Camera Superioară a Parlamentului Rusiei a aprobat, azi, în unanimitate, folosirea forței militare în Ucraina, la mai puțin de două ore de la solicitatea președintelui rus Vladimir Putin, potrivit CNN.
UPDATE 19.15. Ambasadorul rus de la Londra a fost convocat la Ministerul de Externe britanic pe tema situației din Ucraina. Potrivit BBC, ministrul William Hague ar urma să aibă o întâlnire cu ambasadorul rus chiar în această seară.
UPDATE 19.00. Președintele interimar al Ucrainei a convocat consiliul suprem de apărare al țării.
UPDATE 18.50. Trupele militare ruse din Crimeea fac liste cu numele soldaților ucraineni dispuși să li se alăture, relatează cotidianul rus pravda.com, citat de Radio Europa Liberă.
UPDATE 18.40. Vladimir Putin nu a luat încă nicio decizie privind utilizarea forţei militare în Ucraina, potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, citat de AFP.
UPDATE 18.30. Administrația de la Washington a transmis un avertisment către Rusia, privind consecințele declanșării unei intervenții armate în Crimeea.
„Monitorizăm îndeaproape situaţia, ne consultăm cu partenerii noştri şi analizăm posibilele costuri de care a vorbit preşedintele Obama ieri”, a declarat oficialul de la Casa Albă.
Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, a avertizat Rusia că o intervenţie militară în Ucraina va avea „costuri”, fiind „profund destabilizatoare” pentru regiune.
UPDATE 18.20. Consiliul de securitate al ONU a anunțat că a convocat o reuniune de urgență, în această seară, începând cu ora 21.00 (ora României), cu privire la situația din Ucraina.
UPDATE 18.10. Trimisul ONU în Crimeea, Robert Serry, s-a întors din drum din cauza situației tensionate din regiune, potrivit Radio Europa Liberă.
UPDATE ora 18.00: Vitali Klitciko, fostul campion mondial de box, lider al opoziției din Ucraina, candidat la prezidențialele din mai, a cerut Parlamentului să mobilizeze armata, scrie AFP.
„Parlamentul trebuie să ceară comandantului să declare mobilizare națională, după ce a început agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei”, a spus el, într-o declarație publică.
De asemenea, el a cerut Consiliului de Securitate al ONU să se reunească de urgență pentru a discuta despre acestă criză.
Pe de altă parte, președintele Camerei superioare a Parlamentului rus, Valentina Matvienko, îi va propune președintelui Putin să recheme ambasadorul Rusiei din SUA, potrivit AFP.
UPDATE ora 17.50: România este preocupată de respectarea deplină a statalităţii, suveranităţii, independenţei şi integrităţii teritoriale a Ucrainei în frontierele recunoscute internaţional.
Preşedintele Traian Băsescu solicită ca mişcările de trupe din Peninsula Crimeea să respecte strict prevederile Acordului de la Budapesta din 1994 privind garantarea suveranităţii şi a integrităţii teritoriale a Ucrainei şi să se înscrie în limitele documentelor biletarale privind staţionarea trupelor ruse în Peninsula Crimeea, în baza Acordurilor de la Harkov şi a tuturor elementelor notificate ulterior de către autorităţile ucrainene, precizează un comunicat al Administrației Prezidențiale. DETALII: Traian Băsescu: Prezenţa trupelor Federaţiei Ruse fără acordul Ucrainei poate fi considerată o agresiune
UPDATE ORA 17.30: Situația de la granița ruso-ucraineană este stabilă, deocamdată, spune serviciul de frontieră al Ucrainei. „Controlul la granițe a fost întărit, la toate punctele de trecere, în căutarea unor extremiști sau a unor grupări extremiste”, potrivit BBC, care citează Interfax.
Partidul de extremă dreapta din Ucraina, Libertatea, vorbește despre „încercarea Rusiei de a anexa Crimeea”. „Rusia se comportă ca un terorist internațional, care a luat 2 milioane de locuitori ucraineni ostatici și continuă să aibă cereri tot mai nejustificate”, se preciează în declarația acestuia.
UPDATE ora 17.00: Camera Superioară a Parlamentului Rusiei a aprobat, azi, în unanimitate, folosirea forței militare în Ucraina, scrie CNN.
Ministrul de Externe ucrainean declară că Rusia a refuzat să participe la consultări cu Kievul, privind oferirea de garanții pentru integritatea teritorială a Ucrainei.
Președintele interimar al Ucrainei a convocat de urgență Consiliul de Securitate al țării.
Miniștrii Afacerilor Externe din țările Uniunii Europene (UE) se întâlnesc, luni, în sesiune de urgență pe tema crizei din Ucraina, au declarat sâmbătă AFP diplomați din UE, potrivit BBC.
Pe de altă parte, MAE român a transmis presei un comunicat, in care afirmă că regretă profund deteriorarea situaţiei din Crimeea, importantă regiune din sudul Ucrainei. „Păstrarea integrităţii teritoriale şi suveranităţii Ucrainei reprezintă, din punctul de vedere al României, ca şi al comunităţii internaţionale, elemente de bază, absolut necesare pentru menţinerea stabilităţii şi securităţii regionale. În calitate de stat membru al Uniunii Europene şi al NATO, România urmăreşte activ, cu deosebită atenţie şi îngrijorare, evoluţiile care pot altera parametrii statalităţii ucrainene. România este în contact cu partenerii săi din UE şi NATO în legătură cu aceste evoluţii.”, precizează sursa citată.
MAE român consideră că este necesară respectarea întocmai a regimului juridic în vigoare, acceptat de către statul gazdă, cu privire la staţionarea trupelor străine care se află pe teritoriul regiunii ucrainene Crimeea.
Evitarea unei situaţii de vid de autoritate, de natură să afecteze capacitatea de menţinere a ordinii publice, este absolut necesară în această perioadă, pentru garantarea siguranţei şi integrităţii cetăţenilor ucraineni, indiferent de etnia acestora, consideră MAE de la București.
UPDATE ora 16.40: Cel puțin 15 ambulanțe au fost văzute părăsind piața centrală din Harkov, după o tentativă a protestatarilor de a ocupa clădirile guvernamentale din orașul din estul Ucrainei, potrivit Itar-Tass.
În această dimineață, Camera Inferioară a Parlamentului i-a cerut lui Putin să ia „măsuri pentru a stabiliza situația din Crimeea și să folosească diverse mijloace pentru a-i proteja pe cetățenii din Crimeea de tiranie și violență”.
Kremlinul a mai anunțat azi că Putin l-a numit pe ministrul adjunct de Externe, Grigori Karasin, ca reprezentant oficial pentru supravegherea aprobării propunerii sale în Consiliul Federației.
Comisia pentru afaceri externe a Consiliului Federației (Camera superioară a Parlamentului rus) recomandă aprobarea desfășurării de trupe în Ucraina, la începutul sesiunii extraordinare a Parlamentului de la Moscova.
UPDATE ORA 16.00: Președintele rus Vladimir Putin a cerut sâmbătă aprobarea Camerei superioare a Parlamentului pentru a „folosi forțele armate ruse pe teritoriul Ucrainei, până la normalizarea situației politice în acea țară”, scrie ITAR-TASS, citând serviciul de presă al Președinției, potrivit Russia Today.
Cererea președintelui rus vine în urma dezbaterilor ce au avut loc în ambele Camere ale Parlamentului, despre „stabilizarea” situației din peninsula ucraineană Crimeea, scrie BBC News.
Anterior, ministrul ucrainean de Interne a anunțat că Moscova deja a trimis circa 6.000 de soldați, în plus, în Crimeea. Kievul acuză Moscova că încearcă deliberat să provoace un conflict.
Putin se referă în solicitarea sa la „situația extraordinară din Ucraina și amenințarea la adresa vieților cetățenilor ruși”, spune Kremlinul. El a cerut ca forțele armate ruse să fie utilizate până la „normalizarea situației politice din țară”.
UPDATE ora 15.45: Duma de Stat spune că alegerile democratice și legitime sunt imposibile acum în Ucraina, când o parte semnificativă a țării este martora unor „violențe și persecuții a disidenților, iar unele partide politice au fost interzise”.
Ministerul rus de Externe a descris ca fiind iresponsabilă o declarație a premierului interimar ucrainean, Arseni Iațeniuk, care a acuzat Rusia că încearcă să invadeze Crimeea.
Citiţi mai mult: Parlamentul aprobă în unanimitate cererea lui PUTIN de a trimite TRUPE în UCRAINA, până la „normalizarea situației politice din țară” | VIDEO – Internaţional > EVZ.ro http://www.evz.ro/detalii/stiri/manifestantii-anti-kiev-in-estul-ucrainei-1084898.html#ixzz2ujaWRSb9
EVZ.ro