Dacă la nivel judeţean promovabilitatea obţinută de elevii vranceni la simularea examenelor naţionale nu este foarte rea, luate individual, rezultatele din unele şcoli arată dezastruos.Sunt şcoli în care, la unele discipline, niciun elev nu a ştiut de 5.Ziarul nostru vă prezintă pe portalul ziaruldevrancea.ro rezultatele obţinute de elevii vranceni la simularea examenelor naţionale, pe unităţi de învăţămant
Dezastru pentru multe şcoli vrancene la simularea examenelor naţionale. Atat la simularea examenului de Evaluare Naţională cat şi la simularea Bacalaureatului rezultatele în unele unităţi de învăţămant sunt catastrofale. La simularea examenului de Evaluare Naţională o singură unitate de învăţămant a obţinut promovabilitate 100%, în timp ce trei au promovabilitatea sub 10%. Mai bine de jumătate dintre şcolile vrancene au promovabilitatea situată undeva la 30-40%. În mediul rural situaţia este de-a dreptul dezastruoasă. O statistică a Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) arată că numai Colegiul Naţional “Unirea” din Focşani, unde sunt 28 de elevi în clasa a VIII-a, are promovabilitate 100%. Pe locul secund în clasament se află Colegiul Naţional “Cuza”, unde promovabilitatea este de 96,77%, iar pe locul al treilea se află Liceul Pedagogic “Spiru Haret” cu 94,44% medii peste 5,00. Şcoala “Duiliu Zamfirescu” a avut o promovabilitate de 92,11%, iar Şcoala “Ştefan cel Mare” – 83,04%. Următoarea unitate de învăţămant gimnazială din Focşani, în clasament, este Şcoala “Ion Basgan”, cu 81% promovabilitate. Cel mai bine situată unitate de învăţămant din mediul rural este Şcoala Goleşti, unde promovabilitatea la simularea Evaluării Naţionale este 88,89%, urmată de Şcoala Tîmboieşti – 86,96% şi de Şcoala Cîmpineanca – 82,35%. Top zece al celor mai bune procente obţinute de elevii de-a VIII-a la simulare mai cuprinde, pe locul 6, Liceul Teoretic “Emil Botta” Adjud, unde promovabilitatea a fost de 87,50%.
Dezastru în mediul rural
Doar 34 de şcoli rurale au obţinut procente de promovabilitate de peste 50%, în timp ce 59 dintre şcolile vrancene care au clase de-a VIII-a au obţinut procente de promovare situate sub 50%. Cele mai slabe rezultate sunt la Şcoala Slobozia Bradului – 2,86%, Şcoala “Ecaterina Teodoroiu” Mărăşeşti – 4,76% şi Şcoala Garoafa – 9,09%. La sate sunt şcoli unde cea mai mare medie obţinută a fost 6 sau chiar 5. Din cei 3.043 de elevi care au susţinut simularea evaluării naţionale, 1.550 nu au atins media 5,00, iar 1.493 au trecut pragul acesteia, rezultand un procent de promovare la nivel judeţean de 49,06%. Pe tranşe de medii, cele mai multe – 520 – sunt situate între 4 şi 4,99, în timp ce 498 sunt situate între 5 şi 5,99, iar 492 sunt situate între 3 şi 3,99. 202 elevi nu au ştiut mai mult de nota 2, iar 336 de nota 3. În ceea ce priveşte mediile de 10,00 doar trei elevi ai reuşit această performanţă, aceştia provenind de la Şcoala “Duiliu Zamfirescu” Focşani şi Colegiul Naţional “Cuza”.
Licee cu zero promovilitate
Nici la simularea examenului de bacalaureat rezultatele nu sunt mai bune. Niciun liceu din judeţ nu a avut promovabilitate 100%, iar la matematică Centrul Şcolar “Elena Doamna” a înregistrat zero promovabilitate la clasa a XII-a. Cele mai bune rezultate, pe discipline, le-au obţinut elevii din ultimul an de la Colegiul Naţional “Unirea”, unde promovabilitatea este de 94,88% la limba romană scris, urmaţi de cei ai Colegiului Naţional “Cuza” – 83,13% şi de cei ai Liceului Pedagogic “Spiru Haret” şi ai Liceului “Emil Botta” Adjud – 82,97%, respectiv 82,47%. Cele mai mici procente la limba romană le-au obţinut elevii CSEI “Elena Doamna” – 22,22%, ai Colegiului “Edmond Nicolau” – 24,11% şi ai Grupului Şcolar ‘G.G. Longinescu”- 24,24%. La matematică situaţia la clasa a XII-a stă foarte prost: niciun elev al CSEI nu a luat notă de trecere, iar la Colegiul “Gh Asachi” doar 1,12% dintre elevii de-a XII-a au promovat. Situaţia este dramatică şi la Colegiul Tehnic “Valeriu D. Cotea”, unde promovabilitatea la proba a doua a simulării examenului de bacalaureat este de 8,33%. La proba la alegere a profilului procentele de promovare variază între 7,29%, la Colegiul Tehnic “Traian Vuia”, şi 95,45% la Liceul Pedagogic. La nivel de judeţ, la clasa a XII-a, 53,23% dintre elevii evaluaţi au obţinut note peste 5 la proba de limba şi literatura română, 44,77% au obţinut note peste 5 la proba obligatorie a prof
Teste suplimentare pentru elevii de-a VIII-a
Elevii de clasa a XI-a au obţinut rezultate mai slabe comparativ cu cei care vor susţine examenul în acest an. Astfel, la proba scrisă de limba şi literatura romană cea mai mare promovabilitate este la Colegiul Economic – 82,33%, iar cea mai mică la CSEI, unde niciun elev nu a ştiut de 5. la matematică două licee au zero promovabilitate: Liceul Tehnologic Odobeşti şi Liceul Tehnologic Panciu. La nivel judeţean, la clasa a XI-a, 48,59% dintre elevii evaluaţi au obţinut note peste 5 la proba de limba română, iar 42,33% au obţinut note peste 5 la proba obligatorie a profilului. Simularea de anul acesta a avut rolul de a atrage atenţia elevilor şi a profesorilor asupra situaţiei reale privind pregătirea înainte de examenul de bacalaureat naţional din vară. Rezultatele slabe au determinat oficialii MEN să publice teste suplimentare de pregătire pentru examenul final de Evaluare Naţională. Astfel, testele, cinci la număr, sunt disponibile din 25 martie pe site-ul http://subiecte2014.edu.ro/2014/evaluarenationala/modeledesubiecte/. “Testele au fost elaborate de Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare şi sunt în conformitate cu modelele de subiecte publicate încă din octombrie 2013 pe site-ul dedicat”, informează MEN. Simulările din acest an au determinat un program încărcat al cadrelor didactice care s-au plans de timpul pierdut cu supravegherea, corectarea tezelor şi orele de la clasă. “A fost un experiment, nu ştiu dacă va fi îmbunătăţit, dar deocamdată asta este situaţia”, a declarat şefa IŞJ, Vasilica Zaharia. (M. VLĂDESCU)