spot_img
spot_img
0.9 C
Vaslui
27-dec.-2024

Muzeul „Vasile Pârvan” – 100 de ani de muzeografie si culturã

- Advertisement -

SÃRBÃTOARE În perioada 3-5 aprilie, la Bârlad cultura este în mare sãrbãtoare. Muzeul „Vasile Pârvan” din localitate, unul dintre cele mai vechi din tarã, va aniversa 100 de ani de existentã. Pentru marele centenar, muzeografii bârlãdeni au pregãtit foarte multe surprize celor interesati de activitatea culturalã din localitate. Vor fi invitati de marcã, se vor sustine concerte si vor avea loc sesiuni de dezbateri si stiintifice pe diferite teme. „Este de datoria noastrã sã omagiem muzeul si sã-l sãrbãtorim asa cum se cuvine. Acum 100 de ani, câtiva intelectuali de marcã s-au gândit sã înfiinteze la Bârlad un muzeu. Am pornit la drum cu trei lucrãri, douã oferite de douã bãnci din oras si una de Primãria Bârlad si veniti sã vedeti unde am ajuns”, a spus Mircea Mamalaucã, directorul Muzeului „Vasile Pârvan” din localitate.

Joi, 5 aprilie, va avea loc deschiderea festivã a manifestãrilor, în sala mare a muzeului, apoi o prelansare a unui album, aflat acum în lucru, al familiei Chiricutã. Dr. Ioan Crisitan Chiricutã, fiul marelui donator Ion Chiricutã, cel care a fãcut cea mai mare donatie pentru muzeul din Bârlad, a editat un album cum nu s-a mai editat în România, albumul fiind în prezent sub tipar, în Italia. Se va vernisa apoi o expozitie care va marca ce înseamnã Vasile Pârvan pentru muzeu, cu documente de la actul de constituire pânã la ceea ce se întâmplã astãzi la muzeu. Va mai avea loc un moment „In memoriam” în care va fi omagiat arheologul Vasile Palade, cel care si-a pus amprenta pe ceea ce a devenit astãzi Muzeul „Vasile Pârvan”. Arhelogul Vasile Palade este cel care a schimbat directia muzeului din Bârlad. Dacã în 1958 muzeul avea douã sãli si 2000 de piese, dupã venirea lui la conducerea muzeului lucrurile s-au schimbat radical si s-a ajuns acolo unde este astãzi muzeul: unul dintre cele mai valoroase din tarã, cu colectii impresionante, fiind al treilea muzeu din tarã ca valoare de patrimoniu. Sala mare a muzeului va purta începând din 3 aprilie, numele marelui arheolog Vasile Palade. Va avea loc si vernisarea unei expozitii de arheologie, care va oferi surprize plãcute. Seara de joi este dedicatã unui concert de exceptie, la Pavilionul „Marcel Guguianu” unde cunoscutul vilonist Gabriel Croitoru va cânta întrun concert cu vioara sa Garnierri (vioara lui George Enescu) împreunã cu cel mai mare pianist în viatã din România, Valentin Gheorghiu. Vor urma zilele de 4 si 5 aprilie, când vor fi prezenti la Bârlad peste 100 de specialisti din tarã, având loc mai multe comunicãri stiintifice pe diferite teme de arheologie sau legate de personalitãti.

Istoricul muzeului bârlãdean

Muzeul a fost înfiintat de elita intelectualilor bârladeni, în 10 aprilie 1914, din dorinta de a strânge bunuri culturale într-o institutie specializatã care sã le tezaurizeze si sã le valorifice pentru marele public. Printre acestia, la loc de cinste stã prof. Stroe Belloescu care din averea sa personalã a construit un imobil în anul 1909, ca sediu pentru prima bibliotecã publicã si primul muzeu. Muzeul, sub aspectul patrimoniului, a debutat cu strângerea unor colectii diferite ca domenii, punându-se astfel, bazele unui muzeu cu caracter mixt, ca marea majoritate a muzeelor din tarã, având astãzi sectiile de: Arheologie-istorie, Arta, Stiintele naturii si Personalitãti bârladene. Muzeul, în cei 100 de ani, a primit mai multe donatii, provenite din partea unor mari personalitãti, cunoscuti ca pasionati colectionari, adevãrati mecena care si-au donat colectiile adunate, într-o viatã de om, cu multã stiintã , bani, timp si multã pasiune, fãrã nici o clauzã pecuniarã. Amintim doar pe prof. dr. doc. Ion Chiricutã (1917-1988) si dr. Marcel Vainfeld (1917-1990), ambii fii ai urbei, a cãror donatii, pentru prima datã, au îmbogãtit patrimoniul muzeului cu arta universalã. În prezent, muzeul oferã marelui public expozitii permanente, diverse sub aspect tematic, respectiv: sase colectii intrate ca donatii compuse din arta popularã româneascã, arta plasticã si decorativã europeanã si extrem orientalã, numismaticã, medalisticã, arme, icoane, carte de patrimoniu, toate organizate ca un muzeu de colectii. Separat în alt imobil se aflã o expozitie de artã contemporanã româneascã, într-un alt imobil sunt expozitiile: „Bârladul cultural, sec. XIX-XX”, „Cuza si epoca sa”, „Cabinet numismatic din sec. 4 î.Ch. pâns în zilele noastre”; „Flora, fauna si litologie din Podisul Bârladului” si Pavilionul Expozitional „Marcel Guguianu”, un muzeu de autor, cu creatia sculptorului Marcel Guguianu, provenitã prin donatia fãcuta de acest mare fiu al Bârladului.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.