spot_img
26.9 C
Vaslui
28-iun.-2024
spot_img

JAF DIN BANUL PUBLIC!

- Advertisement -

Paza spitalului bârlãdean, cea mai scumpã din judet!

AFACERI Pentru serviciile de pazã ale spitalului din Bârlad nu s-a organizat nicio licitatie. „Afacerea” s-a fãcut prin încredintare directã astfel cã pretul unui singur agent de pazã pe orã, este de 7,1 lei. Comparativ cu spitalele din judet, acesta este cel mai mare pret oferit de o institutie sanitarã. Explicatia pentru care un spital aflat în pragul falimentului oferã prin încredintare directã la o sumã cu mult mai mare decât la alte spitale, servicicile de pazã, a fost halucinantã: „nu am organizat licitatie pentru cã nu am avut alte oferte la dosar!”. Nu ar fi primul servicu pe care spitalul bârlãdean îl plãteste cu sume mult mai mari ca celelelate spitale. reamintim cã si rufele se spalã la Bârlad cu 6.47 lei/kg, în conditiile în care la spitalul judetean se spalã cu 2,5 lei/kg! Este doar un amãnunt. La spitalul din Bârlad, totul este mai scump decât în celelalte spitale dn judet. În schimb, serviciile sunt „mortale”!

Problemele financiare ale spitalului bârlãdean se acutizeazã de la lunã la lunã. În schimb, achizitiile publice privind serviciile externalizate dau mult de bãnuit. Dupã ce am arãtat cum se furã bani prin spãlarea lenjeriilor spitalului cu sume exorbitante (6,47 lei/kg, în conditiile în care la spitalul judetean se spalã cu 2,5 lei/kg de rufe), am gãsit încã o mare problemã finaciarã a acestui spital. Recent, pe site-ul E-licitatie.ro, serviciul de pazã pentru spitalul bârlãdean este dat prin încredintare directã firmei Romold Vaslui, la pretul de 7/1 lei/orã/agent. Suma este foarte mare, deoarece la spitalul din Vaslui se plãteste circa 6,2 lei/orã/agent/, la fel si la cel din Husi. Iarãsi la Bârlad se practicã cel mai scump tarif. Paguba pe an este de peste un miliard si jumãtate de lei vechi. Cum era si normal, ne-am adresat managerului spitalului Stefan Constantinciu, care ne-a trimis la jurista Daniela Lupu, cea care face achizitiile publice pentru spital.

Nu am avut alte oferte la mapã!

Explicatia juristei Lupu a fost halucinantã. „Nu au mai fost alte oferte la dosarul de achizitie. Contractul cu ei se reînnoieste din trei în trei luni si nu s-a mai fãcut licitatie. Nu am publicat anunt pentru licitatie si la mapã era singura ofertã care este. Dacã vin altii, noi îi luãm în calcul, analizãm dar deocamdatã nu am avut alte oferte. Noi le-am cerut detalii si de la ei (de la Romold – n.r.) cã au venit acum si ne-au spus cã de la 1 iulie se modificã legislatia muncii si se modificã salariile angajatilor si au spus cã nu mai pot sustine nici acest pret. Le-am cerut sã reevalueze oferta. Noi am avut o firmã cu care am lucrat, cu pret mai mic, dar Romold ne-a contestat si ne-a dus în instantã si ei au câstigat. Eu, dacã îi impun sã vinã cu un pret mic e ca si cum îi pun sã încalce legea, sã se abatã de la legislatia muncii. Oricine poate sã vinã cu oferte acum, oricine, dar din pãcate n-au venit. Noi avem tot interesul sã gestionãm bugetul nostru cât mai eficient”, a spus jurista Daniela Lupu.

Cum se scurg banii publici în buzunarele smecherilor

Curios este faptul jurista Lupu nu a dat anunt pentru licitatie desi în judetul Vaslui sunt societãti de pazã si protectie licentiate care pot oferi serviciile de pazã si protectie la spitalul din Bârlad cu pret între 6,2 si 6,5 lei/orã/agent. Numai dacã facem o medie lunarã, se vede diferenta. La suma de 7,1 lei/orã/agent, într-o lunã sunt 732 de ore x 7,1 lei sunt 5197, 2 lei/agent de pazã. Într-un an sunt 62 366,4 lei. La suma de 6,5 lei/orã/agent într-o lunã se plãtesc 4 758 lei iar într-un an 57 096 lei/agent. Diferenta anualã este de 5270.4 /agent. Cum sunt cel putin 30 de agenti de pazã la spital, iatã cã spitalul plãteste în plus circa 1 581 120 lei, deci peste un miliard jumãtate din buget pentru firma de pazã prefaratã! Nu mai vorbim de faptul cã, spitalul fiind în subordinea Primãriei Bârlad, exista posibilitatea ca sã fie fãcutã paza spitalului cu agenti ai politiei comunitare. Suma ar fi fost oricum mai micã, pentru cã ambele sunt în subordinea Primãriei si s-ar fi putut aplica negocierile directe.

EDITORIAL

de Gelu IRIMIA

Scoate bani, scoate bani!

Ni s-a spus cã democratia e sublimã! Au inventat-o grecii antici si au perfectionat-o americanii hollywoodieni, adicã apendicele plin de puroi al masonilor ultrasi. Pentru necunoscãtori, sã stiti cã, în general, si în mod absolut natural, apendicele e destinat puroiului! Soarta lui, soarta politicienilor români, destinati sã se hrãneascã cu puroi! Fraierii ar fi îngretosati, politicienii (bãieti destepti) profitã! Toatã lumea stie cum se fac bani din licitatii trucate pe proiecte europene, constructii si alte smenuri. La Bârlad, însã, apogeul a fost atins! Dacã se spalã o pereche de chiloti, ies bani! Dacã se stropeste cu apã ( pe post de dezinfectant), ies bani! Dacã un bou stã si se uitã la poartã ca… vitelul la poarta nouã, ies bani! Recent, am avut onoarea sã am o conversatie cu managerul spitalului din Bârlad. Am aflat de la acest manager cã sunt un prost, cã domnia sa are multe studii extraordinare, cã a câstigat nenumãrate concursuri si cã e finul deputatului Adrian Solomon! Ultima sa calitate mi se pare fundamentalã! Ce nevoie ai de cursuri, doctorate si alte asemenea flatulatii intelectuale, atunci când te cununã Mãria Sa, Solomon?

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.