spot_img
19.7 C
Vaslui
27-iun.-2024
spot_img

Ping-pong cu sanatatea veteranilor

- Advertisement -

Fiica unui veteran reclama ca a trebuit sa-i cumpere medicamente tatalui sau cât timp acesta a stat internat in spital. Sesizeaza si faptul ca nu i se acorda medicamente gratuite pentru tratamentul la domiciliu. O lege le da dreptul la gratuitate veteranilor de razboi, alta li-l anuleaza.

Dupa ce si-a sacrificat cei mai frumosi ani din viata in slujba patriei, un veteran de razboi a ajuns sa traiasca momente umilitoare, fiind nevoit sa isi plateasca aproape integral tratamentul de care are nevoie.

Si este vorba nu numai despre medicatia la domiciliu, ci si despre aceea de care ar fi trebuit sa beneficieze gratuit pe timpul spitalizarii. Referitor la acest caz, Georgeta F., fiica veteranului, ne sesizeaza: “Tatal meu a fost internat in Spitalul Orasenesc Buhusi, in sectia de Interne, in perioada 5-14 ianuarie si, pentru a fi tratat, a trebuit sa-i cumpar medicamentele care i-au fost prescrise de catre medic.

Cât a stat in spital, i-am adus de acasa medicamente de aproximativ doua milioane de lei vechi. Mai mult decât atât, la externare, medicul a refuzat sa-i dea reteta gratuita pentru Symbicort, un spray pe care i l-a recomandat, tatal meu suferind de astm bronsic. A spus ca asa sunt ordinele, ca veteranilor nu li se mai acorda retete gratuite. Eu locuiesc in Neamt, l-am inscris la medicul de familie de acolo si ii da fara probleme!”.

Doar pretul de referinta, compensat suta la suta

Dar, de la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) Bacau aveam sa aflam ca medicul a procedat “conform normelor in vigoare”.

“Legea spune ca medicul specialist din spital poate sa prescrie reteta la externare, deci nu-l obliga, ne-a declarat Liliana Damian, purtatorul de cuvânt al CJAS Bacau. In schimb, este obligat sa ii dea pacientului biletul de iesire din spital si scrisoarea medicala, cu tratamentul recomandat in ambulatoriu. Cu aceasta scrisoare, pacientul merge la medicul de familie care are dreptul sa-i dea reteta.

Reglementarile actuale prevad ca si pentru veteranii de razboi, si pentru toti cei care se incadreaza in legi speciale, gratuitatea consta in compensarea suta la suta a pretului de referinta al medicamentului.

Cu certitudine si la Neamt se aplica aceeasi legislatie. Dar, este posibil ca medicamentul prescris de medicul de acolo sa aiba pretul de vânzare identic cu cel de referinta si, atunci, pe pacient nu il costa nimic. Acelasi lucru este valabil oriunde.”

De regula, insa, medicul prescrie medicamente mai scumpe, care sunt si mai bune, astfel ca si veteranii de razboi trebuie sa suporte din buzunarul lor diferenta dintre pretul de vânzare si cel de referinta. Si aceasta desi la art.16, lit.j, din Legea 44/1994 (actualizata) privind veteranii de razboi, se spune ca acestia “au dreptul la medicamente gratuite atât in tratamentele ambulatorii, cât si pe timpul spitalizarii”.

Dar, pe la inceputul anului 2011, guvernantii de la vremea respectiva au modificat Legea 95/2006 privind reforma in sanatate si, astfel, gratuitatea pentru veterani a fost transformata in compensarea suta la suta a pretului de referinta, pentru medicamentele utilizate in tratamentul la domiciliu.

– See more at: http://www.desteptarea.ro/ping-pong-cu-sanatatea-veteranilor/#sthash.WxQwdr8E.dpuf

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.