135 de kilometri. Astazi dimineata, la ora 3.55, un alt seism, cu magnitudine de 4,3 grade, s-a produs tot in zona, fiind urmat de alte trei, de 2,9 (ora 9.59), si de 3 grade la orele 14.36 si respectiv 16.29. In acest an s-au produs 58 de seisme in Romania. Doar de la inceputul lunii martie, au mai fost inregistrate 15 cutremure in tara noastra, care au avut loc mai ales in zona seismica Vrancea, dar si in Muntenia. Gheorghe Marmureanu, directorul onorific al Institutului, a declarat pentru mass media ca nu trebuie sa ne ingrijoram, aceste cutremure fiind normale si nepericuloase. “Vrancea este periculoasa doar dacî se inregistreaza cutremure de peste 7 grade pe scara Richter”, a dat asigurari Gheorghe Marmureanu, care nu se asteapta la un asemenea seism prea curand: “Nu se pune problema unui cutremur catastrofal peste 7 grade pe scara Richter, in Romania, acum. Daca a fost acum unul de 5 grade pe scara Richter, nu se pune problema unuia de 7”. De la 5 la 7 este o diferenta de la cer la pamant. Sunt cutremure multe, vor mai fi si altele. Nu inseamna nimic. Aceste cutremure mici se intampla pentru ca este o descarcare de sistem. Este normal sa se intample. Cutremurul de 5 grade pe scara Richter, ãn Vrancea este mic, chiar foarte mic. In Vrancea nu are nicio relevanta”, a subliniat Marmureanu.
Trebuie subliniat insa faptul ca, astazi este “Ora Pamantului”, eveniment international, organizat in ultima sambata a lunii martie, care are ca scop sensibilizarea utilizatorilor de energie electrica fata de problema dioxidului de carbon emis in atmosfera la producerea energiei electrice. Ecologistii avanseaza deja, in spatiul virtual, ideea potrivit careia, astfel, pamantul a transmis in felul sau un nou semnal de alarma fata de poluarea excesiva si ignoranta sanatatii mediului inconjurator. Vom reveni cu amanunte, privind efectele seismului, pe raza judetului Vaslui.