Sutele de preoti din judet, amenintati de Patriarhie
NEGARE Seful preotilor din România, Patriarhul Daniel, neagã faptul cã ar avea vreo întelegere cu cei de la Chevron, pentru ca americanii sã finanteze o serie de actiuni ale Bisericii Ortodoxe Române în schimbul tãcerii zecilor de mii de preoti din tarã. „Patriarhia Românã respinge categoric orice insinuare despre o presupusã întâlnire a reprezentantilor ei cu delegati ai companiei americane Chevron pentru a discuta despre un presupus sprijin financiar pentru Bisericã în schimbul sustinerii exploatãrii gazelor de sist, care sunt dezinformãri ale unor persoane iresponsabile apãrute în presã si anul trecut, cu intentia evidentã de denigrare”, se aratã într-un comunicat publicat recent pe site-ul Patriarhiei Române. Asta, dupã ce, la Rãdeni, în judetul Neamt, un cãlugãr a avut o reactie violentã la adresa Patriarhului Daniel. „Patriarhul a semnat contract cu Chevron si a interzis la toti preotii din tarã, din parohii, le-au interzis sã iasã în stradã, le este fricã, nu au curaj. Noi trebuie sã iesim si sã spunem lumii adevãrul, despre Dumnezeu si despre Satana”, a spus cãlugãrul respectiv, despre care sefii BOR sustin cã nu ar apartine Bisericii si este îmbrãcat ilegal în haine religioase.
Un cãlugãr a devenit celebru în România, dupã ce a apãrut la Rãdeni, în judetul Neamt, sãptãmâna trecutã, acuzând faptul cã sefii Bisericii Ortodoxe Române au dat-o la pace cu cei de la Chevron, contra unor ajutoare financiare care ar urma sã vinã de la compania americanã. „Cum pot sã ne forteze, când au vãzut cã apa si pãmântul e tot ce mai avem? Au fãcut un plan diabolic, Satana si slujitorii lui lumesti, si aici ajungem la slujbasii statului român. Au fãcut plan asa: hai sã le otrãvim apa si odatã cu ea si solul, iarba, câmpia, totul sã fie otrãvit. Si atunci ne spun cã ne aduc ei apã, dar ne pun conditia sã le acceptãm biocipurile alea pe cãrtile de identitate. Cu acest plan drãcesc, vor sã distrugã totul. Patriarhul a semnat contract cu Chevron si a interzis la toti preotii din tarã, din parohii, le-au interzis sã iasã în stradã, le este fricã, nu au curaj. Noi trebuie sã iesim si sã spunem lumii adevãrul, despre Dumnezeu si despre Satana. Nu i-au primit în Franta, nu i-au primit în Belgia, nu i-au primit pe nicãieri (compania americanã Chevron, n.r.) si or zis asa, în capul lor: „Oare, românii n-or fi prosti? Ne-or primi? Si tot încearcã acum, dar sunt respinsi peste tot. E pãmântul românilor. Au încercat sã vinã, sã ne intimideze, ne-am adunat sã le spunem cã e pãmântul Rãdeniului, nu vrem sã le dãm pãmântul pentru otravã. Refuzãm sã ne lepãdãm de drepturile noastre”, a spus cãlugãrul respectiv, despre care oamenii din zonã au spus cã ar fi de la un schit din zonã. de la mãnãstirea Rãdeni, aflat în fruntea rãsculatilor din Rãdeni. Ca urmare, Patriarhia a emis un comunicat de presã, menit sã clarifice atât pozitia Patriarhului Daniel fatã de compania Chevron, cât si avertismentele pentru preotii care mai ies în stradã, în fruntea credinciosilor la protestele împotriva fracturãrii hidraulice, cum s-a întâmplat la Pungesti, în ultimele luni. ”
1. Patriarhia Românã respinge categoric orice insinuare despre o presupusã întâlnire a reprezentantilor ei cu delegati ai companiei americane Chevron, pentru a discuta despre un presupus sprijin financiar pentru Bisericã în schimbul sustinerii exploatãrii gazelor de sist, care sunt dezinformãri ale unor persoane iresponsabile apãrute în presã si anul trecut, cu intentia evidentã de denigrare. Potrivit informatiilor oferite de Mitropolia Moldovei si Bucovinei, presupusul „cãlugãr anti-prospectiuni”, care calomniazã pe Patriarhul României, nu este monah al schitului Cuvioasa Parascheva, asa cum se recomandã în mod incorect, ci locuieste în satul Rãdeni de câteva luni, poartã în mod ilegal haine monahale, este prezent permanent la proteste si dornic de a acorda declaratii pentru presã.
2. Potrivit hotãrârii Sfântului Sinod din 29 octombrie 2013, pentru clarificarea problemei exploatãrii gazelor de sist în România, autoritãtile competente ale Statului român trebuie sã exprime o pozitie clarã referitoare la acest proiect considerat strategic si sã asigure o informare completã si corectã la nivelul comunitãtilor locale despre avantajele si consecintele pozitive si negative ale unei asemenea exploatãri. În acest sens, reamintim cã Parlamentul European a adoptat anul trecut o propunere legislativã prin care impune studii de impact pentru toate proiectele care presupun fracturare hidraulicã si consultarea populatiei în cazul acestor proiecte. Hotãrârea sinodalã recomandã clerului ortodox sã se abtinã de a participa personal la manifestatii publice pro sau contra proiectului pentru a nu dezbina comunitatea ortodoxã, ci sã solicite autoritãtilor în drept lãmuriri si implicare responsabilã.
În concluzie, ca si anul trecut, Patriarhia Românã constatã aceleasi încercãri de dezinformare din partea unor persoane iresponsabile, precum si atentia specialã a acelorasi institutii media în preluarea cu promptitudine a acestor insinuãri despre o presupusã implicare Patriarhiei în problematica exploatãrii în România a gazelor de sist, cu scopul evident de diversiune si denigrare”, se aratã în comunicatul oficial.