Avem un judet cu austeritate pe toate planurile
ADEVÃRUL Pe când erau în Opozitie, sefii judetului acuzau Guvernul Boc cã nu alocã destui bani judetului Vaslui. S-a tot spus cã primãriile PNL si PSD sunt discriminate, cã institutia Consiliului Judetean primeste mai putini bani din cauza „rosului” politic, cã liderii Partidului Social-Democrat ar fi de fapt tintele celor din PDL. Bugetul pe 2014, însã, în conditiile în care Uniunea Social-Liberalã este la putere, demonstreazã cã politicienii îsi urmãresc propriile interese, doar pânã ce ajung la putere. „La fel ca si în anii anteriori, subliniez caracterul de austeritate al proiectului bugetului local al judetului pentru anul 2014, fapt ce determinã acoperirea cheltuielilor institutiilor si serviciilor publice din subordinea Consiliului Judetean Vaslui în procent de 78%”, explicã presedintele Consiliului Judetean, Dumitru Buzatu. Cum vor functiona institutii importante ca DGASPC sau muzeele din judet, chiar si Teatrul Victor Ion Popa, cu doar trei sferturi din necesar, este o enigmã. Pe care o explicã directorul economic al CJ Vaslui: „Toate institutiile stiu cã nu pot primi decât 78% din ceea ce au cerut, asa cã si-au ajustat nevoile la acest procent si acum pot spune cã vor functiona în 2014 la nivelul de 100%”. Ciudatã explicatie.
În sintezã, proiectul bugetului local al judetului Vaslui pe anul 2014 cuprinde la venituri suma de 256 milioane lei, din care 123 milioane venituri fiscale si 45 milioane subventii de la bugetul de stat. Din sumele defalcate din TVA pentru finantarea cheltuielilor descentralizate la nivelul judetului Vaslui se finanteazã cele mai importante activitãti, cum ar fi sistemul de protectie a copilului, centrele de asistentã socialã a persoanelor cu handicap, drepturile privind acordarea de produse lactate si panificatie – programul „Lapte si corn” -, cheltuielile pentru acordarea de miere de albine ca supliment pentru elevii din clasele I-IV, cheltuielile pentru încurajarea consumului de fructe în scoli, plata contributiilor pentru personalul neclerical sau cheltuielile pentru serviciul public judetean de evidentã a persoanelor. „Pentru anul 2014, cheltuielile totale sunt propuse a fi în cuantum de peste 260 milioane lei. Din aceastã valoare, suma de 256,4 milioane lei se va asigura din încasarea veniturilor, iar diferenta de 3,8 milioane se va asigura din excedentul exercitiului bugetar 2013. Din total, cheltuielile de personal sunt propuse în sumã de 56,3 milioane lei”, se aratã în nota explicativã a proiectului de buget pe 2014. Ce se va mai finanta în acest an, din bugetul local al judetului? Centrul Militar Judetean va primi o sumã de 200.000 lei, probabil pentru plata facturilor la cãldurã si energie electricã, mai ales cã în acest sediu mai sunt doar câtiva ofiteri, care stau de serviciu peste zi. La capitolul „Tranzactii privind datoria publicã si împrumuturi”, s-a propus suma de 2,54 milioane lei. Din acesti bani, se vor plãti comisioane la împrumutul extern, comisioane la împrumuturile interne, dar si dobânzi la împrumuturi. Inspectoratul pentru Situatii de Urgentã va primi o sumã de 1,3 milioane lei, pentru achizitia unor echipamente pentru situatii de urgentã. Profesorii din judet sunt si ei inclusi în bugetul local pe acest an, suma de 12,1 milioane lei reprezentând cheltuieli de personal, în timp ce peste 12 milioane vor ajunge la programul „Lapte si corn”. Modernizarea Spitalului Judetean de Urgentã va însemna un efort bugetar de aproape 14 milioane lei, în 2014. Cum era de asteptat, cei mai multi bani merg la Directia Generalã de Asistentã Socialã si Protectia Copilului, aproape 98 milioane lei.
Un consilier PDL s-a abtinut, în timp ce colegii sãi au votat împotrivã
La vot, au fost mai multe discutii pe acest proiect de buget. Consilierii judeteni PDL au cerut introducerea a douã amendamente, însã masina de vot a USL si PPDD a actionat impecabil si a blocat orice amendament. „Cât timp voi fi eu aici, va fi un buget de austeritate, pentru cã nu vom finanta decât proiectele importante ale judetului Vaslui, nu avem bani pentru alte lucrãri”, a explicat presedintele CJ Vaslui, Dumitru Buzatu. Consilierii judeteni PDL au refuzat sã voteze bugetul local, însã un consilier judetean, Alexandru Curelaru, s-a abtinut, fiind singurul care a avut o astfel de atitudine. Tot Curelaru a fost cel care a propus un moment de reculegere în memoria fostului primar de la Dimitrie Cantemir si a tinut sã-si explice votul, la finalul sedintei: „Despre abtinerea la vot, cred cã este un vot pertinent tinându-se cont cã starea drumului în judet este extrem de proastã, nu poti favoriza un drum în defavoarea altuia. Dacã ar tine de mine, as propune ca, folosind acea sumã care este la dispozitie, sã se repare trei, patru drumuri complet, cap-coadã, cum se spune, si poate mãcar asa în 4 ani terminãm jumãtate si-n drumuri, dar nici sã îi pãcãlim pe oameni de 22 de ani cã le facem si nu le facem motivând cã nu ne ajung banii. Decât sã cheltuim pe reparatii, mãcar facem un lucru bun, cap coadã. Nu avem un buget sã ne permitem sã îl cheltuim aiurea”, a spus Curelaru.