spot_img
24.1 C
Vaslui
27-iun.-2024
spot_img

Curtea de Conturi: CJ a dat degeaba bani pentru împăduriri terenuri degradate şi pentru drumuri

- Advertisement -

Consiliul Judeţean Vrancea a plătit în plus peste 2 miliarde lei vechi la lucrările de împădurire a terenurilor degradate de la Ciorăşti şi Măicăneşti.Firmele nu au transportat şi încorporat cu săpăliga aproape 1000 de tone de îngrăşăminte.Si la drumuri s-au plătit lucrări nerealizate.Au luat bani în plus, la acest capitol, firme ca Sotirex, apropiată deputatului PSD Victor Roman, dar şi Vega 93 Galaţi.Concluziile apar în raportul Curţii de Conturi
CJ a plătit lucrări neefectuate la reconstrucţia ecologică forestieră pe terenurile degradate din Ciorăşti şi Măicăneşti. Auditorii Camerei de Conturi Vrancea au constatat la controlul efectuat anul trecut angajarea, înregistrarea şi evidenţierea nelegală în contabilitate ca obligaţii de plată a sumei de 218.811 lei, reprezentand contravaloarea unor lucrări de transport auto, precum şi manopera de încorporare a cantităţii de 988,8 tone îngrăşăminte. Plata lucrărilor a fost realizată din sumele repartizate de Administraţia Fondului de Mediu, printr-un contract de finanţare nerambursabilă din anul 2010. La Ciorăşti, firma Silvadi Prest III SRL Tecuci nu ar fi efectuat lucrări de încărcare manuală, transport rutier cu autobasculanta pe distanţa de 48 km, transport rutier cu remorca pe distanţa de 2 km, încorporarea cu săpăliga în sol a 510,6 tone îngrăşăminte pe o suprafaţă de 85,1 hectare.

FOTO 2: CJ a decontat lucrări neefectuate pentru împădurirea terenurilor degradate

În total, valoarea lucrărilor care nu au fost executate se ridică la 127.644 lei. În perimetrul de ameliorare forestieră Măicăneşti, unde a lucrat firma Hansilva SRL Brăila, au fost aceleaşi probleme: nu s-au executat lucrări de încărcare manuală, transport cu autobasculanta pe o distanţă de 48 de km, transport cu remorca pe 2 km şi încorporarea în sol cu săpăliga a cantităţii de 478,2 tone de îngrăşăminte pe o suprafaţă de 79,7 hectare. Valoarea lucrărilor neexecutate, solicitate nelegal şi acceptate la plată a fost de 91.067 lei. La data efectuării auditului, CJ Vrancea înregistra obligaţii de plată restante din anul 2012 în valoare totală de 707.077 lei. Sumele acceptate în plus la plată la cele două societăţi au fost diminuate din datoria totală a CJ.

Bani  în plus la drumuri

Lucrările efectuate la drumuri de CJ nu au fost realizate în totalitate aşa cum ar fi trebuit, reiese din controlul efectuat de Camera de Conturi Vrancea. În cauză sunt cele două dintre firmele care îşi împart drumurile judeţului, Vega 93 Galaţi şi Sotirex Bacău. CJ a plătit nelegal suma de 143.2010 lei pentru lucrări nerealizate la trei obiective de investiţii: “Modernizare DJ 205 J Bizigheşti – Vidra”, “Modernizarea DJ 205 E Vidra – Vizantea – Cîmpuri” şi “Modernizarea DJ 205 B Boloteşti – Satu Nou”. La drumul judeţean care face legătura dintre Bizigheşti şi Vidra s-au constatat diferenţe între ce s-a plătit şi realitate din teren. Potrivit Camerei de Conturi s-au decontat eronat 281 metri de şanţuri dalate, suma fiind de 47.349 lei . Tot eronat au mai fost decontat şi şanţuri pereate pe aceeaşi suprafaţă unde se aflau şanţuri dalate şi podeţe dalate, în valoare de 16.810 lei. În plus, nu s-au efectuat nici rosturi cu mortar bituminos la şanţuri, valoarea lucrărilor neexecutate, dar decontate ridicandu-se la 57.845 lei. În total, la DJ 205 J Bizigheşti – Vidra s-au decontat în plus lucrări de 122.005 lei. La DJ 205 B Boloteşti – Satu Nou lucrările neexecutate au fost de 11.359 lei. La drumul dintre Vidra – Vizantea – Cîmpuri nu au fost efectuate în lucrări în sumă de 9.837 lei. În total, Vega 93 Galaţi a primit,conform auditorilor Camerei de Conturi Vrancea ,în plus 143.201 lei, iar prejudiciul a fost recuperat în totalitate ,precizează aceiaşi sursă. Pentru lucrările efectuate pentru modernizarea DJ 205 K Răcoasa-Mărăşti, Sotirex a primit degeaba 42.371 lei, reprezentand timpane neexecutate la podeţele de acces curţi. Potrivit Camerei de Conturi, niciun podeţ nu corespunderea cu proiectul tehnic, iar unele lucrări au fost efectuate chiar de proprietari. Şi în acest caz, prejudiciile au fost recuperate de la firma în spatele căreia se află deputatul PSD Victor Roman. (Mihai BOICU)

CASETĂ

La Biblioteca nu s-a folosit tot calcarul, dar s-a plătit

Auditorii Camerei de Conturi au constatat că situaţia de pe hartie nu corespunde cu cea reală la obiectul de investiţii “Consilidare şi modernizare sediu Biblioteca Judeţeană Duiliu Zamfirescu”, unde s-au decontat nelegal 31.869 lei.

Foto 3: Curtea de Conturi a găsit nereguli şi la proiectul de modernizare a Bibliotecii Judeţene

Firma care a realizat lucrarea este Dedal Bahamat, firmă care a primit multe contracte în Vrancea în ultimii ani. La control s-a decoperit că la finisaje nu s-au pus în operă cantitatea de 15,6 mp plăci din calcar la o situaţie de lucrări, respectiv 18,77 mp la o altă situaţie. De asemenea, nu fuseseră puşi în operă nici 26 metri trepte din calcar. (M. B.)

Cititi: http://www.ziaruldevrancea.ro/actualitatea/1588800721-trei-cutremure-mici-intr-o-singura-zi.html

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.