spot_img
19.8 C
Vaslui
27-iun.-2024
spot_img

Primarii fac joc dublu în privinta gazelor de sist!

- Advertisement -

INTERESANT Grupul de Initiativã Puiesti, constituit din doi consilieri locali, Ion Duca (independent) si Romicã David (PP-DD), acuzã public pe primarul comunei Puiesti de joc dublu în privinta „înfiintãrii” companiei Chevron la ei în comunã. Desi primarul Costicã Moraru a declarat si el, tot public, cã este total împotriva explorãrii si exploatãrii gazelor de sist în comuna lor, emitând chiar douã hotãrâri de consiliu prin care acestea erau interzise în comunã, precum si un proiect prin care cerea organizarea unui referendum pentru consultarea populatiei, cei doi consilieri au venit cu argumentele lor, pe care le-au fãcut publice în cadrul unei conferinte de presã. Având în vedere cã n-ar fi primul caz când primarul joacã dublu în cazul Chevron (a se vedea cazul Pungesti, Bãcesti, Gãgesti si Bârlad), am încercat sã obtinem o pozitie oficialã a primarului din Puiesti fatã de acuzatiile aduse, dar acesta nu a rãspuns la telefon. Vã reamintim însã cã toti organizatorii protestelor împotriva exploatãrii gazelor de sist în perimetrul Bârlad 2 sunt, însã, sceptici atunci când vine vorba despre acuratetea informatiilor venite dinspre primarii suspectati cã ar juca „la douã capete”. Cel mai concret caz este al GISC Bârlad, care a început lupta alãturi de primarul Bârladului, Constantin Constantinescu, si de deputatul Adrian Solomon, precum si de presedintele CJ Vaslui Dumitru Buzatu. Toti acestia au schimbat macazul la 180 de grade imediat cum au ajuns la putere, fiind de fapt artizanii premierului Ponta în aducerea Chevron în judet. Jocul dublu al autoritãtilor locale este deja dovedit!

„Unele lucruri nu sunt ceea ce par a fi”. Zicala poate fi usor transpusã în realitate în cazul perimetrului Bârlad 2, care include Bârladul, Puiesti, Pungesti, Bãcesti si Gãgesti, toate din judetul Vaslui. Unii dintre primarii din perimetru nu numai cã sunt suspectati de organizatorii protestelor împotriva exploatãrii gazelor de sist cã „joacã dublu” în relatia cu compania Chevron care urmeazã sã înceapã explorãrile în zonã (cazul Pungesti si Bãcesti, urmând în curând Bãcesti). Nu mai vorbim de Bârlad, unde au început de fapt protestele împotriva Chevron si a exploatãrii gazelor de sist prin metoda fracturãrii hidraulice, cea mai nocivã metodã pentru solul unde va fi amplasatã sonda si pentru pânza freaticã. Dacã la Bârlad Grupul de Initiativã al Societãtii Civile (GISC) s-a convins de jocul dublu al primarului Constantin Constantinescu, al deputatului Adrian Solomon si al presedintelui CJ Vaslui, Dumitru Buzatu, care în 2012 au fost în fruntea manifestãrilor, fãcând din Bârlad „kilometrul zero” al luptei contra gazelor de sist, iar dupã preluarea puterii au schimbat macazul, dezamãgind mii de bârlãdeni, a venit acum rândul celor din comuna Puiesti sã se îndoiascã de verticalitatea primarului lor, Costicã Moraru, care la modul declarativ este împotrivã, însã actiunile lui se pare cã dovedesc contrariul!

Suspectat de duplicitate

Declarativ, majoritatea sefiilor din comunele Puiesti, Bãcesti, Gãgesti se opun explorãrii si exploatãrii gazelor de sist prin fracturare hidraulicã la ei în comunã. Primarii din zonele vizate au participat, mai mult sau mai putin activ, la protestele organizate împotriva exploatãrii gazelor de sist din zonã si chiar si-au exprimat, în mod public, dezacordul fatã de Chevron. În realitate, însã, lucrurile stau cu totul altfel. De la declaratii si pânã la fapte e cale lungã în ceea ce-i priveste pe unii dintre primarii din perimetrul Bârlad 2. În privat, edilii-sefi din Puingesti si Bãcesti, dar – foarte posibil – si alti doi primari din perimetru, cei din Gãgesti si Puiesti, ar fi ales „sã batã palma” cu reprezentantii companiei. Concret, primarul din Puiesti, Costel Moraru, este arãtat cu degetul de cãtre doi consilieri locali din comunã, Ion Duca (fost primar al comunei actualmente consilier independent) si Romicã David (PP-DD), constituiti alãturi de un bârlãdean, Tiberiu Nechita, cunoscut activist împotriva gazelor de sist, într-un Grup de Initiativã Puiesti, dupã modelul GISC Bârlad. Cei trei au sustinut o conferintã de presã la sfârsitul sãptãmânii trecute, unde au adus acuze grave primarului Costel Moraru, bãnuindu-l cã face jocul Chevron-ului si al presedintelui CJ Vaslui, Dumitru Buzatu. „Problema gazelor de sist este deja o cãrare bãtãtoritã. Ce s-a întâmplat în comunele în care deja Chevron a obtinut acordurile de mediu si chiar au început lucãrile, se va întâmpla si la noi, oamenii fiind la fel de îngrijorati ca cei din comunele respective în privinta acestor gaze de sist. Oamenii vãd luãrile de pozitie ale primarului nostru si vãd cã spusele lui sunt în contradictie cu felul cum actioneazã pe plan local. Nu stim care este pozitia lui corectã. La întâlnirea de pe 15 mai de anul trecut care a fost în comunã cu cei de la Chevron, unul dintre consilieri a întrebat reprezentantii Chevronul cum au ajuns pe terenul domnului Ion Corlãteanu la noi în comunã si rãspunsul primit a fost <<Primarul ne-a dus acolo>>. Dacã primarul se declarã împotrivã, de ce le-a facilitat întâlnirea si cumpãrarea terenului de la Corlãteanu? A fost primul declic produs în mintea noastrã. Ulterior au mai fost si alte dovezi care au condus la ideea cã primarul nu este alãturi de cetãteni pentru împiedicarea pãtrunderii Chevron la Puiesti. Cum vã explicati cã la procesul deschis de Prefectura Vaslui împotriva CL Puiesti pentru anularea hotãrârii de consiliu care interzicea explorarea si exploatarea gazelor de sist pe teritoriul comunei emisã pe 15 mai, la proces a fost lipsã pârâtul, adicã primarul, initiatorul hotãrârii? Procesul a fost în septembrie anul trecut, iar primarul era delegat de CL Puiesti sã ne reprezinte. Este clar cã nu a fost interesat de a opri accesul Chevron în comunã!”, a precizat la conferinta de presã consilierul Ion Duca, fost primar al comunei Puiesti, între anii 1996 – 2004.

Primãrie de cumetrie?

Cazul Puiesti, unde oamenii deja suspecteazã cã primarul joacã dublu nu este singular, dupã cum se stie. Vã reamintim cazul Pungesti, unde deja primarul Mircia Vlasã este „celebru” prin ilegalitãtile comise, ajungând acum sã fie urmãrit penal pentru cã firma Chevron s-a instalat deja pe terenul vândut de primar, care i-a apartinut primarului si care se pare cã nu a fost luat cu acte legale de cãtre primar. Mai mult, primarul PSD Mircia Vlasã a pus la dispozitia Prefecturii Vaslui apartamentul sãu din Vaslui, unde au fost cazati, cu chirie, prefectii veniti de aiurea la Vaslui, cel de la UDMR din perioada PDL si acum cel liberal, Radu Renga. Grupul de Initiativã Puiesti (GIP) acuzã si ei un fel de „Primãrie de cumetrie”, prin care primarul Costicã Moraru ar face jocul dublu – una spune în fata oamenilor si alta face în relatiile cu autoritãtile, clar în favoarea Chevron si a explorãrilor deja aprobate de Guvernul Ponta, a gazelor de sist. „În Primãria Puiesti este instalatã o caracatitã numitã <<Primãrie de cumetrie>> cum bine spunea un clasic al politicii românesti. Astfel viceprimarul comunei este nasul de cununie al primarului, fiul viceprimarului este agent fiscal, casierul, soferul de pe autospeciala PSI si asistenta socialã sunt cumetri cu primarul, secretarul interimar este cumãtru cu referenta de stare civilã, consilierul personal al primarului (angajat de curând) este partenerul de viatã al contabilei. Doar câtiva functionari au rãmas în afara caracatitei, marginalizati si care duc greul în aceastã institutie”, au mai mentionat Ion Duca si Romicã David, cei doi consilieri locali din GI Puiesti. Avem un déjà-vú, deoarece, dacã vã amintiti si la Bârlad, primarul Titi Constantinescu este nasul de cununie al deputatului Adrian Solomon, care este mâna dreaptã al presedintelui CJ Vaslui, fiind presedintele executiv al PSD Vaslui si presedintele PSD Bârlad. La rândul sãu, acesta si-a instalat în functia de manager al spitalului din Bârlad pe finul sãu de cununie, Stefan Constantinciu, precum si câtiva cumetri în acelasi spital. Dupã cum se vede, caracatita politicã – impropriu spus de cumetrie – se întinde peste tot, cazurile de coruptie fiind foarte mediatizate în ultimul timp. Surprinzãtor, DNA, ANI si alte institutii ale statului, au ocolit pânã acum judetul Vaslui în cercetãrile lor, dar surse din rândul acestor institutii spun cã în curând se vor face si în Vaslui anchete serioase, care vor scoate la ivealã lucruri foarte grave.

„Primarii joacã dupã cum cântã Buzatu”

Tiberiu Nechita, al treilea membru al GI Puiesti, a precizat si el cã acest caz al primarului din Puiesti (care este PNL-ist ca si prefectul judetului), nu este singular. „Cazurile primarilor care fac joc dublu nu sunt necunoscute. Ultimul caz este cel al primarului Horatiu Cãrãusu de la Bãcesti unde dezbaterea publicã n-a mai avut loc la Bãcesti, dintr-un motiv hilar, cã fusese programatã la Cãminul Cultural, iar Bãcesti nu are Cãmin Cultural si astfel a fost mutatã la Vaslui. Acolo primarul Horatiu Cãrãusu a venit cu un autobuz de oameni alesi de el, care nu au avut alt scop decât sã împiedice sã vorbeascã pe oricine era împotriva gazelor de sist si a fracturãrii hidraulice. Iatã, vedem cum primarii sunt interesati de avantajarea firmelor care exploreazã gazele de sist. La Pungesti, terenul pe care se amplaseazã sonda este al primarului, adus de el într-un mod discutabil la Bãcesti, terenul de la Pãltinis are ca drum de acces un teren al secretarului Primãriei Bãcesti, iar atitudinea primarului s-a vãzut clar dupã cum am spus. Nu stiu, se pare cã si la Puiesti se urmãreste acelasi lucru. Poate nu-i întâmplãtor cã prefectul judetului este de la PNL, partidul din care face parte si primarul din Puiesti, partid care va trebui sã sustinã cele decise de Guvernul Ponta, care este pro gaze de sist si exploatarea lor prin fracturare hidraulicã practicatã de Chevron”, a spus Tiberiu Nechita. Cei trei membri ai GI Puiesti au mai precizat cã vor încerca sã coopteze în acest grup si pe primarul comunei Puiesti, precum si alti câtiva cetãteni reprezentativi ai comunei si vor demara actiuni în spiritul legii, de manifestare a refuzului lor de a permite ca Chevron sã vinã sã-si instaleze sonda de explorare la Puiesti.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.