spot_img
19.4 C
Vaslui
28-iun.-2024
spot_img

Tentativã de boicot a profesorilor vasluieni!

- Advertisement -

Simulare a Bacalaureatului la Limba românã

TIMIZI La Grupul Scolar Industrial „Stefan Procopiu” din Vaslui, o parte dintre profesorii supraveghetori nu au mai vrut sã intre în sãli, astfel cã a fost nevoie de înlocuirea acestora cu 17 angajati ai ISJ, o situatie similarã fiind si la Liceul „Anghel Ruginã”, numãrul supraveghetorilor suplinitori de la ISJ fiind de patru. O altã problemã este cea a profesorilor evaluatori, la aceleasi douã institutii de învãtãmânt nefiind suficienti profesori de Limba si literatura românã, astfel cã s-a luat decizia din partea ISJ Vaslui de a coopta profesori de gimnaziu pentru a verifica lucrãrile.

La examen au participat elevii claselor a XI-a si XII-a de la liceele din judet, atât de la profilul umanist, cât si real, subiectele fiind diferentiate atât pe profil, cât si pe clase. Examenul s-a desfãsurat fãrã incidente, exceptând o situatie de la Grupul Scolar Industrial „Stefan Procopiu” din Vaslui, unde mai multe cadre didactice, desi semnaserã pentru participare în calitate de supraveghetori, au refuzat sã intre în sãlile în care s-a desfãsurat simularea. Profesorii în cauzã, în frunte cu liderul de sindicat Sorin Tiplea, si-au motivat decizia prin faptul cã în programa scolarã nu au fost prevãzute astfel de activitãti, iar profesorii nu sunt remunerati pentru aceastã activitate. „Nu mai vrem sã fim bãtaia de joc a nimãnui. Pe lângã faptul cã nu vedem utilitatea acestor simulãri, în special cele de la clasa a XI-a, atât pentru elevii din primul ciclu de liceu, care, dat fiind cã o parte din profesori erau implicati supravegherea simulãrii bac-ului, nici nu au mai tinut orele de curs, cât, în special, pentru profesorii din specialitãtile în care se face simularea, acestia trebuind sã corecteze lucrãrile în timpul lor liber, fãrã a fi remunerati”, s-au exprimat profesorii participanti la acest protest. Inspectoratul Scolar Judetean a luat imediat mãsuri, astfel cã supravegherea a fost asiguratã de 17 cadre ale inspectoratului, la Grupul Scolar Industrial „Stefan Procopiu”, în timp ce, la liceul „Anghel Ruginã”, din aceleasi motive, s-a apelat la alti patru supraveghetori din partea ISJ Vaslui. Subiectele la simularea examenului de Bacalaureat au fost de nivel mediu, conform unui profesor de Limba românã de la unul din liceele vasluiene, „subiectele au fost abordabile, sunt în programa scolarã, si nu ar trebui sã punã probleme elevilor care s-au pregãtit. Si pentru noi, profesorii, este un prilej de a testa nivelul de cunostinte acumulate de elevii nostri si de a insista pe viitor pe acoperirea eventualelor lacune de pregãtire”. Tot ieri a început si corectarea lucrãrilor la Limba si literatura românã, si în acest caz existând o situatie mai specialã, respectiv la douã dintre centrele de corectare din municipiul Vaslui, cel de la grupul Scolar Industrial „Stefan Procopiu” si de la Liceul Teoretic „Anghel Ruginã” nefiind suficienti evaluatori. În aceste conditii, s-a apelat la profesori de gimnaziu, care vor corecta lucrãrile elevilor din clasele terminale ale liceelor arondate celor douã centre de corectare.

„Nu stim cât de corectã este solutia aleasã de ISJ”

„Nu stim cât de corectã este solutia aleasã de ISJ, de a apela la profesori de gimnaziu pentru corectarea lucrãrilor. Dacã la simularea evaluãrii nationale, comisiile de corectare sunt compuse de profesori de liceu si gimnaziu, la simularea Bacalaureatului, ordinul ministrului de organizare a acestor simulãri prevede clar cã examinatorii sunt doar de la liceu. În acelasi timp, vreau sã subliniez cã pentru colegii profesori care fac parte din comisiile de verificare a lucrãrilor de la simulare, în afarã de faptul cã o fac neremunerat, este un volum foarte mare de muncã, chiar dacã se respectã baremul de 100 lucrãri/profesor”, a declarat prof. Sorin Tiplea, liderul de sindicat din învãtãmântul vasluian. Simularea examenului de Bacalaureat sesiunea 2014 va continua miercuri, 5 martie, cu proba obligatorie a profilului, Matematicã sau Istorie, proba scrisã. Subiectele la simularea examenului de Bacalaureat, proba de Limba si literatura românã sunt disponibile pe site-ul cotidianului Vremea Nouã, www.vrn.ro Rezultatele obtinute la acest examne de simulare vor fi afisate pe data de 14 martie, si, conform metodologiei, nu vor fi trecute în catalog. La sesiunea iunie – iulie a examenului de Bacalaureat 2013, rata de promovare la nivel national a acestui examen a fost de doar 55,65%, judetul Vaslui fiind peste media pe tarã, cu 61,20 promovabilitate.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.