spot_img
19.7 C
Vaslui
27-iun.-2024
spot_img

Condamnaţi din prima clipă: Nou-născuţi puşi pe liste de aşteptare pentru a fi salvaţi

- Advertisement -

De ani de zile, în Iaşi nu s-a înfiinţat încă un Centru de Chirurgie Cardiovasculară Pediatrică, unde să beneficieze de intervenţii pe cord bebeluşii proaspăt aduşi pe lume. Cei diagnosticaţi cu malformaţii cardiace, care necesită operaţii, sunt trimişi la centrele din ţară, unde ajung de cele mai multe ori pe o listă de aşteptare. De multe ori, până când sunt supuşi operaţiei salvatoare, starea lor se agravează tot mai tare.

La Iaşi, la Spitalul Clinic de Copii “Sfânta Maria”, se adresează toţi copiii din regiunea Moldovei, şi nu numai. Adresabilitatea este mare, dar, cu toate acestea, medicii nu pot să-i salveze, deşi şi-ar dori să existe şi la noi un centru specializat pe chirurgie cardiovasculară pediatrică. Au existat iniţiative, s-au făcut unele demersuri, dar fără rezultat. Singura salvare pe care o au bebeluşii, dar şi copiii mai mari, sunt centrele din Capitală şi din Târgu Mureş.

În ultima perioadă, pragul Secţiei de Cardiologie de la Spitalul de Pediatrie a fost trecut de trei copii care nu au mai mult de jumătate de lună. Au fost diagnosticaţi cu malformaţii cardiace grave, iar intervenţia chirurgicală este urgentă pentru a se vindeca.

“În cazul pacienţilor a început administrarea tratamentului, pentru ca starea lor să se amelioreze. Cât de repede vom trimite la centrele din ţară datele lor şi vom aştepta confirmarea, pentru a-i trimite la operaţii. Ei au malformaţii cardiace grave, iar starea li se agravează de la o zi la alta”, a precizat conf. dr. Constantin Iordache, medic primar pediatru şi medic specialist cardiolog în cadrul Spitalului “Sfânta Maria”.

Secţia de Cardiologie este, de altfel, întotdeauna aglomerată. Zeci de copii ajung anual la Iaşi cu afecţiuni ale aparatului cardiovascular, iar părinţii trebuie să aştepte cu lunile pentru ca micuţii să poată fi consultaţi de un specialist. Din cauza numărului mare de pacienţi care li se adresează zilnic, doctorii sunt nevoiţi să întocmească liste de aşteptare şi programări care se întind până în luna iulie a acestui an. În acest moment, o parte dintre copiii care ar putea fi operaţi la Iaşi sunt trimişi la alte centre din ţară.

cITITI: http://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/condamnati-din-prima-clipa-nou-nascuti-pusi-pe-liste-de-asteptare-pentru-a-fi-salvati–37677.html

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.