PREMIAT ÎN ÎNCHISOARE Inventia lui Valentin Boancã, condamnat la 5 ani închisoare care-si ispãseste pedeapsa la Penitenciarul Vaslui, a câstigat, anul trecut, Premiul International al Presei la Salonul de Inventii si Produse Noi de la Geneva. Boancã, închis deoarece confectiona cititoare folosite pentru a fura datele de pe cardurile bancare, a inventat un dispozitiv care împiedicã acest lucru, dispozitiv care este considerat unul din cele mai sigure din lume. În afarã de veleitãtile de inventator, Valentin Boancã este si artist, în Penitenciarul Vaslui având o adevãratã expozitie de tablouri.
Dupã ce a confectionat aparate care, montate la bancomate, copiau datele furate de pe carduri bancare, date folosite ulterior pentru a goli conturile de bani, fiind arestat si condamnat la închisoare pentru acest lucru, Valentin Boancã a trecut de cealaltã parte a baricadei. În timp ce era închis, a inventat o variantã de protectie a datelor de pe carduri, care, odatã montatã la bancomate, împiedicã furtul datelor de pe carduri. Ideea sa, realizatã în colaborare cu o firmã româneascã, a fost prezentatã la Salonul de Inventii si Produse Noi de la Geneva, câstigând o merituoasã distinctie, Premiul International al Presei. Firma cu care a colaborat, MB Telecom, a câstigat anul trecut, pentru a doua oarã, si Marele Premiu, fiind singurul participant din istoria de 41 de ani a celui mai prestigios concurs de inventicã care a reusit acest lucru. Valentin Boancã, în vârstã de 33 ani, este nãscut în Onesti, absolvind liceul de Arte Plastice Nicolae Tonitza, din Bucuresti, fiind si student pentru scurt timp al Academiei de Arte Plastice, sectia Design Industrial. Locuind la Sibiu, acesta si-a folosit talentul în scopuri necinstite, inventând un dispozitiv care, montat ilegal pe bancomaturi, copia datele clientilor, ulterior cardurile fiind clonate de alti complici care goleau conturile bancare. Dispozitivul este simplu, o cutie de 15 cm pãtrati, care înglobeazã atât mijloace mecanice, cât si electornice, si în care cardul bancar se introduce longitudinal, pentru ca, prin intermediul unui semidisc, sã-l roteascã pentru a intra în cititorul din bancomat sau ATM în pozitia normalã. Practic, astfel se pot evita dispozitivele montate fraudulos la fantele bancomatelor, care, prin asa-zisul skimming, fura datele de pe carduri. Arestat pentru detinere de echipamente în vederea fraudãrii cardurilor bancare si aderare la un grup infractional organizat, Valentin Boancã a fost condamnat definitiv la o pedeapsã de 5 ani de închisoare cu executare, pedeapsã pe care si-o ispãseste în penitenciarul Vaslui. În timpul executãrii pedepsei a cunoscut o adevãratã celebritate, de când dispozitivul SRS inventat de el a ajuns în atentia bãncilor din întreaga lume. „Sunt un bãiat care am activat într-un domeniu gresit, am fost prins, mi-am recunoscut greseala, îmi duc crucea, si sper sã am o sansã sã demonstrez cã a fost o gresealã singularã”, recunostea Valentin Boancã. De când a fost arestat în decembrie 2012, nu si-a mai vãzut fetita în vârstã de 8 ani de când a fost încarcerat la Vaslui, acesta fiind marele sãu regret. „Am sperat cã, odatã cu intrarea în vigoare a noului Cod Penal, mi se va mai reduce din pedeapsã, dar asta nu s-a întâmplat, abia peste doi ani voi avea sansa sã fiu eliberat conditionat. Între timp, altii, din acelasi dosar în care am fost inculpat, cu o pedeapsã mult mai mare, au beneficiat de noile prevederi legale, astfel cã li s-a redus pedepsa tot la 5 ani, ca si mine, care initial primisem cea mai micã pedeapsã”, povestea Valentin Boancã.
Din infractor, inventator!
Practic, dupã ce a confectionat dispozitive gândite si realizate de el, dupã ce a fost arestat, detinutul Boancã s-a gândit sã facã acelasi lucru, dar noile dispozitive sã protejeze cardurile de furtul datelor, inventând un sistem revolutionar destinat securizãrii bancomatelor în vederea prevenirii furturilor de informatii stocate pe cardurile bancare. Este interesantã si povestea felului în care inventia unui detinut a ajuns sã fie prezentatã la Salonul de la Geneva, câstigând unul dintre premii. „Cât am fost închis, am încercat sã concep acest dispozitiv, care sã împiedice furtul datelor bancare de pe carduri, si mi-a venit ideea de a realiza un dispozitiv simplu, care sã poate fi montat pe orice timp de bancomat sau ATM, si care sã protejeze banda magneticã. Odatã ce mi-am schitat dispozitivul, am încercat sã gãsesc pe cineva interesat de ideea mea, astfel cã am trimis un mail la MB Telecom, chiar directorului general, e-mail care începea cu cuvintele „Sunt un detinut care are o idee ce v-ar putea interesa”. A doua zi am si primit rãspuns, si astfel am început o colaborare fructuoasã care tine de doi ani de zile. Este ideea mea, si meritul MB Telecom cã a dezvoltat conceptul pânã la capãt, devenind un dispozitiv sigur”, povestea Valentin Boancã. Ideea sa, concretizatã în Sistemul Rotativ de Sigurantã (SRS) a fost brevetatã în anul 2010, prima datã în România, apoi în mai multe tãri din lume, acum firma cu care colaboreazã tratând cu mai multe bãnci din SUA pentru a implementa brevetul. „Am aflat de la televizor, de la stiri, pe când eram în penitenciar, cã ideea mea a câstigat premiul la salonul de inventii de la Geneva, nici nu mã gândeam cã inventia mea va fi atât de apreciatã si bine primitã”, a adãugat detinutul Boancã. „Este un detinut obisnuit, nu a creat niciodatã probleme, dar care are o minte ascutitã, minte pe care, din pãcate pentru el, a folosit-o initial pentru a face lucruri care nu erau legale. De când s-a aflat povestea lui, la Penitenciarul Vaslui au venit televiziuni si ziare inclusiv din strãinãtate, pentru a-i lua interviuri”, a declarat comisarul Nicolae Toma, purtãtorul de cuvânt al Penitenciarului Vaslui.
Valentin Boancã – artistul
Pe lângã talentul de inventator, detinutul Valentin Boancã îsi petrece timpul din închisoare punându-si în valoare si înclinatiile artistice. Dupã ce a început sã sculpteze, s-a orientat cãtre picturã, având acum, într-una din sãlile de mese ale penitenciarului o adevãratã expozitie, cu tablouri de mari dimensiuni. Picturile le-a realizat pe materiale aflate la îndemânã în închisoare, pânzã fiind în fapt niste cearsafuri casate întinse pe rame confectionate din bucãti de lemn rãmase în urma constructorilor care efectuau lucrãrile de modernizare a penitenciarului Vaslui. Modele i-au fost colegii detinuti, cel putin cei care au fost de acord sã-i pozeze, astfel cã costurile confectionãrii tablourilor au fost foarte mici, de câteva zeci de lei, respectiv contravaloarea tusului si a lacului folosit pentru protejarea pânzelor. „Am dorit sã fac o expozitie cu tablouri în antitezã, în oglindã, cum spun eu, tablouri care sã reliefeze si rãul si binele. Cred cã, într-un fel, aceste tablouri mã reprezintã, pentru cã si în mine existã cele douã laturi, cea a infractorului prins, si cea a persoanei care se cãieste de faptele sale, si doreste ca, odatã ajuns în libertate, sã demonstreze cã acest episod a fost doar un accident” a declarat Valentin Boancã.