ACUZATII… În urmã cu trei ani si ceva, la Vaslui se producea un cutremur financiar la una din cele mai cunoscute firme de distributie materiale de constructii din zona Moldovei, Radical Grup. Cei doi asociati ai firmei, Ionel Sandu si Neculai Micu, au decis sã se despartã si sã-si împartã activele, pe baza unei întelegeri scrise, prin judet circulând tot felul de zvonuri. Scandalul a luat amploare, ulterior, când s-a aflat cã, de fapt, cel care provocase criza, Neculai Micu, fãcea tot ce era posibil sã-si falimenteze fostul asociat, prin înfiintarea unei alte firme cu aceeasi denumire. Odatã cu aparitia firmei Radical Unu, controlatã de Micu, a apãrut si confuzia în piatã. Oamenii credeau cã Radical Unu este una si aceeasi cu Radical Grup. „A apãrut o confuzie, clientii au realizat cã sunt douã firme cu titulatura Radical, pe piata judetului, dar fãrã sã-si dea seama cã sunt douã firme distincte, fãrã a avea legãturã între ele, relatii economice sau de colaborare. Am constatat cã aceastã firmã, Radical Unu, încerca sã-si vândã bunurile pe spinarea mea, pe anii mei de muncã pe piatã, ani în care mi-am fãcut un brand puternic”, spune Ionel Sandu, managerul general al Radical Grup SRL Vaslui.
Managerul de la Radical Grup, dl. Ionel Sandu, a pornit o actiune în instantã împotriva fostului asociat, cerându-i daune de 1 milion de euro pentru folosirea elementului „Radical” în noua firmã. Ionel Sandu a obtinut de la OSIM certificat de înregistrare a mãrcii, care îi permite sã fie singurul patron din România care are dreptul sã foloseascã titulatura de „Radical” în denumirea firmei. Un fapt de care Micu nu este strãin, însã încearcã prin toate mijloacele sã fenteze legea. Este deja un dosar pe rol, în care administratorul Micu este chemat sã plãteascã daune cominatorii si daune materiale cãtre societatea Radical Grup, aceasta din urmã introducând si cerere de emitere a unei ordonante presedintiale, prin care Neculai Micu sã fie obligat sã-si schimbe denumirea comercialã în relatiile cu clientii. Odatã cu aparitia firmei Radical Unu, controlatã de Micu, a apãrut si confuzia în piatã. Oamenii credeau cã Radical Unu este una si aceeasi cu Radical Grup. „A apãrut o confuzie, clientii au realizat cã sunt douã firme cu titulatura Radical, pe piata judetului, dar fãrã sã-si dea seama cã sunt douã firme distincte, fãrã a avea legãturã între ele, relatii economice sau de colaborare. Am constatat cã aceastã firmã, Radical Unu, încerca sã-si vândã bunurile pe spinarea mea, pe anii mei de muncã pe piatã, ani în care mi-am fãcut un brand puternic. Am luat imediat atitudine si m-am adresat Oficiului de Stat pentru Inventii si Mãrci, cerând înregistrarea oficialã a mãrcii Radical Grup, ceea ce însemna cã nicio altã firmã din România nu mai putea sã aibã în titulaturã elementul „Radical”. Pe 2 august 2013, OSIM a publicat în Monitorul Oficial înregistrarea mãrcii Radical Grup, ceea ce înseamnã cã, de atunci, suntem singurii proprietari al mãrcii, pe toatã România, si nicio altã firmã din tarã nu mai are dreptul sã foloseascã în titulaturã elementul „Radical”, fãrã acceptul nostru”, explicã managerul de la Radical Grup.
Toate firmele cu Radical în denumirea comercialã si-au schimbat denumirea. Micu, refuzã!
Firmele care mai aveau elementul „Radical” în titulaturã au fost notificate sã-si schimbe denumirea, din acel moment, inclusiv Radical Unu SRL, care foloseste denumirea de Radical Unu, în activiatea comercialã. „Pe 13 noiembrie 2013, firma domnului Micu a fost notificatã sã-si schimbe denumirea, având certificatul de la OSIM în spate, dar fostul meu asociat a refuzat sã-si schimbe titulatura, continuând sã facã acte de comert în mod ilegal, folosind în continuare Radical Unul în relatiile cu clientii. I-am fãcut plângere penalã la Serviciul de Investigare a Fraudelor. În paralel, am introdus, vineri, 7 februarie a.c., prin cabinetul de avocaturã Zaharia Cãlin Florin, o actiune civilã, pe linie de proprietate intelectualã. I-am cerut ca, pentru fiecare zi de întârziere care a curs dupã termenul de notificare, Radical Unu SRL sã plãteascã suma de 10.000 de euro, daune cominatorii. În plus, îi cerem daune de 1 milion de euro pentru faptul cã foloseste denumirea de Radical Unu în mod ilegal, desi a fost notificatã în acest sens. Suntem convinsi cã instantele îl vor obliga sã-si schimbe denumirea firmei, avem toatã dreptatea de partea noastrã. În plus, va trebui sã ne plãteascã si sume consistente pentru faptul cã a refuzat sã-si schimbe titulatura, desi a fost notificat oficial”, explicã Ionel Sandu. „Firma Radical Grup va continua sã existe multi ani de acum pe piatã, avem planuri de extindere în zona Moldovei, chiar si peste Prut, avem încredere în oamenii si în angajatii nostri, în clientii nostri, care trebuie sã fie informati despre ceea ce se întâmplã”, mai explicã managerul de la Radical Grup.
Magistratii Tribunalului Vaslui, solicitati sã facã dreptate!
Dl. avocat Zaharia Cãlin Florin, avocatul care reprezintã interesele SC Radical Grup SRL, ne-a relatat urmãtoarele aspecte referitor la actiunea civilã promovatã:
„Domnule Presedinte,
Subscrisa Radical Grup SRL Vaslui chem în judecatã si personal la interogatoriu pe SC Radical Unu SRL Vaslui, prin reprezentant Micu Neculai, în calitate de asociat-administrator, pentru ca prin hotãrârea pe care o veti pronunta sã dispuneti:
1. Obligarea pârâtei sã înceteze a folosi de îndatã pe teritoriul României denumirea Radical 1 sau orice alte expresii similare, interzicerea pârâtei în a folosi denumirea în activitatea comercialã, pe ambalaje, pe documente, producerea, vânzarea, oferirea spre vânzare, distribuirea, furnizarea, oferirea de servicii (…) datoritã faptului cã d-na Sandu Ximona este titulara dreptului exclusiv de proprietate industrialã asupra mãrcii înregistrate si protejate în România a „RADICAL GRUP”, marcã înregistratã sub numãrul 125530 la OSIM, sub sanctiune plãtii de daune cominatorii de 10.000 de euro/zi de întârziere.
2. Sã fie pârâta obligatã la plata de despãgubiri materiale estimate provizoriu la suma de 1.000.000 euro pentru prejudiciul nerealizat prin actele de folosire a mãrcii, sub rezerva majorãrii acestei sume conform probatoriilor administrate.
(…) Aceastã firmã (Radical Unu, n.r.) a desfãsurat si desfãsoarã o activitate comercialã, realizând o concurentã de tip parazitar, câstigând foarte multi clienti si bani ca urmare a faimei si notorietãtii pe care marca noastrã, RADICAL GRUP, a avut-o de-a lungul timpului în judet” – actiune înaintatã spre solutionare de SC Radical Grup SRL cãtre Tribunalul Vaslui, în dosarul 441/89/2014.