Telenovelã la Simila: între o iubire interzisã si intentii dubioase
VICTIMÃ? De câteva zile un tânãr în vârstã de 24 de ani încearcã prin toate mijloacele sã îsi facã cunoscutã „povestea” de dragoste pe care o trãieste cu o minorã, de 17 ani, din satul Simila, comuna Zorleni. La prima vedere nu pare nimic iesit din comun, doar cã varianta lor contine termeni precum: „violentã în familie”, „abuzul autoritãtilor”, „sechestrare”, „coruptie”, etc. De asemenea, minora a postat pe Youtube o înregistrare video cu acuzatii grave la adresa autoritãtilor si pãrintilor, adicã cei care încearcã sã punã capãt relatiei lor. Varianta autoritãtilor este cu totul alta si contine multe alte amãnunte pe care cei doi tineri au omis sã le spunã. Vorbim de delicventã juvenilã? În urma unor neîntelegeri cu pãrintii, fata s-a retras în mediul virtual, unde a cunoscut un bãiat. La scurt timp ea a furat de acasã suma de 2.000 Ron si actele si s-a mutat la el. Pãrintii fetei cred cã tânãrul doreste sã o scoatã din tarã si au temerea cã va fi victimã a infractiunii de trafic de persoane. Minora nu a mai cãlcat pe la scoalã, desi învãta foarte bine.
Acuzatii si iar acuzatii
Povestea celor doi tineri implicati într-o relatie de dragoste ar putea fi consideratã de multi ca fiind una banalã. La prima vedere însã. De câteva zile, un tânãr, în vârstã de 24 de ani, pe numele sãu Dan Anton Tutuianu, a trimis pe adresa mai multor redactii de la ziarele si televiziunile locale email-uri în care descrie toate problemele întâmpinate de când a cunoscut-o pe minora A.H. La rândul ei, minora a postat pe Youtube un clip video în care relateazã ceea ce îndurã din partea pãrintilor si a autoritãtilor de când l-a cunoscut pe „viitorul sot”. Iatã ce spune fata, sub titlul „Coruptie la Politia Bârlad!”: „Mã numesc A.H. iar în acest moment sunt fugitã de la Centrul de minori Bârlad pentru cã am fost internatã abuziv la solicitarea pãrintilor mei. La sfârsitul anului 2013, datoritã violentei din familie la care eram victimã am plecat la viitorul meu sot. Din acel moment, pãrintii mei au apelat neoficial la diferite institutii ale statului: Politie, Crimã organizatã, procurori DIICOT. Am fost datã în urmãrire nationalã pentru niste minciuni crezute usor de politistii care cheltuiesc banii statului…”. Tânãra mai spune cã un politist a încercat sã o facã sã-si schimbe gândirea despre pãrintii ei si sã se întoarcã acasã la pãrinti, pentru cã ei sunt cei buni iar „viitorul sot” este un infractor international. „…În luna ianuarie viitorul meu sot a plecat la muncã în strãinãtate iar la insistentele pãrintilor mei m-am întors acasã. …Pe data de 27 ianuarie m-au bãtut (…) necesitând mai multe zile de îngrijiri medicale… Certificatul medico-legal se aflã la Postul de Politie din Zorleni si nu cred cã se va lua vreo mãsurã pentru cã Politia este mânã-n mânã cu pãrintii mei… Am plecat de acasã pentru cã nu puteam trãi într-un asemenea mediu. Am fost datã în urmãrire nationalã (…). La scoalã nu m-am mai putut duce pentru cã hainele si rechizitele scolare au rãmas în casa pãrintilor mei. Dupã episodul din decembrie, doamna dirigintã (…) m-a discriminat, asezându-mã în ultima bancã, în coltul clasei, interzicându-le colegilor mei sã poarte o conversatie cu mine… Sãptãmâna aceasta mama a mai fãcut o plângere cu dedicatie la Politia Bârlad la adresa viitorului meu sot cum cã m-a tinut sechestratã si cã as fi intrat într-o retea de proxeneti”, mai spune minora în înregistrarea video de pe Youtube. Mai departe, urmeazã o altã serie de acuzatii: „…Domnul Tãnase împreunã cu directorul de la Centrul de Protectia copilului, domnul Brãtianu, au declansat teroarea împotriva mea. M-am prezentat conform legii cu iubitul meu la camera 28 de la Politia Bârlad… Viitorul meu sot a fost dat afarã din biroul acestui domn Tãnase, încuind usa din urmã, iar eu rãmânând împreunã cu el. I-am cerut din nou sã-mi prezinte drepturile, moment în care a început sã-mi vorbeascã urât si sã mã agreseze fizic… la care domnul Brãtianu, de la Protectia copilului, cu mai multi politisti si alte femei care erau martori pe hol, au stat la usã si au ascultat linistiti…”.
Care este adevãrul?
Atât în filmarea postatã de minorã pe Youtube, cât si în email-ul trimis de tânãr, nu se mentioneazã absolut deloc cã în momentul când a fugit de acasã ea a sustras suma de 2.000 de lei si actele. Faptul cã aceasta a plecat cu actele le-a dat de bãnuit pãrintilor. De aici temerea cã fata lor ar putea fi victima infractiunii de trafic de persoane. De asemenea, nu se mentioneazã nimic de apelurile nejustificate la 112 date de tânãr pe holul Politiei. La primul apel a spus cã este sechestrat la Politie si cere ajutor, desi era liber pe hol si putea pleca oricând. La scurt timp, a apelat iarãsi numãrul de urgentã 112 spunând cã prietena lui este agresatã si cere de urgentã un echipaj medical. „Pãrintii au depus plângeri la Politia Zorleni si Bârlad cu privire la faptul cã minora a plecat de la domiciliu si au temeri cã ea ar fi victima infractiunii de trafic de persoane. Ei au fost invitati la sediul Politiei Bârlad si urma ca minora sã fie audiatã. În timp ce tânãrul se afla pe hol (si ea în birou), a apelat nejustificat la numãrul de urgentã 112 spunând cã el este sechestrat în sediul Politiei Bârlad, desi se afla liber pe hol si putea pleca oricând. Ulterior, a revenit cu un alt apel la 112 spunând cã minora este agresatã la Politie. La fata locului a ajuns un echipaj medical, iar minora a fost transportatã la spital. Urmeazã ca politistii sã continue cercetãrile la aspectele sesizate de pãrinti”, a declarat Mihaela Straub, purtãtor de cuvânt în cadrul Inspectoratului Judetean de Politie Vaslui. Ca o completare, minora nu a fost transportatã la spital în urma unei agresiuni, ci pentru cã a acuzat la un moment dat o stare de rãu, lucru confirmat chiar de ea pe înregistrarea video de pe Youtube. Reprezentantii de la Directia Generalã de Asistentã Socialã si Protectia Copilului (D.G.A.S.P.C.) Vaslui considerã cã tânãra este probabil o altã victimã a „capcanelor” de pe retelele de socializare. „Institutiile implicate în acest caz ne-au solicitat interventia pentru acordarea serviciilor de consiliere si pentru a vedea dacã sunt încãlcate drepturile minorei. Când în familie existã o comunicare defectuoasã si când adolescenta nu primeste confirmãri, ea evadeazã în lumea virtualã unde poate intra în contact cu tot felul de persoane a cãror intentii nu sunt întotdeauna cele mai sincere”, a declarat Ionel Brãtianu, psiholog în cadrul (D.G.A.S.P.C.) Vaslui.
http://youtu.be/be9m0hNwlkI