spot_img
spot_img
0.9 C
Vaslui
27-dec.-2024

Patru primãrii din judet, proiect comun cu UNICEF

- Advertisement -

ÎNDRÃZNETI Si în acest an Primãria Coroiesti, alãturi de comunele Tãcuta, Dragomiresti si Grivita, din judetul Vaslui, continuã parteneriatul cu UNICEF România în cadrul proiectului „Prima prioritate: niciun copil invizibil”. Proiectul a fost demarat în 2011, din judet participând 13 primãrii, apoi în 2012 au rãmas opt primãrii, în 2013 doar patru care au rãmas în proiect si în acest an. Dacã pânã în 2011, comuna Coroiesti era cunoscutã ca fiind o comunitate cu reale probleme privind copiii si educatia lor, de la demararea acestui proiect si implicarea UNICEF prin supervizorii sãi în comunitate si mai ales implicarea Primãriei, s-a ajuns ca acum cazurile de abandon, violentã sau abuzuri sã fie aproape inexistente.

Proiectul a fost demarat în anul 2011, cu scopul de a furniza un model demonstrativ de dezvoltare a serviciilor bazate pe comunitate în vederea cresterii impactului politicilor de protectie socialã asupra familiilor si copiilor sãraci si exclusi din punct de vedere social. Având în vedere slaba dezvoltare a serviciilor de asistentã socialã la nivel comunitar, ipoteza ce stã la baza proiectului demonstrativ este cã nivelul de bunãstare al copiilor din judetul Vaslui va creste doar dacã si doar atunci când copiii, în special copiii cei mai nevoiasi („invizibili”), vor beneficia de acces sporit la servicii sociale (servicii de educatie, sãnãtate si asistentã socialã). În acest scop, în 2011, au fost angajati asistenti sociali în 13 comune judetul Vaslui . Dupã o scurtã perioadã de formare, asistentii sociali, supervizati de Directia Generalã Judeteanã de Asistentã Socialã si Protectia Copilului (DGASPC) Vaslui, au identificat copiii „invizibili” din cadrul comunitãtii si au mobilizat Structurile Comunitare Consultative (SCC).

Obiective pe acest an

Anul 2014 are prevãzute în acest proiect mai multe obiective: dezvoltarea capacitãtii actorilor locali din mediul rural de a furniza servicii integrate, bazate pe comunitate, eficace si eficiente; contributia la implementarea strategiei nationale în domeniul protectiei si promovãrii drepturilor copilului, dar si a altor strategii sectoriale (e.g. strategia nationalã de sãnãtate) si la dezvoltarea/îmbunãtãtirea cadrului normativ din aceste domenii, cu focus asupra eficientizãrii acesteia si aducerii serviciilor sociale de bazã cât mai aproape de beneficiari si nevoile lor si îmbunãtãtirea cunostintelor, atitudinilor si practicilor cu impact pe dezvoltarea si protectia copiilor si adolescentilor, cu accent pe reducerea tuturor formelor de violentã asupra copilului în cadrul familiei si în comunitate. Pentru 2014, proiectul UNICEF va continua derularea activitãtilor în cele 32 comune în opt judete: Bacãu, Botosani, Buzãu, Iasi, Neamt, Suceava, Vaslui (cu patru comunitãsi) si Vrancea, partenere în cadrul proiectului implementat în perioada 2011-2013.

La nivel local pentru cele patru comune obiective îndrãznete

Continuarea activitãtilor în anul acest an în comunele Coroiesti, Dragomiresti, Tãcuta si Grivita, se va realiza în special prin: identificarea, evaluarea de nevoi si monitorizare: se vor urmãri mai atent situatii cu potential de risc deja identificate în primii ani de implementare a proiectului; continuarea furnizãrii pachetului minim de servicii: pe baza activitãtilor de identificare si evaluare continue, se vor selecta din pachet acele elemente relevante pentru copii si familiile lor; continuarea consolidãrii structurilor comunitare consultative: dezvoltarea si aplicarea unor regulamente de organizare si functionare efectivã, si a unor instrumente de lucru unitare, în concordantã cu nevoile identificate; cooperarea cu structurile judetene: continuarea comunicãrii si raportãrii cãtre responsabilii de proiect din cadrul DGASPC si DSP, dar si participarea la diverse formãri, sesiuni de lucru, schimburi de experientã; sustinerea structurilor de tip centru de sprijin si consiliere pentru copii si pãrinti. Ca rezultat se asteaptã reducerea riscurilor de separare a copilului de familie, a riscului de violenta asupra copilului, si cresterea accesului la servicii medicale comunitare, functie de situatia socio-economicã a familiilor acestora.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.