spot_img
spot_img
0.8 C
Vaslui
14-ian.-2025

Şi-a santajat vecina cu o discuţie “furată”de pe Facebook

- Advertisement -

Pentru a şterge conversaţia obţinută ilegal, un tanăr a pretins suma de 5.000 de lei, dar a ajuns după gratii.Tanărul a reuşit să intre în posesia unei discuţii amoroase între vecina sa şi presupusul amant şi a ameninţat că va spune totul soţului încornorat.Pentru isprava sa, băiatul va sta 30 de zile în arest.

Cristi Mihai Panait, un tanăr din satul Coroteni, comuna Slobozia Bradului, a fost reţinut marţi seară şi arestat ieri pentru 30 de zile, după ce şi-a şantajat o consăteancă cu divulgarea unor discuţii avute de aceasta pe reţeaua de socializare Facebook. Potrivit primelor date, se pare că bărbatul a “hăckuit” parola, a reuşit să intre în contul tinerei de 30 de ani şi a copiat mai multe discuţii pe care aceasta le-ar fi avut cu un alt bărbat, presupus amant. Sub ameninţarea faptului că va trimite toate convorbirile soţului său, suspectul a pretins suma de 5.000 de lei pentru a face totul uitat. Numai că pe fir au intrat poliţiştii şi procurorii, sesizaţi de tănără. Astfel, poliţiştii din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalitatii Organizate Vrancea, sub coordonarea DIICOT – Biroul Teritorial Vrancea, au organizat si desfăşurat o acţiune pe linia combaterii criminalităţii informatice. “În acest context, poliţiştii l-au prins în flagrant pe Cristi-Mihai P., 19 ani, din satul Coroteni, comuna Slobozia Bradului, în timp ce primea suma de 5.000 lei de la I.M. pentru a nu divulga date informatice obţinute in mod ilegal prin accesarea neautorizată a unui sistem informatic. Pe numele lui Cristi-Mihai P. s-a dispus de către DIICOT – Biroul Teritorial Vrancea măsura reţinerii, urmând ca acesta să fie prezentat Tribunalului Vrancea cu propunere de arestare preventivă pentru săvârşirea infracţiunilor de acces ilegal la un sistem informatic şi şantaj”, ne-au informat poliţiştii vranceni. Femeia a anunţat anchetatorii imediat ce tanărul i-a comunicat “disponibilitatea” de a face pierdute convorbirile purtate pe Facebook, bineînţeles, contra unei sume importante de bani. În cauză există şi înregistrări audio/video care dovedesc clar intenţia tanărului de a o şantaja pe femeie. Toată activitatea infracţională informatică a fost derulată de pe computerul personal al tanărului din locuinţa acestuia.

Cum să vă protejaţi conturile de pe internet?

Poliţiştii vranceni au mai avut de-a face cu reclamaţii privind spargerea unor căsuţe de e-mail, însă niciodată nu s-a ajuns pană la şantaj. Cel mai „sfant” sfat care trebuie respectat de utilizatorii de mail, conturi pe reţele de socializare sau alte conturi electronice este acela de a nu divulga niciodată şi nimănui parola şi de a nu accesa conturile personale de pe calculatoare care nu sunt de încredere. Parola trebuie să fie, conform specialiştilor în IT, cat mai „complicată”, tocmai acest lucru făcand ca, unele companii să nu accepte decat combinaţii alfanumerice (cifre şi litere). Atenţie însă! Un cont al ipoteticului Ion Popescu născut în 1988, a cărui parolă este „popescu1988” este extrem de uşor de „ghicit” de cineva care are interesul în a accesa ilegal acest cont, aşa că parola ar trebui să fie o combinaţie ştiută doar de utilizator. Mai mult, evitaţi să vă logaţi de pe dispozitive necunoscute, care pot reţine datele, în reţele wi-fi nesecurizate şi verificaţi cu atenţie dacă browser-ul folosit în aceste situaţii are bifată opţiunea de reamintire a user-ului şi parolei. Există şi alte metode de aflare a unei parole, de la distanţă. Sunteţi contactaţi de un prieten al cărui cont a fost deja compromis, iar acesta vă solicită să accesaţi un link. În termeni de specialitate etapa se numeşte momeală. Pentru că aveţi încredere şi îl cunoaşteţi pe cel care vă trimite mesajul, veţi fi tentat să mergeţi pe acel link. Numai că, în loc de poze sau informaţii sunteţi transferaţi către o pagina în care vi se solicită să vă logaţi din nou. Atenţie, această pagină este copia fidelă a reţelei de socializare, iar victima nici nu bănuieşte că se află în mijlocul a ceea ce se numeşte Phishing. Doar dacă sunteţi atenţi la adresa site-ului o să realizaţi că nu mai navigaţi pe Facebook sau Yahoo, de exemplu. Puţini sunt însă cei care se prind, aşa că îşi vor scrie parola şi adresa de email. Greşit. În acest moment infractorul cibernetic are acces total la contul de Facebook, iar atacul poate continua. Iar asemenea infracţiuni s-au înmulţit şi la noi în ultima perioadă. (D. CHIRIAC, G. SAVA)

Cititi: http://www.ziaruldevrancea.ro/actualitatea/1588801467-şi-a-santajat-vecina-cu-o-discuţie-“furată”de-pe-facebook.html

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.