Inspectorii DSV respectã dogma crestinã!
SEVERITATE Urmare a situatiilor semnalate în mass-media referitoare la depozitarea si comercializarea de cãtre anumite depozite din tarã de carne expiratã, conducerea Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Vaslui a dispus efectuarea unor controale tematice în toate unitãtile de depozitare produse de origine animalã, în unitãtile de comercializare cât si în unitãtile de producere. S-au retras din consum uman si s-au dirijat cãtre neutralizare 1008 kg carne si preparate din carne, 467 kg produse lactate, 109 litri lapte, si 842 bucãti ouã consum. Au fost închise 28 de unitãti controlate, iar la trei unitãti economice s-a suspendat activitatea pânã la remedierea deficientelor constatate. Controalele urmeazã a se efectua periodic, pentru ca cetãtenii sã poatã avea siguranta sãnãtãtii dupã consumul de produse luate din marile magqazine din judet.
S-au constituit echipe mixte care au verificat, modul în care sunt respectate conditiile sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor în unitãtile de producere si comercializare a produselor de origine animalã (depozite alimentare, fabrici de preparate din carne, carmangerii, mãcelãrii, pescarii, magazine alimentare, supermarketuri, hypermarketuri etc). S-au controlat patru unitãti transare si fabricare produse din carne, 18 carmangerii si 16 mãcelarii, 18 supermarcheturi, 24 depozite alimentare. În timpul controlului, s-au verificat urmãtoarele aspecte: originea produselor (documente din care sã rezulte cã unitatea de provenientã este înregistratã/autorizatã sanitar veterinar, marcaje de identificare, prezenta etichetelor complete si lizibile, calitatea ambalajului si a respectãrii conditiilor de transport dupã caz); verificarea conformitãtii înscrisurilor de pe etichetã (în special termenul de valabilitate si temperatura de pãstrare, compozitia si ingredientele ); documente si proceduri care atestã siguranta si calitatea produselor alimentare, inclusiv procedurile de retragere / rechemare a produselor alimentare neconforme; modalitãti de expunere a produselor, existenta vitrinelor special amenajate, recipientilor, confectionati din materiale necorodabile, care sã fie usor de curatat si igienizat, informarea corectã a cumpãrãtorului asupra tipului de produs, expunerea separatã pe grupe de produse, existenta ambalajelor de unicã folosintã; asigurarea temperaturii corespunzãtoare (asigurarea de termometre lizibile, functionarea echipamentelor de asigurare a temperaturii pentru produsele care necesitã regim termic); respectarea regulilor de manipulare la locul de vânzare; igiena si starea de sãnãtate a personalului; controlul trasabilitãtii produselor alimentare mergând pe sintagma europeanã „de la fermã pe masa consumatorului „;
Sanctiuni cu duiumul
Principalele neconformitati identificate au fost: deficiente de manipulare a produselor alimentare in timpul transportului; spatii de depozitare supraaglomerate, cu produse alimentare nelotizate, pe sortimente si categorii de calitate; lipsa echipament de protectie sanitarã, dosare medicale incomplete, nu se monitorizeazã conditiile de depozitare ale produse alimentare, lipsa buletine de analiza la produsele finite în cazul unitãtilor de productie. „Pentru deficientele identificate s-au aplicat patru amenzi contraventionale în valoare de 2400 lei ron, 22 de avertismente, s-au dat sase notificari pentru prezentarea la DSVSA în vederea înregistrãrii. S-au retras din consum uman si s-au dirijat cãtre neutralizare 1008 kg carne si preparate din carne, 467 kg produse lactate, 109 litri lapte, si 842 bucãti ouã consum. S-au emis un numãr de 31 de ordonante din care 28 ordonante de interzicere a activitatii (la cinci stupine, o carmangerie, o fermã gãini outoare, douã exploatatii comerciale de tip A, o mãcelarie, o pensiune turisticã, douã baruri, 14 magazine alimentare, un depozit legume fructe) si trei ordonante de suspendarea activitãtii pânã la remedierea deficientelor la o mãcelarie si douã carmangerii. Aceste controale vor continua în perioada urmatoare avand ca scop protejarea sãnãtãtii consumatorilor, în special în scopul prevenirii aparitiei toxiinfectiilor alimentare în perioada premergatoare sãrbãtorilor pascale , când în mod traditional creste comercializarea si consumul unor de alimente de post dar si a celorlalte alimente.”, a precizat Traian Petcu, directorul executiv al DSVSA Vaslui.