Avocaţii inculpaţilor au adus ieri în discuţie o ipoteză incredibilă: există posibilitatea ca înregistrarea de pe holul Prefecturii, cheia dosarului, să fie „alterată“.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a continuat ieri procesul din dosarul „Mită la prefect“. La fel ca şi la termenele precedente, s-a pus în discuţie situaţia CD-urilor cu interceptări din dosarul cauzei, mai multe discuri nefiind prezentate nici acum de către procurori. Mai mult decât atât, s-a adus posibilitatea ca un CD ce conţine interceptarea făcută de Norina Forna pe holurile Prefecturii Iaşi să fi suferit modificări. „Am ridicat chestiuni de procedură referitoare la faptul că CD-ul ce se presupune că ar conţine înregistrarea conversaţiei centrale reţinute de acuzare nu se regăseşte printre mijloacele de probă indicate în rechizitoriu şi nici în cuprinsul procesului verbal de redate a înregistrărilor aflate la dosarul cauze. Totodată, am reliefat că această conversaţie cuprinde foarte multe pauze, precum şi menţiunea «neinteligibil» în mod repetat punând în discuţie posibilitatea unor eventuale intervenţii asupra înregistrării“, ne-a spus Sandra Grădinaru, avocata lui Radu Prisăcaru.
Tot ieri, conform Noului Cod de Procedură Penală, recursul din dosarul „Mită la Prefect“ s-a transformat în apel (ultima cale de atac potrivit noilor reglementări) şi s-a dat termen avocaţilor pentru a prezenta în scris motivele de apel. „Instanţa de judecată a respectat noile dispoziţii legale intrate în vigoare de la 1 februarie conform cărora înainte de orice activitate din dosar trebuie depuse motive de apel în scris“, ne-a spus şi Marius Striblea, avocatul omului de afaceri Cristian Maftei. Următorul termen de judecată a fost stabilit pe 20 februarie.
Radu Prisăcaru a fost condamnat la patru ani de închisoare cu executare în 2011, în timp ce afaceristul Cristian Maftei a primit cinci ani de închisoare în regim de detenţie. Ceilalţi inculpaţi din dosar, Flavius Ioniţă şi avocatul Toni Baltag, au fost achitaţi.
Dosarul „Mită la prefect“ a fost construit în urma unui denunţ al familiei Forna. Potrivit procurorilor, inculpaţii din dosarul „Mită la prefect“ ar fi solicitat de la soţii Dorin şi Norina Forna trei hectare pentru retrocedarea unui teren de 16 hectare. Două hectare dintre acestea ar fi urmat să ajungă la Prisăcaru, în timp ce un hectar în posesia şefului de atunci a Agenţiei Domeniilor Statului Iaşi, Flavius Ioniţă. Totul ar fi trebuit să se realizeze prin intermediul lui Cristian Maftei, soţului notarului public Ioana Beldeanu din Iaşi.
După ce a fost suspendat din funcţie, Radu Prisăcaru s-a mutat în Anglia, el fiind totuşi prezent la mai multe termene de judecată de la Curtea Supremă. Până acum au fost audiaţi toţi inculpaţii din dosar, dar şi mai mulţi martori. Radu Prisăcaru este primul prefect din ţară care a fost arestat pentru fapte de corupţie, dosarul său fiind trimis în instanţă încă din iarna anului 2006.