spot_img
spot_img
1.2 C
Vaslui
26-dec.-2024

Ramaneti cu ,,batausii”!

- Advertisement -

Jandarmii rãmân în continuare la Pungesti

RÃSPUNS…Judecãtorii vasluieni au dat verdictul pungestenilor: Rãmâneti cu „bãtãusii”!

DECIZIE …Judecãtorii Tribunalului Vaslui au respins apelul formulat de Asociatia „România fãrã ei” si Simona Niculescu împotriva deciziei magistratilor Judecãtoriei, de a nu emite o ordonantã presidentialã pentru retragerea jandarmilor din comuna Pungesti, prin încetarea declarãrii acestei zone drept zonã specialã de sigurantã publicã, rãmânând sã se judece în continuare fondul. Simona Niculescu a anuntat cã va ataca aceastã decizie atât la Curtea Europeanã a Drepturilor Omului, cât si la Curtea de Justitie a Comunitãtii Europene. De asemenea, aceasta a mai precizat cã toate actiunile juridice pe care le va face pe viitor vor fi în nume propriu si se disociazã astfel de Asociatia „România fãrã ei”. La termenul de ieri au fost prezenti mai multi protestatari, din Pungesti, Vaslui sau membri ai GISC Bârlad, care au sustinut în fata Tribunalului, înarmati cu pancarde, necesitatea liberei circulatii în zona unde Chevron instaleazã prima sondã de explorare si exploatare a gazelor de sist din România.

Pungestenii vor trebui sã suporte, în continuare, restrictiile impuse de jandarmi la ei în comunã, dupã ce, la începutul lunii decembrie 2013, zona a fost declaratã zonã specialã de sigurantã publicã. Practic, zona dintre Silistea si Pungesti este o zonã militarizatã, unde sunt cantonati, în permanentã, 250 de jandarmi care verificã si legitimeazã orice persoanã care traverseazã perimetrul. Grupurile mai mari de trei persoane sunt restrictionate sã treacã prin perimetru. Accesul lor se face în grupuri mici, la intervale de timp orar diferite. Initiativa ridicãrii acestei interdictii a avut-o Simona Niculescu care, la finele anului trecut, însotitã de un executor judecãtoresc a venit la Pungesti ca reprezentant al Asociatiei „România fãrã ei” si a solicitat accesul în tabãra de rezistentã, unde asociatia detinea bunuri. Cum accesul i-a fost interzis, aceasta a cerut, prin Ordonantã Presidentialã, sã se ridice restrictiile impuse de zona specialã impusã din ordinul ministrului de interne, sperând cã justitia vasluianã va da o solutie rapidã, asa cum o cere ordonanta. Însã au trecut 45 de zile, pânã când judecãtorii au decis cã nu se impune caracterul urgent al problemei, urmând sã se judece fondul. Între timp, Simona Niculescu a decis sã-si urmeze singurã demersurile juridice, renuntând la colaborarea cu Asociatia „României fãrã ei” .

Ce s-a întâmplat la Apel

Pe 17 decembrie 2013 s-a judecat fondul Ordonantei Presidentiale, iar la acea vreme judecãtorii de la Judecãtoria Vaslui au respins actiunea Simonei Niculescu si a asociatiei. Aceeasi soartã a avut-o si apelul. Ieri, judecãtorii de la Tribunalul Vaslui au respins apelul formulat de Simona Niculescu, hotãrârea fiind definitivã. Motivarea deciziei urmeazã a fi anuntatã în termen de 48 de ore. În cererea de chemare în judecatã, se solicita „încetarea comportamentului prepusilor institutiei Jandarmeriei Române, comportament ce încalcã drepturile fundamentale ale omului, respectiv dreptul la liberã circulatie pe teritoriul comunei Pungesti pânã la solutionarea irevocabilã a procesului ce face obiectul dosarului nr. 8135/333/2013 aflat pe rolul Judecãtoriei Vaslui”. Prin respingerea apelului, speranta rãmâne în dosarul de fond, având aceiasi reclamanti, Asociatia „România fãrã ei” si juristul Simona Niculescu. Numai cã, având în vedere disensiunile apãrute între cele douã pãrti, fiecare va fi reprezentat de câte un avocat separat. La aflarea sentintei judecãtorilor, de respingere a apelului, Simona Niculescu a declarat: „Ce pot spune? Am pierdut aceastã bãtãlie. Nu stim încã motivul respingerii apelului, dar îl vom afla dupã redactarea motivãrii, în maxim 48 de ore, si atunci mã voi putea pronunta. Vom ataca aceastã decizie la Curtea Europeanã a Drepturilor Omului si la fel vom face si în cazul dosarului de fond, unde vom ataca întrebarea preliminarã la Curtea de Justitie a Comunitãtii Europene. Din pãcate, acest proces este de duratã, timp în care, pânã la solutionare, oamenii din Pungesti vor continua sã fie considerati strãini în propria comunã de cãtre jandarmii dizlocati acolo. Pânã atunci, locuitorii din Pungesti pot ataca toate abuzurile la care sunt supusi, având si sustinerea Grupului de Initiativã al Societãtii Civile din Bârlad, presedintele acestuia, generalul Rotaru, gãsind avocati vasluieni dispusi sã-i reprezinte pro-bono. În legãturã cu acest apel, consider cã nu s-a respectat procedura de urgentã, dat fiindcã termenul alocat pentru judecarea cererii noastre a fost foarte lung. Noi am depus apelul pe data de 17 decembrie, deci acum mai bine de o lunã si jumãtate, si am sperat cã, dat fiind gravitatea situatiei din Pungesti, se va judeca mai repede”.

Locuitorii din Pungesti au ajuns la capãtul rãbdãrii

La termenul de ieri, de la Tribunalul Vaslui, au fost prezenti si mai multi locuitori din comuna Pungesti, cât si protestatari din Vaslui sau Bârlad care militeazã împotriva opririi explorãrii si exploatãrii gazelor de sist prin metoda fracturãrii hidraulice. Acestia au asistat pasnic, în fata institutiei, pe durata judecãrii cauzei, fluturând pancarde si purtând la gât steagul tricolor. Prezentã la sedinta de judecatã a apelului formulat împotriva magistratilor de la Judecãtoria Vaslui, de a respinge cererea de emitere a unei ordonante presidentiale împotriva declarãrii comunei Pungesti drept zonã specialã de sigurantã publicã, Mariana Morosanu a povestit cum este viata în comunã alãturi de jandarmi si Chevron. „E foarte greu, de douã luni parcã suntem prizoneri în propria comunã. Sunt foarte multi jandarmi pe stradã, care te legitimeazã la fiecare pas, simtim presiune din aceastã cauzã, de parcã am trãi sub dictaturã. Dar, de curând, parcã e si mai greu, din cauza utilajelor grele care trec prin comunã toatã ziua, câteodatã si câte 20 – 30 pe zi, încã de la primele ore ale diminetii. E un cosmar, se zguduie casele, mai ales cele care sunt la strada principalã, de se sperie nu doar copiii, dar si oamenii mari. Se simte ca un cutremur, nu de multe ori sãrim speriati din pat si iesim în stradã pentru cã nu stim ce se întâmplã. Trec camioane grele, unele cu balast, altele carã pãmânt de la perimetrul unde este sonda. Dacã acum e asa, ce va fi când vor veni utilajele grele, sonda si restul si va începe forarea?”, povestea Mariana Morosanu. „Ar trebui ca oamenii sã facã plângere, dar sunt prea speriati, din cauza jandarmilor care patruleazã prin comunã. Au mai fost si politistii din Vaslui, care ne-au chestionat cu privire la semnãturile de pe lista fãcutã pentru demiterea primarului, iar acum oamenii se simt intimidati, nu mai au curaj sã facã si plângere pentru cã li se distrug casele, asa cum, unii dintre ei, nu mai au curaj sã iasã la mitingurile autorizate pe care le-am fãcut în comunã, dar departe de perimetrul Chevron, pentru cã asa ni s-a impus. Iar nimeni, nici de la primãrie, nici de mai sus, nu ia nicio mãsurã sã ne apere si pe noi, cei care trãim la Pungesti”, a adãugat Mariana Morosanu

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.